Διπλή η αιτία για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.

Από σελίδα του BBC 14-Δεκεμβρίου-2000

Δράση ηφαιστείωνΤα προηγούμενα κλιματικά πρότυπα δεν υπολόγιζαν πολλές φυσικές δραστηριότητες

Βρετανοί επιστήμονες λένε πως μόνο ένας συνδυασμός φυσικών και ανθρώπινων αιτιών μπορεί να εξηγήσει την άνοδο της γήινης θέρμανσης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Αυτοί συνδύασαν τα στοιχεία όσον αφορά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, τα επίπεδα αερολύματος,  όζοντος και θειικού άλατος, τις ηλιακές παραλλαγές και τέλος τα ηφαιστειακά αερολύματα στις διαφορετικές εκδόσεις της κατάστασης ενός προτύπου κλιματικού μοντέλου.

Αυτοί βρήκαν πως η Φύση προξένησε, ζημιές στις αρχές αυτού του αιώνα, και οι  ανθρώπινοι παράγοντες  προκάλεσαν ζημιές κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης της θέρμανσης. Ισχυρίζονται πως οι εργασίες τους αυξάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προβλέψεις για τις ανθρώπινες συνεισφορές στη μελλοντική θέρμανση.

Οι επιστήμονες, από το κέντρο Hadley για την πρόβλεψη και την έρευνα του κλίματος , και από το εργαστήριο Rutherford Appleton, εκθέτουν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό  περιοδικό Science.

Επιδίωξη εξήγησης

Αυτοί γράφουν στο περιοδικό: "Μια σύγκριση των παρατηρήσεων με τις προσομοιώσεις ενός συνδεμένου προτύπου γενικής κυκλοφορίας ωκεανών και ατμόσφαιρας δείχνει ότι και οι φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες έχουν συμβάλει σημαντικά στις αλλαγές θερμοκρασίας του 20ού αιώνα.

"Περισσότερο από το 80% των παρατηρηθεισών γήϊνων μέσων τιμών θερμοκρασίας και περισσότερο από το 60% των 10 έως 50  ετών των θερμοκρασιών εδάφους οφείλονται στις αλλαγές σε εξωτερικά αίτια." .

Η γενική μέση θερμοκρασία κοντά τη γήινη επιφάνεια έχει αυξηθεί σε 0.2o Celsius.   Μια συγκρίσιμη άνοδος της θερμοκρασίας εμφανίστηκε μεταξύ 1910 και 1945, με μια νηνεμία έπειτα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70.

Μέχρι τώρα οι προσομοιώσεις κλίματος είχαν βρεί δυσκολία να εξηγήσουν αυτήν την θέρμανση στα προηγούμενα χρόνια, αγνοώντας πολλούς φυσικούς παράγοντες. "Για πρώτη φορά," λένε οι επιστήμονες, "αυτή η νέα έρευνα συνδυάζει τους σημαντικότερους ανθρώπινους και φυσικούς παράγοντες σε ένα πρότυπο κλίματος."

Οι συντάκτες του άρθρου λένε πως οι προσομοιώσεις που έκαναν στο πρότυπό τους, ενσωματώνουν αλλαγές στα αέρια του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου καθώς και αλλαγές στο τροποσφαιρικό και στρατοσφαιρικό όζον, μαζί με αλλαγές στις εκπομπές του θείου.

"Όταν περιλαμβάνουμε μαζί τα ανθρωπογενή και τα φυσικά αίτια", γράφουν, "το πρότυπό μας μιμείται επιτυχώς όχι μόνο την παρατηρηθείσα μέση γενική  αλλαγή, αλλά επίσης και μερικά από τα μεγάλης κλίμακας χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παρατηρηθείσας θερμοκρασιακής αλλαγής. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι ανθρωπογενείς και οι φυσικοί παράγοντες απαιτούνται να δρούν μαζί για να αποτελέσουν έτσι την αλλαγή της επιφανειακής θερμοκρασίας  του 20ού αιώνα."
Το πρότυπο αυτό δηλαδή μιμείται επιτυχώς τις μεγάλης κλίμακας αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Συνεπή συμπεράσματα

"Εντούτοις, αυτό το πρότυπο δεν συλλαμβάνει τις παρατηρηθείσες αλλαγές στον Ατλαντικό στο αρχικό μέρος του αιώνα, ούτε μιμείται την άνοδο του φαινομένου που καλείται ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic Oscillation).

"Γι' αυτό το πρόβλημα μπορεί να φταίει ότι το πρότυπο αυτό δεν επιλύει αρκετά τη στρατόσφαιρα, ή ότι υπάρχουν ανεπάρκειες στην παραγωγή ή στην απόκριση των μεταβολών της θερμοκρασίας της επιφάνειας θάλασσας."

Παρά τις αβεβαιότητες όμως, αυτοί συμπεραίνουν: "Το γενικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας της παρατηρηθείσας αλλαγής θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, συμφωνεί με την κατανόησή μας των συνδυασμένων επιδράσεων των φυσικών και ανθρωπογενών επιδράσεων.  Οι φυσικές επιδράσεις ήταν σχετικά σημαντικότερες στη θέρμανση στις αρχές του αιώνα μας, και τα ανθρωπογενή αίτια έχουν διαδραματίσει έναν κυρίαρχο ρόλο στη θέρμανση που παρατηρήθηκε στις πρόσφατες δεκαετίες."

"Η αξιοπιστία που κατέδειξε το μοντέλο στις μεγάλης κλίμακας αλλαγές θερμοκρασίας στον 20ο αιώνα εδραιώνει την εμπιστοσύνη μας στις προβλέψεις της ανθρωπογενούς συμβολής στις μελλοντικές αλλαγές θερμοκρασίας.", συνέχισαν οι επιστήμονες στο άρθρο.

Ο Dr Peter Stott, που οδήγησε την ερευνητική ομάδα, είπε: "Αυτό το πρότυπο δεν είναι ακόμα τέλειο αλλά, με επιτυχία προσομοιώνει τις προηγούμενες αλλαγές θερμοκρασίας, καταδεικνύει την αξιοπιστία των προβλέψεων κλίματός μας. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν ότι το τρέχον ποσοστό θέρμανσης δύο έως τριών βαθμών Κελσίου ανά αιώνα είναι πιθανό να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των ερχόμενων δεκαετιών."

"Εν τούτοις, υπάρχει πολύ περισσότερη εργασία να κάνουμε, εάν πρόκειται να δίνουμε τις  προβλέψεις που απαιτούνται για να αξιολογήσουμε τις επιδράσεις που φέρνουν οι αλλαγές του κλίματος σε μεμονωμένες χώρες."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Εξετάζεται ο ρόλος του Ηλιου στην αύξηση της θερμοκρασίας
Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος
Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες
Η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η εξασθένιση του φαινομένου La Nina
Η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ποτέ
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Hadley Centre for Climate Prediction and Research
Rutherford Appleton Laboratory
Intergovernmental Panel on Climate Change
Science
Home