Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο

Πηγή: New York Times, 26 Απριλίου 2005

Καλές ειδήσεις για τους χρήστες των κινητών: μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology δεν παρουσιάζει καμία σύνδεση μεταξύ της χρήσης των κινητών και του κινδύνου για ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο.

Η έρευνα που έγινε στη Δανία με ένα δείγμα 427 ανθρώπων που είχαν αναπτύξει όγκο στον εγκέφαλο και 822 χωρίς όγκο, δεν βρήκε καμία διαφορά στη συχνότητα χρήσης των κινητών ή στα χρόνια που τα είχαν χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, στους ασθενείς που είχαν όγκο στον εγκέφαλο, δεν υπήρξε κανένας συσχετισμός μεταξύ της θέσης του όγκου και της πλευράς της κεφαλής, που χρησιμοποιούσαν συνήθως για να μιλούν στο τηλέφωνο.

Μια αξιοσημείωτη βάση αυτής της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές έλεγξαν τα αρχεία των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας για να επιβεβαιώσουν τον χρόνο έκθεση των ατόμων που έλεγξαν. Έτσι απομακρύνεται το πρόβλημα της προκατάληψης που έχουν οι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με σοβαρές ασθένειες από άγνωστη αιτία, αποδίδοντας την αρρώστια τους σε κάποια προηγούμενη δραστηριότητα τους, πχ στην εκτεταμένη χρήση των κινητών. 

Αν και τα πεδία των ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από τα κινητά δεν έχουν αρκετή ενέργεια για να προκαλέσουν καρκίνο - με διάσπαση των χημικών δεσμών ή την πρόκληση καταστροφών στο DNA - μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές με μια θερμική διαδικασία, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των όγκων. Αυτή όμως η μελέτη δεν παρουσιάζει καμία τέτοια επίδραση, επιβεβαιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα των προηγούμενων επιδημιολογικών ερευνών.

Ο Δρ. John Boice, επιστημονικός διευθυντής του International Epidemiology Institute στο Ρόκβιλ των ΗΠΑ και ένας από τους συντάκτες της μελέτης, λέει ότι το πιό επικίνδυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με ένα κινητό είναι όταν το χρησιμοποιείται νώ οδηγείτε το αυτοκίνητο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα κινητά δεν προκαλούν καρκίνους λένε οι επιστήμονες
Μύθοι και αλήθειες για την ακτινοβολία. Πόσο αθώες είναι οι κεραίες και πόσο ένοχα τα τηλέφωνα

Home