Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος

Από το διαδίκτυο 13-Νοεμβρίου-2000

Περιεχόμενα Σελίδας:

  1. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί το μέλλον του πλανήτη
  2. Ομιλία Κλίντον για τις θέσεις των ΗΠΑ
  3. Θερμότερες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
  4. Τους κινδύνους επισημαίνει η Greenpeace για την αύξηση της εκπομπής ρύπων
  5. Εξαρση των καιρικών φαινομένων
  6. 'Αμεσα μέτρα πρέπει να ληφθούν

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί το μέλλον του πλανήτη

Ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Jan Pronk ανοίγει τη διεθνή διάσκεψη στη Χάγη των εκπροσώπων περισσοτέρων από 150 κυβερνήσεων όλου του κόσμου. Η διάσκεψη αυτή γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εντάσσεται στον κύκλο των συναντήσεων που ξεκίνησε στο Μόντρεαλ, κατόπιν στο Ρίο και στο Κυότο και τώρα στη Χάγη της Ολλανδίας με θέμα την αλλαγή του κλίματος.

Η συνάντηση ξεκίνησε την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 24 Νοεμβρίου. Οι βιομηχανικές χώρες θα κληθούν να υιοθετήσουν τις αποφάσεις της συνόδου του Κυότο για τον περιορισμό της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στη διεθνή διάσκεψη τρία είναι τα στρατόπεδα που αναπτύχθηκαν. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών G-77.  Τα κύρια θέματα της συνόδου είναι η τήρηση των περιορισμών στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κυότο του 1997 και η πολιτική που επιτρέπει στις πλούσιες βιομηχανικές χώρες να εξαγοράζουν τα περιθώρια παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα από τις μη ανεπτυγμένες χώρες.

Επίσης και η αποτίμηση των εκπομπών των δασών, που ανάλογα με την κατάστασή τους απορροφούν ή αποδίδουν το διοξείδιο του άνθρακα.

H σύνοδος που ίσως να αποτελέσει τη τελευταία ευκαιρία για διαπραγμάτευση της μείωσης των ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου, εμφανίζει ένα κίνδυνο που εδράζεται στην αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Υπάρχει έτσι μεγάλη πιθανότητα να εμποδιστεί κάθε σημαντική απόφαση.

Στο πρωτόκολλο του Κυότο, προβλεπόταν μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα -του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου- κατά 5,2% την περίοδο 2008 - 2014 σε σχέση με το 1990.
Δυστυχώς όμως, δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα στην πράξη μείωσης του CO2 σε καμία από τις 55 χώρες που ευθύνονται για το 55% της παγκόσμιας παραγωγής του αερίου.

Ομιλία Κλίντον για τις θέσεις των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον σε ομιλία του το Σάββατο 10 Νοεμβρίου ανέφερε τις προβλέψεις ομάδας ειδικών για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά τρεις έως πέντε βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 100 χρόνια.
Συγκεκριμμένα ανήγγειλε την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, σχετικά με τον περιορισμό της εκπομπής αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση συντάχθηκε από το Πρόγραμμα Έρευνας για τις Παγκόσμιες Αλλαγές και φέρει τον τίτλο «Επιπτώσεις της Αλλαγής του Κλίματος στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον Κλίντον, παρέχει την πιο εμπεριστατωμένη, μέχρι σήμερα, εκτίμηση για τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εάν οι προβλέψεις της έκθεσης επαληθευτούν, η αλλαγή που θα σημειωθεί στη θερμοκρασία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η Γη από το τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι «η νέα έκθεση καθιστά προφανές ότι η θέρμανση του πλανήτη απειλεί το περιβάλλον και την οικονομία των ΗΠΑ» και συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι «ίσως υπάρξουν και πολλές άλλες επιπτώσεις που απλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

Έπειτα από μια αναφορά στις προσπάθειες που ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ είχαν καταβάλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Κλίντον δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, υδραργύρου και οξειδίων του αζώτου από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και τις βιομηχανίες των ΗΠΑ.

Στη σύνοδο της Χάγης του ΟΗΕ για το περιβάλλον οι ΗΠΑ θα προωθήσουν σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται η αναζήτηση φιλικών προς την αγορά μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η επιβολή κυρώσεων σε όσους υπερβαίνουν τα ανώτερα επίπεδα εκπομπών και η παροχή βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη για την ενίσχυση των υποδομών παραγωγής «καθαρής» ενέργειας.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο υποψήφιος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κυότο από τις ΗΠΑ. Για αυτό και αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα επικύρωσης του πρωτοκόλλου λόγω της κυριαρχίας των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ. 

Θερμότερες οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα προβλέπουν επιστήμονες τα προσεχή χρόνια. Συγκεκριμμένα προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 2 έως 5o C σε όλη τη ζώνη της Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που πρόκειται να εκτεθούν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για τις κλιματολογικές αλλαγές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, με λειψυδρία και ξηρασία στις νότιες περιοχές και πλημμύρες και σφοδρές βροχοπτώσεις στις βόρειες.
Όλες οι διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις συμφωνούν ότι τις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί στην Ελλάδα η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας· ορισμένοι εφιστούν την προσοχή ακόμη και στο ενδεχόμενο ερήμωσης, καθώς είναι πιθανόν η χώρα να βρεθεί σε ζώνη λειψυδρίας.

Στην Ελλάδα ο φετινός Νοέμβριος είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 40 ετών, με τον υδράργυρο να κινείται 6 βαθμούς υψηλότερα από τη μέγιστη θερμοκρασία της εποχής. Τόσο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όσο και ομάδα Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia κάνουν λόγο σε εκθέσεις τους για αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα επόμενα 30 χρόνια, από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Μιλούν, επίσης, για παρατεταμένο καύσωνα, τον οποίο θα διαδεχτούν πλημμύρες, συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων, λειψυδρία, ξηρασία των αγροτικών καλλιεργειών και εξαφάνιση ειδών της πανίδας και χλωρίδας.

Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν, εξάλλου, την αλλαγή του βιολογικού ρολογιού των ζώων και των φυτών, εξαιτίας των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες. Όλοι όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων διεθνώς (άλλοτε με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, άλλοτε με έντονες καταιγίδες) οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Τους κινδύνους επισημαίνει η Greenpeace για την αύξηση της εκπομπής ρύπων

Με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, το τμήμα Ελλάδος της Greenpeace προειδοποιεί για τις εντεινόμενες κλιματολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την αποτυχία των περισσότερων κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η Greenpeace τη χαρακτηρίζει ως μία από τις χώρες που έχουν αποτύχει παταγωδώς στον τομέα αυτό, αφού οι εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν κατά 18% στην περίοδο 1990-98. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το Πρωτόκολλο του Κιότο, με το οποίο το 1997 οι υπουργοί Περιβάλλοντος των περισσότερων κρατών του κόσμου συμφώνησαν να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει κενό γράμμα, εάν δεν υπάρξει ένα σαφές καθεστώς κυρώσεων για τη συμμόρφωση με τους όρους του.

Παράλληλα, η οικολογική οργάνωση καλεί τους αρμοδίους να μη χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται στη Χάγη να αποσαφηνίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει εφικτή η υλοποίηση των στόχων του Κυότο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο.

Τέλος, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας, η Greenpeace τονίζει ότι, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τον Ιούνιο του 2000, οι εκπομπές ρύπων στην Αθήνα θα ξεπεράσουν το 25%, που έχει θέσει ως στόχο της η ελληνική κυβέρνηση, και αναμένεται να φτάσουν το 48-52% έως το 2010, σε περίπτωση που δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.  

Εξαρση των καιρικών φαινομένων

Τα τελευταία 140 χρόνια παρατηρείται αυξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη κατά 0.3- 0.6 βαθμούς κελσίου.
Τα καιρικά φαινόμενα , πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες, κ.α., παρουσιάζουν έξαρση.

Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας καθώς και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι κίνδυνοι για την βιοποικιλότητα- χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη απειλούνται ευθέως λόγο των καιρικών κλιματολογικών και γεωλογικών αλλαγών.  Η διαθεσιμότητα του νερού αναμένεται να ελαττωθεί.

Οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από όλα τα παραπάνω θα επηρεαστεί με πολλούς τρόπου όπως για παράδειγμα, καρδιαγγείες, κρούσματα θερμοπληξίας, διάδοση μεταδοτικών νόσων, δυσεντερίες κλπ.

'Αμεσα μέτρα πρέπει να ληφθούν

Για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών, η συγκεκριμένη περιβαλλοντική οργάνωση, καλεί τις κυβερνήσεις των βιομηχανικών χωρών να δράσουν άμεσα:

  • Να δεσμευτούν για δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα
  • Να υιοθετήσουν εθνικές πολιτικές για το κλίμα
  • Να τερματίσουν την έρευνα για νέα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου
  • Να θέσουν χρονοδιαγράμματα για τη διακοπή των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και το σταδιακό τερματισμό της εξόρυξης άνθρακα
  • Να θέσουν σαφείς στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αιολική, ηλιακή κλπ.
  • Να προωθηθούν μέτρα εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
The Science & Environmental Policy Project
Intergovernmental Panel on Climate Change
The Hague Climate Conference
Tyndall Centre for Climate Change Research
World Conference on Climate Change
Global Warming Information Page
Kyoto International Conference
US Global Change Research Program
Home