Εξετάζεται ο ρόλος του Ηλιου στην αύξηση της θερμοκρασίας

Από σελίδα του BBC 27-Νοεμβρίου-2000

The SunΤον τελευταίο καιρό οι γνώμες για το ρόλο του Ηλιου στις παρατηρούμενες αλλαγές διϊστανται.

Επιστήμονες στο Βρεττανικό μετεωρολογικό παρατηρητήριο Armagh της Ιρλανδίας, ισχυρίζονται πως τα στοιχεία του καιρού που υπάρχουν για τα τελευταία 200 χρόνια μπορούν να δείξουν πως ο Ηλιος μας έχει την κύρια συνεισφορά στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι καιρικές παρατηρήσεις, που έγιναν σχεδόν καθημερινές από το 1795, δημιούργησαν έτσι το πιό μεγάλο αρχείο για το κλίμα που είναι διαθέσιμο σε ένα μοναδικό site στην Ιρλανδία.

Ο αστρονόμος Dr John Butler,  που συμμετέχει στο project, δήλωσε πως μπορούν να δουν την συνολική αύξηση της θερμοκρασίας τους δύο τελευταίους αιώνες σε συσχετισμό με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον Ηλιο, πράγμα που δείχνει πως ο Ηλιος είναι μερικά υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό. Και συνέχισε πως στα αρχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται μετρήσεις της θερμοκρασίας, της πίεσης και των βροχοπτώσεων, ενώ τα στοιχεία θεωρούνται αξιόπιστα αφού το παρατηρητήριο δεν έχει αλλάξει θέση από το 1795. Αρχισαν δε λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του σταθμού παρατηρήσεων. Ενώ ΄παρατηρήσεις άλλων σταθμών δεν είναι τόσο αξιόπιστες λόγω μετακινήσεων τους.

Οταν αναλύθηκαν τα δεδομένα, επέτρεψαν να υπολογιστεί η μέση θερμοκρασία με μια ακρίβεια των 0.1 βαθμών C. Τελικά όλος ο όγκος των δεδομένων θα τοποθετηθεί στο internet.

"Υποπτεύομαι πως το lobby για το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει υποτιμήσει τον ρόλο των μεταβολών του Ηλιου στις κλιματικές αλλαγές. Πάντως δεν είμαι υπερ της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, για οποιοδήποτε λόγο.

Dr John Butler

Τα δεδομένα θα προκαλέσουν σύγχυση σε μερικούς ειδικούς στο κλίμα που αμφισβητούν πως η επίδραση των αλλαγών στον Ηλιο πάνω στην άνοδο της θερμοκρασίας έχει ήδη μελετηθεί, και συζητηθεί, σαν τη μεγαλύτερη αιτία της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. 

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στον καθορισμό της μέσης θερμοκρασίας παίζει ρόλο η διάρκεια του κύκλου του ηλίου, ενώ πρόσθεσαν ότι όταν ο κύκλος αυτός διαρκεί περισσότερο, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και όταν ο κύκλος είναι μικρότερος, η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα εξηγήσεις για το πως οι φυσικές αλλαγές στις ακτοβολίες του ήλιου υπηρεάζουν το κλίμα της Γης, αλλά ο κ. Μπάτλερ πιστεύει πως η βασική επιρροή που έχει ο ήλιος στο κλίμα του πλανήτη σχετίζεται με τη δημιουργία του νέφους, καθώς και την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

Armagh Observatory
Το παρατηρήριο καιρού του Armagh έχει αρχεία δύο αιώνων.

Solar cycle

Στο διάγραμμα φαίνεται εμφανώς ο συσχετισμός της μέσης θερμοκρασίας στο Armagh με την δραστηριότητα του Ηλιου. Την αύξηση της δραστηριότητας ακολουθεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Μικρότερη περίοδος, θερμότερη εποχή

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η μέση θερμοκρασία είναι περιοδική με περίοδο που φαίνεται να συσχετίζεται με τον ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας του Ηλιου. Μπορεί όμως ο κύκλος αυτός να αλλάζει χρονική διάρκεια. "Βρήκαμε πως γίνεται το κλίμα ψυχρότερο όταν ο κύκλος του Ηλιου είναι μεγαλύτερος και πως το Armagh γίνεται θερμότερο όταν ο κύκλος είναι μικρότερος σε διάρκεια,," δήλωσε ο Dr Butler.

Βέβαια οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν πλήρως πως οι μεταβολές στην φωτεινότητα και την δραστηριότητα του Ηλιου επηρεάζουν το κλίμα της Γης. Ενώ ο Ηλιος είναι μόλις 0.1% λαμπρότερος κατά τη διάρκεια των σύντομων κύκλων, η επίδραση του δεν είναι αρκετή για να ληφθεί υπ' 'οψιν στην παρατηρούμενη τάση για αύξηση της θερμοκρασίας. "Αλλά η δραστηριότητα του Ηλιου επηρεάζει τη ροή των κοσμικών ακτίνων, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας από το αχανές διάστημα, που διαπερνούν την ατμόσφαιρα μας, " είπε ο Dr Butler.

Συνεπώς όπως δηλώθηκε πως επειδή οι κοσμικές ακτίνες είναι η κύρια πηγή του ιονισμού στην ατμόσφαιρα της Γης αυτές μπορεί να έχουν μια επίδραση στον σχηματισμό των νεφών. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερες κοσμικές ακτίνες φθάνουν στη Γη, τόσο χαμηλά νέφη υπάρχουν. Πάντως, μια υψηλώτερη ηλιακή δραστηριότητα οδηγεί σε χαμηλώτερη ροή κοσμικών ακτίνων και μείωση των χαμηλών νεφών.

Τα χαμηλά νέφη ψύχουν τη Γη ανακλώντας περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, έτσι που μια ελάττωση στην ποσότητα των χαμηλών νεφών συμβάλλει στην  συνολική αύξηση της θερμοκρασίας.
Αντιθέτως τα υψηλά νέφη τείνουν να θερμαίνουν τη Γη, ανακλώντας προς τη Γη περισσότερη   υπέρυθρη ακτινοβολία.
Μπορεί λοιπόν η αλλαγή της νεφοκάλυψης να έχει προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Πάντως, ο Dr Butler είναι προσεκτικός γύρω από αυτό το ζήτημα: "Υπάρχουν επί του παρόντος πολύ λίγα αποδεικτικά στοιχεία για την χαμηλή νεφοκάλυψη του περασμένου αιώνα. Αλλά όμως  υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την αύξηση της συνολικής νεφοκάλυψης. "

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η δημιουργία των νεφών επηρεάζεται από τις κοσμικές ακτίνες
Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος
Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες
Η αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η εξασθένιση του φαινομένου La Nina
Η Γη είναι σήμερα θερμότερη από ποτέ
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Armagh Observatory
Home