Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες

Από σελίδα του BBC 30-Οκτωβρίου-2000

India FloodΜια πρόχειρη αναφορά που ετοιμάστηκε για τις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου, λέει πως η Γη μπορεί να θερμανθεί πολυ περισσότερο από τις τρέχουσες προβλέψεις που υπάρχουν. Η αναφορά, από επιστήμονες του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), λέει πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα μεταβληθεί  με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Προβλέπει μια πιθανή ανύψωση κατά 6C πάνω από τα μέσα επίπεδα του 1990. Πέντε χρόνια πριν, η ομάδα IPCC είχε προβλέψει μια πιθανή μέγιστη αύξηση κατά 3C.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα υψηλά επίπεδα της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούν να προκαλέσουν το μαζικό θάνατο των δασών και σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.Αυτό το ενδεχόμενο φέρνει με τον πιο δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την κλίμακα στην οποία ο άνθρωπος έχει διαταράξει το παγκόσμιο κλίμα.

Antarctic Πολικοί πάγοι θα λιώσουν, ανυψώνοντας τη στάθμη της θάλασσας.

Αλλά πρέπει να περιοριστούν τα επίπεδα αυτά των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5.2% κάτω από τα επίπεδα του 1990, κάποια χρονική στιγμή ανάμεσα στο 2008 και 2012. Σε έξι μήνες θα γίνει μια συνάντηση στην Ολλανδία των χωρών που υπέγραψαν το πρωτόκολλο του Κyoto, τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και την αλλαγή του κλίματος.

Πολλοί όμως επιστήμονες λένε πως το Kyoto είναι μόνο ένα μέτριο ξεκίνημα, και πως για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να κάνουμε κατά 60% μείωση των αερίων που κυρίως συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το CO2, για το προσεχές χρονικό διάστημα μισού αιώνα.

Αυτό το ενδεχόμενο προϋποθέτει μια παγκόσμια πρωτοβουλία μείωσης των καύσεων, κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι απλώς ευχή.
Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για τη λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών. Τα καιρικά φαινόμενα, προειδοποιούν, θα γίνονται ολοένα και πιο βίαια, απειλώντας ανθρώπινες ζωές, καλλιέργειες, την κρατική υποδομή κάποιων φτωχών κρατών κ.τ.λ.

Cambodia Παραθαλάσσια μέρη, θα μπορούν να χαθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το φαινόμενο προκαλείται από τις ολοένα αυξανόμενες καύσεις οι οποίες συσσωρεύουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι εκπομπές του CO2, σήμερα, φτάνουν τους 6,8 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνοι) το χρόνο. Εως το 2100 αυτό το ποσό πιθανώς να έχει φτάσει τους 35 ή 40 γιγατόνους. Ενώ στο τέλος του αιώνα, μια άλλη μελέτη δείχνει ένα πιθανό άνω όριο των 29 Gt.

Από το IPCC επισημαίνεται ότι, σε αυτή την περίπτωση, θα επακολουθήσει μαζικός θάνατος των δασών. Ο θάνατος των δέντρων θα σημάνει την απελευθέρωση ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων CO2 στην ατμόσφαιρα.
Ενα ακόμα τρομακτικό αποτέλεσμα θα είναι η σε μεγάλο βαθμό τήξη των παγοκαλυμμάτων του Αρκτικού και της Ανταρκτικής.
Να υπενθυμίσουμε εδώ το πρωτόκολλο του Κυότο που αφορούσε τον περιορισμό των εκπομπών CO2, για τις ώρες που το υπέγραψαν, σε ποσοστό 5,2% από τα επίπεδα του 1990. Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει κάποιο ορατό αποτέλεσμα, η μείωση θα πρέπει να φτάσει το 60%.

Ο Dr Mike Hulme, ένας ερευνητής της κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, αναφέρει: "Αυτή η αναφορά περιέχει ό,τι το IPCC λέει τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σοβαρό γεγονός τα τελευταία χρόνια στην επιστήμη του κλίματος όσο αυτή η διαπίστωση. Το IPCC πιστεύει πως η ελάχιστη αύξηση τον επόμενο αιώνα θα είναι μόλις πάνω από 1C".


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
The Science & Environmental Policy Project
Intergovernmental Panel on Climate Change
Home