Οι χώρες της ομάδας G8 ανανεώνουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την γήϊνη θέρμανση.

Από σελίδα του Reuters 5-Μαρτίου-2001

earth

Οι 8 κορυφαίες βιομηχανικές χώρες του κόσμου στην Τεργέστη,   ανανέωσαν μια υποχρέωση τους, που θα ωθήσει σε μια παγκόσμια στρατηγική, για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, υπερνικώντας προφανώς τις αμφιβολίες σχετικά με την υποχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα περιβαλλοντικά ενεργά στελέχη (ακτιβιστές) χαιρέτισαν την τελική δήλωση της συνεδρίασης της Τεργέστης, λέγοντας πως οι συνεργάτες των ΗΠΑ στην ομάδα των Οκτώ, είχαν στείλει στην Ουάσιγκτον ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία οπισθοδρόμηση από τις προηγούμενες συμφωνίες.

Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρώνν στην ιταλική πόλη, οι υπουργοί περιβάλλοντος είπαν ότι θα στόχευαν να οριστικοποιήσουν ένα σύμφωνο του 1997 υπογεγραμμένο στο Κιότο της Ιαπωνίας, για την μείωση της ρύπανσης. Καμία χώρα του G8 δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη συμφωνία του Κιότο.

"Δεσμευόμαστε... πως θα προσπαθήσουμε, να επιτύχει η συμφωνία πάνω στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα και να εξασφαλίσουμε κατά τρόπο οικονομικώς αποδοτικό, την περιβαλλοντική ακεραιότητα του πρωτοκόλλου του Κιότο, " είπαν οι υπουργοί σε μια επίσημη δήλωση.

Το μέλλον του ιστορικού σύμφωνου έπεσε σε αμφιβολία, σε μια διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη το Νοέμβριο του 2000, όταν απέτυχαν να εγκαθιδρύσουν κανόνες τα αναπτυγμένα έθνη για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τους στόχους ρύπανσης που συμφώνησαν σε 1997,

Η δήλωση  των G8 τόνισε ότι οι κορυφαίες βιομηχανικές χώρες θα προσπαθούσαν για μια συμφωνία όταν επαναλαμβάνουν εκείνες οι συζητήσεις στη Βόννη τον Ιούλιο. "Μια επιτυχής έκβαση (στη Βόννη) είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόωρη έναρξη της ισχύος του πρωτοκόλλου του Κιότο. Για τις περισσότερες χώρες αυτό σημαίνει το αργότερο έως το 2002, " τόνισε η εν λόγω δήλωση.

Η δήλωση εμφανίστηκε σαν σκωτσέζικο ντους, λόγω των παρατεταμένων αμφιβολιών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα γύριζαν την πλάτη τους σε ένα νέο σύμφωνο, δεδομένου ότι ο νέος Πρόεδρος George W. Bush την είχε αποκαλέσει σαν άδικη για την Αμερική, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Οι συζητήσεις της Χάγης απέτυχαν λόγω των διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιμένουν σε ένα κατώτατο επίπεδο περικοπών στην εσωτερική ρύπανση που δημιουργείται από κάθε χώρα, και των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και άλλων που θέλουν μέγιστη χρήση των "εύκαμπτων μηχανισμών. "

Η δήλωση της Τεργέστης επανέλαβε ότι οι χώρες πρέπει να επιτύχουν τον όγκο των μειώσεων εκπομπών τους μέσω των περικοπών στην κάθε χώρα, παρά με την αγορά του δικαιώματος από άλλες χώρες να μολύνουν, και μέσω άλλων εύκαμπτων μηχανισμών.

"Δεσμευόμαστε να λάβουμε το προβάδισμα, με την ενίσχυση και την εκτέλεση εθνικών προγραμμάτων και μέτρων για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου," λένε οι χώρες του G8, οι οποίες παράγουν μαζί περισσότερη από τη μισή από την παγκόσμια ρύπανση.

Το πρωτόκολλο του Κιότο απαίτησε από τις βιομηχανικές χώρες να κόψουν τις εκπομπές έξι αερίων τους, κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα, κατά 5.2% των μέσων επιπέδων του 1990 μέχρι το 2010. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να κόψουν τις εκπομπές κατά 7%.

Οι ακτιβιστές παρακάλεσαν

Τα περιβαλλοντικά ενεργά στελέχη (ακτιβιστές) είπαν ότι η δήλωση ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη και πως η Christine Todd Whitman, προϊστάμενη  της Αμερικανικής αντιπροσωπείας για την προστασία του περιβάλλοντος (EPA) είχε παράσχει ένα σαφές και ευπρόσδεκτο σήμα στους συνεργάτες της, στη σύνοδο των 8, ότι η Ουάσιγκτον ήταν σοβαρή για το θέμα της γήϊνης θέρμανσης.

"Η γέφυρα έχει χτιστεί μεταξύ των μεγαλύτερων μολυνόντων την Γη, να προετοιμάσουν το έδαφος για το συμπέρασμα του πρωτοκόλλου του Κιότο αυτό το καλοκαίρι," είπε η Jennifer Morgan, διευθυντήντρια της εκστρατείας αλλαγής κλίματος του Ταμείου Παγκόσμιας Αγριας Φύσης (WWF).

"Οι Υπουργοί έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι ακούνε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και είναι έτοιμα να ενεργήσουν, είπε αυτή.

Μια επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έχει πει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί μεταξύ 1.4 και 5.8 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια των επόμενων 100 ετών.

Μια τέτοια αλλαγή στη θερμοκρασία -- που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται από τη θερμότητα που παγιδεύεται λόγω ρύπανσης στην ατμόσφαιρα -- θα σήμαινε διαδεδομένες ξηρασίες και πλημμύρες και τεράστια οικονομική και φυσική ζημία, λένε οι εμπειρογνώμονες. Τα επίπεδα της θαλάσσης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 88 εκατ.

Οι διαμαρτυρόμενοι για την διεθνοποίηση απέτυχαν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για βία στην Τεργέστη, ίσως λόγω μιας ογκώδους παρουσίας της αστυνομίας. Οι συγκεντρωθέντες οργάνωσαν μια δυνατή αλλά όπως γίνεται συνήθως μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Διπλή η αιτία για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Εξετάζεται ο ρόλος του Ηλιου στην αύξηση της θερμοκρασίας
Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος
Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες
Η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η εξασθένιση του φαινομένου La Nina
Η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ποτέ
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Hadley Centre for Climate Prediction and Research
Intergovernmental Panel on Climate Change
Home