Ημερίδα του ΕΕΤΤ για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Πηγή: ΑΠΕ, 31 Ιανουαρίου 2007

Ακόμα και σε διάσπαση του DNA μπορεί να οδηγήσει η μακροχρόνια χρήση του κινητού τηλεφώνου, γι' αυτό πρέπει να θεσπιστούν σε όλες τις χώρες χαμηλότερα όρια ασφαλείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Την άποψη διατύπωσε σε ημερίδα με θέμα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο καθηγητής γενετικής και γενετικής ανθρώπου στο τμήμα βιολογίας και στον τομέα γενετικής, ανάπτυξης και μοριακής βιολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από την ελληνική πολιτεία για τον «ειδικό βαθμό απορρόφησης» της ακτινοβολίας, γνωστό ως SAR (Specific Absorption Rate) που εκφράζει την απορροφούμενη ισχύ ανά κιλό μάζας σώματος, πρέπει να αλλάξουν και να είναι μέχρι και 10 φορές χαμηλότερα, όπως ισχύει στο Παρίσι και στο Σάλτσμπουργκ.

Προτάθηκε η αναγραφή της τιμής SAR δίπλα σε κάθε μοντέλο κινητού

«Στην Ελλάδα τα επιτρεπόμενα όρια για τοπική έκθεση σε SAR είναι 2 W/Kgr, αλλά αποδείχθηκε ότι και με 1,3 διασπάται το DNA. Κατά συνέπεια και με βάση τα πρόσφατα βιολογικά αποτελέσματα, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε χαμηλότερα όρια από αυτά που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα, αν και όντως είναι πολύ αυστηρά», υπογράμμισε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Αναφερόμενος στην επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον εγκέφαλο με τη μακροχρόνια χρήση του κινητού τηλεφώνου, τόνισε ότι, μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπιστώθηκε πως ο φλοιός που τον προστατεύει διαταράσσεται.

Πρόταση άλλωστε του καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών στο ΤΕΙ Σερρών, Αναστάσιου Παπατσώρη είναι σε όλα τα καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων να αναγράφεται δίπλα σε κάθε μοντέλο η τιμή SAR, ώστε να ενημερώνεται ο υποψήφιος χρήστης για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει κάθε κινητό.

Επικαλούμενος διεθνείς μελέτες, ο κ.Τριανταφυλλίδης δήλωσε πως η υπερδεκαετής χρήση παλιάς τεχνολογίας κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καλοήθους όγκου στο ακουστικό νεύρο, τον κίνδυνο γλοιώματος στην πλευρά του κεφαλιού στην οποία κρατείται η συσκευή, ενώ έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αυστρίας κάνει λόγο ακόμα και για στειρότητα μαθητών που στέλνουν μηνύματα (SMS) κάτω από τα θρανία.

Κοινή διαπίστωση πάντως των επιστημόνων που συμμετείχαν στην ημερίδα είναι ότι η αύξηση του αριθμού κεραιών βάσης κινητής τηλεφωνίας, μειώνει την ισχύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

«Η πύκνωση του δικτύου με την εγκατάσταση σταθμών βάσης ωφελεί διπλά, καθώς μειώνει την ισχύ που εκπέμπει το κινητό γιατί βρίσκεται εγγύτερα σε κάποια κεραία και παράλληλα, μειώνει την ισχύ που εκπέ?πει η κεραία, αφού σε ένα πυκνό δίκτυο κάθε κεραία καλύπτει μικρότερη περιοχή και εξυπηρετεί λιγότερη τηλεπικοινωνιακή κίνηση», εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φάσματος της ΕΕΤΤ, Νικόλαος Βλασσόπουλος.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση του οργανισμού μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ο κ. Παπατσώρης πρότεινε τη χρήση hands-free και Bluetooth, την αποφυγή χρήσης του κινητού εντός κτιρίων, σε περιοχές που έχουν περιορισμένο σήμα και είναι μακριά από σταθμούς βάσης, καθώς και επιλογή συσκευής με όσο χαμηλότερο SAR γίνεται. Πρότεινε, τέλος, την εφαρμογή μαγνητικών δακτυλίων στα hands-free που έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν το μηδενισμό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εφαρμογή που όπως πιστεύει, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική, αφού το κόστος μιας τέτοιας λύσης είναι λίγα μόλις λεπτά του ευρώ.


Βασικοί περιορισμοί στα Η/Μ πεδία που βασίζονται σε αποδεδειγμένες επιδράσεις στην υγεία μετά από έρευνες

  • Για συχνότητες από 0  έως 1  Hz  προβλέπονται βασικοί περιορισμοί για την μαγνητική επαγωγή στατικών μαγνητικών πεδίων (0 Ηz ) και για την πυκνότητα ρεύματος χρονικά μεταβαλλόμενων πεδίων έως 1 Ηz,, για την πρόληψη επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα

  • Για συχνότητες από 1 Ηz έως έως 10 MHz προβλέπονται βασικοί περιορισμοί για την πυκνότητα ρεύματος. για την πρόληψη επιπτώσεων σε λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

  • Για συχνότητες από 100 kΗz έως 10 GHz προβλέπονται βασικοί περιορισμοί για τoν SAR, για την πρόληψη θερμοπληξίας ολόκληρου του σώματος και της υπερβολικής τοπικής θέρμανσης των ιστών

  • Για συχνότητες από 10 GΗ έως 300 GHz προβλέπονται βασικοί περιορισμοί για την πυκνότητα ισχύος, για την πρόληψη της θέρμανσης των ιστών στην  επιφάνεια του σώματος ή κοντά της.

Επίπεδα αναφοράς της έκθεσης στην Η/Μ ακτινοβολία για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο υπέρβασης των βασικών περιορισμών


Βασικοί περιορισμοί για ηλεκτρικά, μαγνητικά και Η/Μ πεδία για το φάσμα από 0 έως 300 Ghz



Βασικοί περιορισμοί έκθεσης για την Η/Μ στις συχνότητες των κινητών - Τα Ελληνικά όρια είναι μειωμένα ως προς τα όρια της ΕΕ


Επίπεδα αναφοράς της ΕΕ για τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας. Στην Ελλάδα ισχύουν το 70% έως το 60% των παραπάνω τιμών

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μια τεράστια έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά
Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει...
Επικίνδυνα τα κινητά κατά τη διάρκεια καταιγίδων
Καμιά σύνδεση όγκου στον εγκέφαλο και κινητών αλλά προσοχή στην χρήση τους
Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο
Κάθε δόση της ακτινοβολίας ενέχει υψηλό κίνδυνο
Τα κινητά δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά
Ο κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ξεκάθαρος
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας πόσο βλαβερή είναι; (Σε 3 συνέχειες)
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Home