Ο κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ξεκάθαρος

Από την Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), Ιανουάριος 2004

Πρόσφατα στοιχεία δεν εμπλέκουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στην ανάπτυξη του καρκίνου, βρίσκει μια ανεξάρτητη επιθεώρηση. Αλλά προτείνουν να υπάρχει μια προληπτική προσέγγιση στη χρησιμοποίηση τους.

Η έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας, που δημιουργήθηκε από την Βρετανική Επιτροπή Ραδιολογικής προστασίας, λέει ότι ο περιορισμός της έρευνας έως σήμερα, και το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν μεγάλο χρόνο ύπαρξης και φυσικά χρήσης ώστε να ξέρουμε τις  μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι οι  κίνδυνοι για την υγεία δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς.

Η έρευνα έγινε ως απάντηση σε ένα αίτημα από την Κυβέρνηση της Βρετανίας,  ύστερα από τη δημοσίευση τον Μάιο του 2000 της έκθεσης του Stewart σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων πάνω στην υγεία [Έκθεση του 2000].

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα σχετικά με την μη ιονίζουσα ακτινοβολία, καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Anthony Swerdlow στο Ερευνητικό Ίδρυμα του Καρκίνου στο Λονδίνο, αξιολόγησε τα πρόσφατα πειραματικά και  επιδημιολογικά στοιχεία στην μικροκυματική ραδιοφωνική ακτινοβολία RF από όλες τις πηγές, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσεων των κινητών.

Μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν βρει πιθανά δυσμενή αποτελέσματα  στον εγκέφαλο, όταν γίνεται έκθεση του σε μικροκύματα  σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα των κινητών τηλεφώνων.

Αλλά η συμβουλευτική ομάδα θεώρησε αυτά τα γενικά στοιχεία αναποτελεσματικά.

Επιπλέον, πιο πρόσφατη, καλύτερη ποιοτικά, έρευνα δεν επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα των πρώτων-πρώτων μελετών, που πρότειναν ότι οι εκπομπές είχαν επιπτώσεις στη μετακίνηση των ιόντων ασβεστίου στους νευρικούς ιστούς.

"Αθροιστικά, η έρευνα του 2000 που δημοσιεύθηκε από τον Stewart, αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", ολοκληρώνει η έκθεση, λέγοντας ότι το βάρος των στοιχείων δεν εμπλέκει τις εκπομπές των μικροκυμάτων σε εκθέσεις κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα.

Αλλά, αυτή η έκθεση προειδοποιεί ότι τα μεταβλητά στοιχεία των βραχυπρόθεσμων διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων σημαίνουν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς επιβλαβή  φαινόμενα πάνω στην υγεία.

"Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα να υπάρχουν επιδράσεις πάνω στην υγεία λόγω έκθεσης σε Η/Μ πεδία RF και κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας, ως εκ τούτου απαιτείται  μια συνεχής έρευνα", λέει.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιολογικής Προστασίας ανέφερε ότι είναι σωστό να υπάρχει μια προσεκτική προσέγγιση στην  ανάπτυξη της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας".

Ο δε Michael Clark, επιστημονικός εκπρόσωπος του προηγούμενου Συμβουλίου, είπε τέλος ότι υπάρχει ακόμα  αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας πόσο βλαβερή είναι; (Σε 3 συνέχειες)
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Moble Phone and Health Τα πάντα για την επίδραση στην υγεία των κινητών
Independent Expert Group on Mobile Phones Μια ανεξάρτητη ομάδα ασχολείται με τα θέματα των κινητών
Mobile phone fears 'unfounded' BBC, 19/12/00
Home