Η γεωμηχανική θα βοηθήσει να λυθεί η κρίση του κλίματος

Πηγή: Reuters, 27 Ιανουαρίου 2009

Μια νέα επιστήμη που έχει ως στόχο να καταπολεμήσει την αλλαγή του κλίματος με τη χρήση μεθόδων, όπως με τα γιγαντιαία διαστημικά κάτοπτρα, ενδέχεται να μην λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά μόνο όταν συνδυάζεται με περικοπές των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει μια νέα ερευνητική έκθεση.

Νέα επιστήμη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του κλίματος κρίσης

Στην έκθεση Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αξιολόγησαν την τυχόν ψύξη του κλίματος με συστήματα της γεωμηχανικής, που περιλαμβάνουν επίσης την διοχέτευση αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα και την λίπανση των ωκεανών με θρεπτικά συστατικά.

Με τον ψεκασμό αερολυμάτων, όπως είναι το θειικό άλας ή άλλα σωματίδια στην στρατόσφαιρα, οι επιστήμονες ελπίζουν στη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς εμποδίζονται οι ακτίνες του ηλίου να φτάσουν στη Γη. Ωστόσο, εμπεριέχεται υψηλός κίνδυνος επιτάχυνσης της υπερθέρμανσης σε περίπτωση διακοπής του έργου.

"Διαπιστώσαμε ότι η γεωμηχανική προσφέρει εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά των μέτρων μετριασμού των εκπομπών του CO2 και να μειώσουν από κοινού τη θερμοκρασία του πλανήτη –ωστόσο, η γεωμηχανική δεν μπορεί να λύσει μόνη της το κλιματολογικό πρόβλημα", τονίζει ο καθηγητής Tim Lenton, ο κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Με την γεωμηχανική θα υπάρχουν μεγάλης κλίμακας χειρισμοί του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση των δυνητικά καταστροφικών επιπτώσεων από την αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

"Η ισχυρή μείωση... σε συνδυασμό με την δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου σε παγκόσμια κλίμακα, την αναδάσωση, και την ενισχυμένη απορρόφηση του CO2, μπορεί να είναι σε θέση να φέρει το CO2, πίσω στα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2100, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για άλλες λύσεις της γεωμηχανικής," αναφέρει η έκθεση.

Το επίπεδο της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που απαιτείται, σύμφωνα με τους επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών, είναι κατά 80 τοις εκατό έως το 2050, μειώνοντας έτσι το ατμοσφαιρικό CO2 κάτω από τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο, και την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, τόνισε ο Lenton.

Ειδικά τεράστια κάτοπτρα στο διάστημα γύρω από τη Γη που θα αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου ή σκίαστρα, έχουν και τα δύο μεγάλες δυνατότητες αλλά και μεγάλο κίνδυνο, λέει η έκθεση.

Ο Lenton επίσης επικροτεί την καύση βιομάζας, γιατί ενδεχομένως να έχει ευεργετήματα για το κλίμα, καθώς και για τη γονιμότητα του εδάφους. Αυτή η βιομάζα που θα φτιάχνεται από κτηνοτροφικά απόβλητα ξύλου απουσία αέρα, θα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, μια ουσία που μπορεί να αποθηκεύσει CO2 και να ενισχύσει τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Λίπανση των ωκεανών

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η λίπανση της θάλασσας, δηλαδή ο εμπλουτισμός της ανώτερης στοιβάδας της θάλασσας με θρεπτικά συστατικά για ενίσχυση της ανάπτυξης των φυκιών που απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για τη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων CO2, εφιστώντας την προσοχή στις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν.

"Η λίπανση των ωκεανών είναι χρήσιμη μόνο εάν διατηρηθεί για ένα χρονικό διάστημα χιλιετίας και η πρόσθεση του φωσφόρου ίσως να έχει πιο μακροπρόθεσμο δυναμικό από ότι ο σίδηρος ή το άζωτο," γράφεται στην έκθεση.

Έντονες ανησυχίες διατυπώνουν, ωστόσο, αρκετοί περιβαλλοντολόγοι σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λίπανση της θάλασσας με σίδηρο, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών. Για το λόγο αυτό, ζητούν τη διενέργεια διεξοδικών μελετών προτού υλοποιηθούν ανάλογα έργα μεγάλης κλίμακας.

Πριν λίγες ημέρες η γερμανική κυβέρνηση διέταξε μία ομάδα διεθνών επιστημόνων να σταματήσουν τα σχέδια για την απόρριψη 20 τόνων θειικού σιδήρου σε σκόνη στα νερά γύρω από την Ανταρκτική. γιατί αυτό το πείραμα θα μπορούσε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τα πορίσματα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Atmospheric Chemistry and Physics Discussions", έρχονται πριν από την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας για την προώθηση γεωμηχανικών μελετών από την Πανεπιστημιακή Σχολή Επιστημών του Περιβάλλοντος εντός του τρέχοντος έτους.

Μη αναστρέψιμη η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μια έκθεση ερευνητών που προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν είναι δυνατό πια να αντιστραφεί, ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο ήταν εφικτό οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να σταματήσουν. Η αναπόφευκτη συνέπεια είναι η παγκόσμια θερμοκρασία να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χίλια χρόνια, δηλαδή ως το 3000.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται με τρομερά αργό ρυθμό από την ατμόσφαιρα, ενώ το κλίμα ανταποκρίνεται επίσης εξίσου αργά στην όποια μείωσή του.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα μειωθούν αισθητά οι βροχοπτώσεις πάνω από τις ήδη ξηρές περιοχές της Νότιας Ευρώπης, της Β.Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ωκεανοί προς το παρόν συγκρατούν κάπως την αύξηση της θερμοκρασίας απορροφώντας μέρος του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, όμως διαχρονικά οι θάλασσες θα επιστρέψουν αυτή τη συσσωρευμένη θερμότητα στον αέρα.

Η έρευνα εκτιμά ότι όλη η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 (από 1,5 έως 4 βαθμούς) θα υπάρχει ακόμα το 3000.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές οι άνθρωποι φαντάζονται ότι αν σταματούσαμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα, το κλίμα θα επέστρεφε στο κανονικό επίπεδο μετά από 100 ή 200 χρόνια, όμως αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί η μεταβολή του κλίματος είναι αργή, αλλά ασταμάτητη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Καλλιέργειες φυτών που θα αντανακλούν το φως του Ήλιου θα μείωναν την υπερθέρμανση του πλανήτη
Το τελευταίο πράσινο ταμπού: η γεωμηχανική
Πώς να ψύξετε έναν πλανήτη
Γιγάντιοι σωλήνες στους ωκεανούς για αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας
Λύσεις για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος για τη μείωση του στον αέρα
Ζυγίζονται οι συνέπειες περίεργων μέτρων για την παγκόσμια θέρμανση
Πώς να ψύξετε έναν πλανήτη
Όπλα και ομπρέλες για την διάσωση του κλίματος

Home