Μια τεράστια έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά

Πηγή: Reuters, 6 Δεκεμβρίου 2006

Η συζήτηση σχετικά με το εάν η χρήση των κινητών επιφέρει καρκίνο είναι για αρκετό καιρό στο προσκήνιο. Αλλά τώρα μια έρευνα που έγινε στη Δανία δεν δείχνει να υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος από τη χρήση των κινητών όταν αυτή γίνεται σε κανονική βάση.  Η νέα έρευνα έγινε χωρίς καμιά χρηματοδότηση από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έγιναν ποτέ για τη διαλεύκανση της διαμάχης, δανοί επιστήμονες παρακολούθησαν 420.000 χρήστες κινητών, μερικοί από τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους για μια δεκαετία ή και περισσότερο ακόμα. Στην δημοσίευσή τους, που έγινε στο Journal of the National Cancer, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κινητή τηλεφωνία δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμίας, όγκων στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο νευρικό σύστημα, τους σιελογόνους αδένες ή τα μάτια.

Οι ερευνητές έψαξαν για να δουν αν οι χρήστες αυτοί βρίσκονται στο Δανικό Ληξιαρχείο Καρκινοπαθών, που καταγράφει το όνομα κάθε ασθενή που πάσχει από οποιαδήποτε μορφή του καρκίνου.

Το αποτέλεσμα: δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ότι οι χρήστες των κινητών έχουν περισσότερη ή λιγότερη πιθανότητα να βρίσκονται σε αυτό τον κατάλογο. Το συμπέρασμα δηλαδή είναι ότι αν χρησιμοποιήσει κανείς το κινητό του δεν κινδυνεύει περισσότερο από το αν δεν το χρησιμοποιήσει. Και είναι ενθαρρυντικό γιατί ολοένα και περισσότερο όλοι μας κάνουμε χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Από τις εκατοντάδες χιλιάδες τηλεφωνικών χρηστών που παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2002, μόνο 14.249 βρέθηκαν να έχουν καρκίνο, δηλαδή λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Και δεν υπήρξε κανένα αυξανόμενο σημάδι οποιουδήποτε είδους όγκου στους χρήστες. Μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ήταν ελαφρώς μικρότερος από το αναμενόμενο, διαπιστώθηκε με τη στατιστική ανάλυση.

Οι συσκευές εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες και γι αυτό υπάρχει κάποιος φόβος ότι μπορεί να διαπεράσει στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε καρκίνο του εγκεφάλου, του λαιμού ή άλλα προβλήματα. Οι προηγούμενες μελέτες έχουν παρουσιάσει μια σύνδεση, κάτι που αναγκάζει πολλούς να είναι προσεκτικοί.

Αλλά μερικοί επιστήμονες είναι εντυπωσιασμένοι με το καθαρό μέγεθος αυτής της προσπάθειας, και βρίσκουν ότι τα αποτελέσματα είναι πειστικά.

"Είναι πιθανώς η ισχυρότερη μελέτη που υπάρχει λόγω των σημαντικών καταχωρήσεων των καρκινοπαθών", συμφωνεί ο Joshua Muscat του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ο οποίος παρακολουθεί επίσης την πιθανή σχέση μεταξύ των κινητών και του καρκίνου.

"Καθώς συσσωρεύονται πολλά στοιχεία, οι άνθρωποι μπορούν να καθησυχάσουν, ότι αυτές οι συσκευές είναι ασφαλείς, αλλά η τελική λέξη δεν υπάρχει ακόμα."

Και αυτοί που είναι πίσω από τη μελέτη δεν νομίζουν ότι ο καθένας μας πείστηκε για πάντα.

"Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία βιολογική βάση για να ανησυχήσετε με τα ραδιοκύματα", βεβαιώνει ο ερευνητής John Boice επικεφαλής της έρευνας και του Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανίας. "Εν τούτοις, οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι."

Αλλά ακόμα, δεν έχετε ακούσει και το τέλος αυτής της ιστορίας. Η ομάδα του ίδιου ερευνητή προγραμματίζει να συνεχίσει τον έλεγχό της έως ότου έχουν χρησιμοποιήσει, κάποιοι από τους ανθρώπους που παρακολουθούν, τα τηλέφωνά τους για τουλάχιστον 30 χρόνια και τότε θα δουν τι αποτελέσματα θα παρουσιαστούν τότε.

Ας σημειωθεί ότι κινητά τηλέφωνα εκτιμάται ότι διαθέτουν πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.


Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία είναι μη ιοντίζουσα ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας, η οποία δεν επιφέρει αλλοιώσεις σε βιολογικούς ιστούς όταν τηρούνται τα όρια ασφαλείας. Επιστημονικές έρευνες που έχουν παρουσιαστεί από το 2000 και μετά είναι διφορούμενες. Το 2000 μια έρευνα του βρετανού βιοχημικού William Steward, ανέφερε ότι η υγεία των μακροχρόνιων χρηστών κινητών τηλεφώνων απειλείται και κατήγγειλε τους παρόχους κινητών για το πλασάρισμά τους στα παιδιά ως σχολικά αξεσουάρ. Ακολούθως, πάλι το 2000, μια έρευνα της Γερμανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας προειδοποιούσε τους γονείς για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία των παιδιών τους. Το 2001 ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας από Ακτινοβολία Wolfram Κönig προσδιόρισε ως ελάχιστο ηλικιακό όριο χρήσης των κινητών τα 16 χρόνια. Λίγο αργότερα ήλθε η έρευνα της δανέζας καθηγήτριας της Ιατρικής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Ααρχους Sianette Kwee, που βρήκε ότι τα κύτταρα των εμβρύων μεταλλάσσονται υπό την επήρεια τόσο των γραμμών υψηλής τάσης του ηλεκτρισμού όσο και των κινητών τηλεφώνων. Τελευταία μια έρευνα του καθηγητή Gerhard Hyland εντόπισε φαινόμενα συντονισμού στον εγκέφαλο των παιδιών-χρηστών (δηλαδή, συσσώρευση προσλαμβάνουσας ενέργειας χωρίς διαφυγή). Κατά τον Hyland, οι παλμοί συχνοτήτων των 8,34 και 2 Hz των κινητών τεχνολογίας GSM βρίσκονται στο φάσμα των εγκεφαλικών κυμάτων και παρεμβαίνουν στην εγκεφαλική λειτουργία. Γι αυτό είναι η ακτινοβολία ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Το 2001 μια έρευνα ισπανών επιστημόνων κατέδειξε ότι δύο λεπτά ομιλίας σε κινητό τηλέφωνο αρκούν για να αλλοιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία ως και μία ώρα μετά, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, άγχος, παράλογη συμπεριφορά και ψυχολογικά προβλήματα. Ο καθηγητής Λάιφ Σάλφορντ του σουηδικού πανεπιστημίου Lund προχώρησε στην απόδειξη ότι η ακτινοβολία των κινητών αλλάζει τη συμπεριφορά του αίματος στην περιοχή που τη δέχεται και, μετά τα δύο λεπτά, επιτρέπει μια τοξική διείσδυση στον εγκέφαλο. Οι τοξίνες αυτές παράγονται ως αντίδραση του οργανισμού μας στη διαταραχή των λειτουργιών του από το εξωτερικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Τραγική επαλήθευση αυτών των συμπερασμάτων ήταν η πάθηση της ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Gro Harlem Brundtland, πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, στην οποία πλέον απαγορεύεται κάθε επαφή με κινητά και υπολογιστές χωρίς ασπίδα προστασίας.

Οι ζώντες οργανισμοί (όργανα, νεύρα, κύτταρα ακόμη και οι πρωτεΐνες τους, τα ένζυμά τους και το ίδιο το DNA) έχουν συγκεκριμένες συχνότητες συντονισμού στις οποίες αρχίζουν να απορροφούν ενέργεια με μεγάλη ένταση. Το φαινόμενο αυτό λέγεται βιοσυντονισμός. Κι αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι βιολογικές διεργασίες στο σώμα περιλαμβάνουν μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων, που δημιουργούν μικρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτή λοιπόν η έντονη απορρόφηση εξωτερικών πεδίων άλλοτε οδηγεί σε ευεξία και άλλοτε σε δυσλειτουργία. Τις επιπτώσεις της τις γνωρίζουν καλά τόσο οι θεραπευτικές αγωγές βιομαγνητισμού (όπως η γερμανική MORA-bio και η ουγγρική Quantum Xeroid) όσο και η NASA και η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, αλλά και τα αντίστοιχα υπουργεία Άμυνας, που αναπτύσσουν όπλα ηλεκτρομαγνητικού πολέμου.

Υπάρχουν λοιπόν ασπίδες προστασίας αλλά οι ειδικοί της ραδιοεπικοινωνίας τις αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και τονίζουν ότι οι περισσότερες ασπίδες κινητών της αγοράς περιορίζουν το σήμα του τηλεφώνου, εξαναγκάζοντάς το να εκπέμψει ακόμη πιο ισχυρά. Ομοίως, το ίδιο φαινόμενο συναντάμε και στο θέμα των κεραιών: Επειδή οι πάντες αντιδρούν στην εγκατάσταση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά τους, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται ότι όσο λιγότερες είναι οι κεραίες τόσο περισσότερη ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό μας για να πιάσει σήμα.

Μια τέτοια ασπίδα έχει κατασκευαστεί στη Νορβηγία από την εταιρεία Theratronics και λέγεται Biophon, ένα φίλτρο από κρυστάλλους, που αντισταθμίζουν την επίδραση του εξωτερικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Κατά τους κατασκευαστές του, το Biophon δεν είναι μια απλή ασπίδα αλλά μια θεραπευτική συσκευή, που λαμβάνει το σήμα του διαταραγμένου από την ακτινοβολία αίματος και το θεραπεύει στέλνοντάς του σήματα με αντίστροφη διαμόρφωση φάσης. Τώρα, η Theratronics παρέχει τα προϊόντα της στο εμπόριο, υπό μορφή μικρών αυτοκόλλητων δίσκων. Τo Biophone επικολλάται κοντά στην κεραία του κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, ενώ το Bioguard φοριέται ως καρφίτσα ή κολιέ, για την προστασία από γενικότερα πεδία, όταν βρισκόμαστε κοντά σε υπολογιστές, φούρνους μικροκυμάτων και τα λοιπά αγαθά του τεχνολογικού πολιτισμού μας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει...
Επικίνδυνα τα κινητά κατά τη διάρκεια καταιγίδων
Καμιά σύνδεση όγκου στον εγκέφαλο και κινητών αλλά προσοχή στην χρήση τους
Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο
Κάθε δόση της ακτινοβολίας ενέχει υψηλό κίνδυνο
Τα κινητά δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά
Ο κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ξεκάθαρος
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας πόσο βλαβερή είναι; (Σε 3 συνέχειες)
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Home