Η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Από σελίδα του Yahoo!news 17 Νοεμβρίου 2000

Global WarmΗ αυξανόμενη χρήση των λιπασμάτων θα μπορούσε να συνεισφέρει στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης του οξυγόνου και την αύξηση των επιπέδων του αερίου οξειδίου του αζώτου  στα νερά των ακτών, σύμφωνα με μια τριετή μελέτη Ινδών επιστημόνων. 

Μια ομάδα καθοδηγούμενη από τον S.W.A. Naqvi, ένα επιστήμονα στο National Institute της Oceanography στο Ινδικό κρατίδιο Goa, πραγματοποίησε μια σειρά μελετών στα νερά του Αραβικού κόλπου κοντά στις Δυτικές ακτές της Ινδίας. Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Βρεττανικού περιοδικού l Nature, με λεπτομέρειες στην ασυνήθη αύξηση της παραγωγής του οξειδίου του αζώτου (που είναι ευρέως γνωστό σαν το αέριο του γέλιου), πάνω στην Ινδική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Το αέριο αυτό είναι γνωστό πως είναι πάνω από 200 φορές δραστικώτερο του διοξειδίου του άνθρακα, στην απορρόφηση της υπέρυθρης ακτινοβολίας που συνεισφέρει σημαντικά φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θεωρείται υπεύθυνο για την παγκόσμια αύξηση των επιπέδων θερμοκρασίας.
Από τα θαλάσσια ή ωκεάνια ύδατα, το αέριο αυτό απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, στο ανώτερο επίπεδο της οποίας (στρατόσφαιρα) προκαλεί μείωση του όζοντος που προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Global WarmΣε περιοχές που ερευνήθηκαν από την ομάδα, βρέθηκαν συγκεντρώσεις νιτρικού οξειδίου σε επίπεδα έως και 100 φορές μεγαλύτερα από το κανονικό. Το φαινόμενο αυτό, όπως δήλωσε ο Naqvi, δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή. Υπάρχουν αρκετές παράκτιες περιοχές στον κόσμο με πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του αερίου, όπως το Δέλτα του Μισισιπή στην Louisiana, ο κόλπος του Τόκιο, η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα.
Οι περιοχές αυτές εμφανίζουν νερά με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εξαιτίας της αύξησης των αποβλήτων λιπασμάτων που καταλήγουν σε αυτές.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος
Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες
Η εξασθένιση του φαινομένου La Nina
Η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ποτέ
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Friends of the Earth
The Science & Environmental Policy Project
Intergovernmental Panel on Climate Change
Tyndall Centre for Climate Change Research
World Conference on Climate Change
Global Warming Information Page
Kyoto International Conference
US Global Change Research Program
Home