Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι η κινητή τηλεφωνία αρρωσταίνει

Πηγή: NewScientist, 25 Ιουλίου 2007

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κινητή τηλεφωνία προκαλεί στους χρήστες της μια αίσθηση κούρασης, ανησυχίας ή πονοκέφαλους, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα πιθανά αποτελέσματα της στην υγεία.

Η έκθεση, προτείνει ότι η λεγόμενη "ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία" (EHS) - ένας όρος που αναφέρεται για κάποιους που αισθάνονται άρρωστοι κοντά στα κινητά τηλέφωνα, σε κεραίες, ή κοντά σε φούρνους μικροκυμάτων - μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό των ανθρώπων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 4% του πληθυσμού της Βρετανίας ισχυρίζονται ότι πάσχουν από κάποια διαταραχή, αλλά ποτέ αυτό δεν έχει συνδεθεί σοβαρά με οποιαδήποτε πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η μελέτη, που καθοδηγήθηκε από την Elaine Fox του πανεπιστημίου του Essex, εξέθεσε ομάδες που ανέφεραν ότι έπασχαν από EHS και αρκετούς εθελοντές σαν πληθυσμό ελέγχου, σε συχνότητες που εκπέμφθηκαν από συμβατικές κεραίες GSM αλλά και νεώτερα δίκτυα 3G. Για να ελέγξουν τις ομάδες δοκιμασίας, μερικές φορές δεν εκπέμφθηκε κανένα σήμα, κάτι που είναι γνωστό ως 'υποκριτική' δοκιμή.

Τα πειράματα είχαν ως σκοπό να δουν εάν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και επίσης εάν η έκθεση στην ακτινοβολία από τις κεραίες των κινητών θα μπορούσε να δώσει τα αναφερόμενα συμπτώματα της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας (EHS), τα οποία κυμαίνονται από πονοκέφαλους ως κάποιες αναφυλαξίες του δέρματος και την κούραση.

Μερικοί πάσχοντες EHS κάνουν ακραία πράγματα για να προστατευθούν - ακόμη και καλύπτουν τον εαυτό τους ή τα σπίτια τους με φύλλα αλουμινίου.

"Εάν οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι μια επιστημονικά ενδιαφέρουσα ερώτηση, επειδή από όσο ξέρουμε οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου δέκτες για να τα ανιχνεύουν", λέει η Fox.

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι μόνο 2 από τους 44 πάσχοντες από EHS (το 4.5%) θα μπορούσαν σοβαρά να πουν εάν υπήρχε σήμα ή δεν υπήρχε. Ένα παρόμοιο ποσοστό μιας άλλης ομάδας αλλά εθελοντές στην έρευνα (5 από 114 άτομα, ή 4.4%) έκαναν το ίδιο πράγμα. Η ερευνητική ομάδα λέει ότι το ποσοστό αυτό είναι η αναλογία που θα περιμέναμε βασισμένη μόνο στην τυχαία πιθανότητα.

Ψυχολογική προέλευση

Δεν υπήρξε επίσης κανένα στοιχείο ότι τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα ήταν υπεύθυνα για οποιαδήποτε συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια όλων των πειραμάτων - είτε υπήρχε ένα σήμα είτε όχι - οι πάσχοντες από EHS συνεχώς ανέφεραν περισσότερη ανησυχία, κούραση και ταλαιπωρία, και είχαν την υψηλότερη πίεση και υψηλούς καρδιακούς ρυθμούς από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.

Υπήρξε μόνο ένας μικρός συσχετισμός μεταξύ των συμπτωμάτων τους και του σήματος, όταν ήξεραν ότι το κινητό ήταν ανοικτό. Σε συνθήκες όπου ούτε οι πάσχοντες ούτε οι ερευνητές ήξεραν εάν το κινητό ήταν ανοικτό ή κλειστό  η επίδραση εξαφανίστηκε.

Τελικά τα αποτελέσματα των τριών ερευνών που έγιναν βρίσκονται προς στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή δείχνουν ότι δεν υπάρχουν συσχετισμοί των κινητών με κάποιες παρενέργειες (EHS).

Η Fox όμως λέει ότι τα ίδια τα συμπτώματα είναι πραγματικά. Γι αυτό και πρέπει να εξετάσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί πραγματικά τα προβλήματα, επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετά άρρωστοι.

Ο David Coggon, από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον θεωρεί ότι είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) είναι όλο στο μυαλό των ανθρώπων. Επίσης, ότι είναι προέλευσης ψυχολογικής και όχι μια τοξική επίδραση των ραδιοκυμάτων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ημερίδα του ΕΕΤΤ για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Μια τεράστια έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά
Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει...
Επικίνδυνα τα κινητά κατά τη διάρκεια καταιγίδων
Καμιά σύνδεση όγκου στον εγκέφαλο και κινητών αλλά προσοχή στην χρήση τους
Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο
Κάθε δόση της ακτινοβολίας ενέχει υψηλό κίνδυνο
Τα κινητά δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά
Ο κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ξεκάθαρος
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας πόσο βλαβερή είναι; (Σε 3 συνέχειες)
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Home