Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά

Από το BBC, 14 Οκτωβρίου 2004

Η χρησιμοποίηση ενός κινητού τηλεφώνου για τουλάχιστον 10 χρόνια τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για όγκο στα αυτιά, πιστεύουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια έρευνα του Ιδρύματος Karolinska της Σουηδίας.

RegeneratorΣτην έρευνα, που μελετήθηκαν 750 άνθρωποι, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος για ακουστικό νεύρωμα - έναν καλοήθη όγκο του ακουστικού νεύρου που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του εγκεφάλου και των νεύρων - αυξήθηκε κατά 3.9 φορές προς την πλευρά του κεφαλιού που χρησιμοποιείται το τηλέφωνο.

Όμως δεν υπήρξε καμία αύξηση του κινδύνου από την άλλη πλευρά του κεφαλιού - δίνοντας έτσι μια γενική αύξηση του κινδύνου 1.9 φορές. Από ακουστικό νεύρωμα πάσχει περίπου ένα άτομο ανά 100.000. Αν και ο όγκος είναι καλοήθης, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ακουστικό νεύρο ή και στον εγκέφαλο.

Εκείνοι που είχαν χρησιμοποιήσει τα κινητά τηλέφωνα για λιγότερο από 10 χρόνια δεν διέτρεξαν κανένα μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Από τους 750 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 150 είχαν ακουστικό νεύρωμα και από αυτούς ένας στους 11 είχε χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο για τουλάχιστον μια δεκαετία. Τα 600 ήταν άτομα υγιή.

Ο καθηγητής Anders Ahlbom, από το Ίδρυμα, είπε πως  "εξεπλάγη" από τα συμπεράσματα της ομάδας του.

"Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ότι υπάρχει ένας σχετικά υπαρκτός κίνδυνος και ελπίζουμε ότι άλλοι θα ακολουθήσουν την έρευνά μας. Δεν ξέρουμε τι τον προκαλεί αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος χρήσης του κινητού.

Και συνέχισε, ότι δεν θα πει στους ανθρώπους να μην χρησιμοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά αν οι άνθρωποι ανησυχούν ο πιο απλός τρόπος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα hands-free.

"Οι έρευνες μας έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι μόνο στην πλευρά του κεφαλιού που χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο".

Κίνδυνος

Κατά την διάρκεια της μελέτης μόνο τα αναλογικά κινητά τηλέφωνα ήταν σε χρήση για περισσότερο από 10 χρόνια. Τώρα στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας κυριαρχούν τα ψηφιακά τηλέφωνα (GSM), τα οποία αντικατέστησαν το ογκώδες και λιγότερο προηγμένο τεχνολογικά αναλογικό τηλέφωνο σε πολλές αγορές στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι ψηφιακά.

Μερικοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν χρησιμοποιήσει και τα αναλογικά και τα ψηφιακά τηλέφωνα. Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι αν κάποιος χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά τηλέφωνα για 10 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο.

Ο Δρ Michael Clarke, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Βρετανικού Συμβουλίου Ραδιολογικής Προστασίας, είπε ότι ήταν μια "καλή μελέτη από ένα καλά και σεβαστό Ίδρυμα".

"Παρότι το αποτέλεσμα είναι δηλωτικό παρά αποφασιστικό θα το λάβουμε προφανώς υπ' όψιν μας για το μέλλον", συνέχισε.

Και μια εκπρόσωπος από την Mobile Operators Association ανέφερε: "Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της και δεσμεύεται να εξετάσει το πρόβλημα κατά τρόπο ανοικτό και διαφανή".

Αλλά πρόσθεσε: "Οι μεμονωμένες μελέτες πρέπει να εξεταστούν λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ερευνητική προσπάθεια πάνω στην  ασφάλεια της κινητής τηλεφωνίας. Έχουν γίνει άλλες πρόσφατες μελέτες που απέτυχαν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και των όγκων".

Τα τρία τέταρτα των ενηλίκων στη Βρετανία χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

Η κινητή τηλεφωνική βιομηχανία ισχυρίζεται πάντα ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο για αρνητικά  αποτελέσματα από την  χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων οι εμπειρογνώμονες διαιρέθηκαν πάνω στο θέμα του κινδύνου.

Μια μελέτη από Φιλανδούς επιστήμονες το 2002 βρήκε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, επηρέασε τον ιστό του εγκεφάλου στους ανθρώπους. 

Αλλά η επιτροπή Stewart το 2000 ([Έκθεση του 2000]) - που η κυβέρνηση της ανέθεσε την έρευνα - συμπέρανε ότι δεν υπήρξαν στοιχεία για βλάβες από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Εντούτοις, η έκθεση εκείνη σύστηνε μια προληπτική προσέγγιση και είπε ότι τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα μόνο για έκτακτες ανάγκες.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ξεκάθαρος
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας πόσο βλαβερή είναι; (Σε 3 συνέχειες)
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Moble Phone and Health Τα πάντα για την επίδραση που έχουν στην υγεία τα κινητά
Independent Expert Group on Mobile Phones Μια ανεξάρτητη ομάδα ασχολείται με τα θέματα των κινητών
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Mobile phones 'appear to be safe'
Home