Φυσικός σύμβουλος του Ομπάμα προσβλέπει στη γεωμηχανική για την αλλαγή του κλίματος

Πηγή: Associated Press, 10 Απριλίου 2009

Σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τόσο τρομακτική, που η αμερικανική κυβέρνηση μελετά ριζοσπαστικές τεχνολογίες για την ψύξη του αέρα της Γης.

Ο John Holdren, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι οι ιδέες της γεωμηχανικής για το κλίμα είναι τώρα υπό συζήτηση. Μια τέτοια ακραία επιλογή περιλαμβάνει τη ρίψη σωματιδίων σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας - σαν ασπίδα - για να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και να μειωθεί η θερμοκρασία. Ο Holdren λέει πως ένα τέτοιο πειραματικό μέτρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταία λύση.

Η μέθοδος προβλέπει τον βομβαρδισμό της στρατόσφαιρας, του δεύτερου στρώματος της ατμόσφαιρας, από σωματίδια με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας ή καλύτερα ενός πλανητικού καθρέφτη επάνω στον οποίο θα αντανακλάται η ηλιακή θερμότητα προτού την απορροφήσει ο πλανήτης μας. Η ασπίδα θα μπορούσε να αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του θείου, οξειδίου αργιλίου ή ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη περίσταση αεροζόλ (μείγματα ανομοιογενών βλαβερών για την ατμόσφαιρα σωματιδίων). Ο βομβαρδισμός της στρατόσφαιρας μπορεί να επιτευχθεί είτε με ρουκέτες είτε με αεροσκάφη είτε με αερόστατα είτε ακόμη και με κανονιοβολισμούς από πολεμικά πλοία.

"Θα το έχουμε υπ' όψιν", ανέφερε. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε οποιαδήποτε λύση μακριά από το τραπέζι."

Ο Holdren περιγράφει αρκετά απογοητευτικά σημεία που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και που προσεγγίζουν ταχύτητα. Για παράδειγμα, η πλήρης απώλεια του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι στην Αρκτική, αυξάνει τις πιθανότητες για πραγματικά αφόρητες συνέπειες, λέει.

Δύο φορές στη συνέντευξη της μισής ώρας, ο Holdren έκανε σύγκριση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, με ένα αυτοκίνητο με χαλασμένα φρένα που πάει σε ένα γκρεμό στην ομίχλη.

Αρχικά, ο Holdren ανέφερε ότι είναι δική του άποψη η χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του κλίματος. Ωστόσο, είπε ότι έχει θέσει υπ' όψιν της κυβέρνησης τις σκέψεις του.

Ο Holdren, είναι 65 ετών και φυσικός, δεν είναι ο μόνος που συζητάει τη γεωμηχανική σοβαρά. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών έχει συζητήσει τη λήψη ανάλογων μέτρων, όπως και το βρετανικό κοινοβούλιο συζήτησε επίσης την ιδέα αυτή.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Ένωση όμως λέει ότι είναι φρόνιμο να εξετάσουμε τη δυναμική της γεωμηχανικής και να κατανοήσουμε τα όρια της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Robert Socolow του Princeton είπε ότι η γεωμηχανική θα πρέπει να είναι μια διαθέσιμη εναλλακτική λύση σε περίπτωση που το κλίμα επιδεινώνεται δραματικά.

Αλλά ο Holdren σημειώνει πως η ρίψη σωματιδίων στην ατμόσφαιρα - σαν να έχουμε ένα τεχνητό ηφαίστειο όπως έχει προταθεί από ένα νομπελίστα - θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα από τη θεαματική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, οι δράσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, είπε.

"Ωστόσο, για να την χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είμαστε πολύ απελπισμένοι", πρόσθεσε.

Μια άλλη επιλογή της γεωμηχανικής ανέφερε ο ίδιος είναι η χρήση των λεγόμενων τεχνητών δέντρων για να αφαιρέσουν το πλεονάζον διοξείδιο του άνθρακα - το κύριο αέριο του φαινομένου του θερμοκηπίου - από τον αέρα και να το αποθηκεύσουμε. Στην αρχή φαινόταν να είναι απαγορευτικά δαπανηρή η μέθοδος αυτή, αλλά μετά από μια επανεξέταση της προσέγγισης δείχνει ότι μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή, συμπλήρωσες ο John Holdren.

Βέβαια ορισμένοι  επιστήμονες αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε πρόταση που εμπεριέχει τροποποίηση του πλανητικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα της Γης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κάθε δραστική επέμβαση στη λειτουργία της μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να μην έχουν προβλεφθεί.

Add to Bobit!

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η γεωμηχανική θα βοηθήσει να λυθεί η κρίση του κλίματος
Καλλιέργειες φυτών που θα αντανακλούν το φως του Ήλιου θα μείωναν την υπερθέρμανση του πλανήτη
Το τελευταίο πράσινο ταμπού: η γεωμηχανική
Πώς να ψύξετε έναν πλανήτη
Γιγάντιοι σωλήνες στους ωκεανούς για αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας
Λύσεις για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος για τη μείωση του στον αέρα
Ζυγίζονται οι συνέπειες περίεργων μέτρων για την παγκόσμια θέρμανση
Πώς να ψύξετε έναν πλανήτη
Όπλα και ομπρέλες για την διάσωση του κλίματος

Home