Επικίνδυνα τα κινητά κατά τη διάρκεια καταιγίδων

Πηγή: BBC, 22 Ιουνίου 2006

Βρετανοί γιατροί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να κτυπηθούν οι χρήστες των κινητών από τις αστραπές, όταν χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Στο British Medical Journal αναφέρεται η περίπτωση μιας εφήβου που τραυματίστηκε σοβαρά από την αστραπή, όταν μιλούσε στο τηλέφωνό της. Το 15-χρόνο κορίτσι χτυπήθηκε μιλώντας στο κινητό τηλέφωνό της σε ένα μεγάλο πάρκο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα μεταλλικό σύρμα στο τηλέφωνο κατευθύνει το ρεύμα των αστραπών μέσα στο σώμα.

Το ίδιο το κορίτσι δεν έχει καμία ανάμνηση από το γεγονός αλλά υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο και χρειάστηκε να επανανήψει με κάποια μέσα.

Ένα έτος αργότερα, το κορίτσι βρίσκεται σε μια αναπηρική καρέκλα και έχει σοβαρές φυσικές δυσκολίες καθώς επίσης και μία βλάβη στον εγκέφαλο, που την έχει οδηγήσει σε συναισθηματικά και γνωστικά προβλήματα.

Στο αυτί όπου κρατούσε το τηλέφωνο, έπαθε μια βλάβη στο τύμπανο εξ αιτίας της έκρηξης και μια μόνιμη απώλεια της ακοής.

Όταν ένα άτομο χτυπιέται συνήθως από την αστραπή, τότε η υψηλή αντίσταση του ανθρώπινου δέρματος αναγκάζει το φορτίο της αστραπής να ρέει από το σώμα - κι αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως "εξωτερική ηλεκτρική εκκένωση".

Αλλά κάποια ποσότητα από το ρεύμα μπορεί να διατρέξει και μέσα από το σώμα. Κι όσο περισσότερο ρεύμα διατρέχει το σώμα, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή αυτό προκαλεί.

Τα αγώγιμα υλικά σε άμεση επαφή με το δέρμα, όπως είναι τα υγρά αντικείμενα ή τα μέταλλα, αυξάνουν τον κίνδυνο το ρεύμα να διατρέξει το εσωτερικό του σώματος και επομένως να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.

Για τις αστραπές

Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, περίπου 1.800 καταιγίδες υπό εξέλιξη σε οποιαδήποτε στιγμή σε όλο τον κόσμο, με 100 αστραπές κάθε δευτερόλεπτο.

Η αστραπή ταξιδεύει με ταχύτητα 22. 000 χλμ/ώρα και θερμαίνει τον αέρα γύρω της σε 30.000 οC - πέντε φορές πιο ζεστό από την επιφάνεια του ήλιου.

Η πιθανότητα να κεραυνοβοληθεί κάποιος από την αστραπή είναι περίπου μία στα τρία εκατομμύρια.

Σπάνιο περιστατικό

Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Λονδίνο που εγχείρισαν το αυτί της κοπέλας πληροφορήθηκαν για άλλες τρεις όμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που κτυπήθηκαν από  τις αστραπές την ώρα που μιλούσαν σε ένα κινητό τηλέφωνο - μάλιστα και οι τρεις πέθαναν από τα τραύματά τους - στην Κίνα, την Κορέα και τη Μαλαισία.

Τόνισαν ότι αν και οι περιπτώσεις αυτές ήταν σπάνιες πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν τους κινδύνους.

Η Swinda Esprit, μια γιατρός στο τμήμα ΩΡΛ του νοσοκομείου είπε: "Μπορεί να είναι γνωστό το φαινόμενο αλλά όλοι μας φέρουμε τα κινητά τηλέφωνα και δεν το σκεφτόμαστε τι κινδύνους κρύβουν στην καταιγίδα".

"Εάν κτυπηθείτε από την αστραπή θα περάσει από το εξωτερικό μέρος του σώματος σας, αλλά εάν κρατάτε κι ένα τηλέφωνο συγχρόνως το ρεύμα θα περάσει στο εσωτερικό και θα πάθετε πολύ χειρότερους τραυματισμούς".

Τα παιδιά ιδιαίτερα δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο

"Η αυστραλιανή επιτροπή προστασίας από κεραυνούς συνιστά να μη χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, κατά στη διάρκεια καταιγίδας, μεταλλικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων και των κινητών τηλεφώνων", γράφουν οι γιατροί.

Η Δρ Esprit ανέφερε ότι οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας και οι κατασκευαστές πρέπει να προειδοποιούν τους καταναλωτές για τους κινδύνους. Και μάλιστα ένας άλλος ειδικός, ο Paul Taylor στη Μετεωρολογική Υπηρεσία, είπε ότι θα μπορούσε επίσης να είναι επικίνδυνο και η μεταφορά του κινητού στην τσέπη κατά τη διάρκεια μιας θύελλας. "Είναι ευρέως γνωστό ότι αν βρεθούμε στο κέντρο μιας καταιγίδας και φορούμε ή φέρουμε μεταλλικά αντικείμενα τότε αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά