Η μακροχρόνια χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο

Πηγή: Reuters, 12 Οκτωβρίου 2007

Όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο για περισσότερο από μια δεκαετία μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο για κάποιους όγκους του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση προηγούμενων μελετών.

Τα συμπεράσματα "δίνουν ένα συνεπές σχέδιο του αυξανόμενου κινδύνου για το ακουστικό νεύρωμα και το γλοίωμα", γράφει ο Δρ Lennart Hardell του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην πόλη Orebro της Σουηδίας, με το πιο μεγάλο κίνδυνο να υπάρχει στην πλευρά εκείνη όπου κρατείται το κινητό τηλέφωνο.

Τα ακουστικά νευρώματα είναι καλοήθεις όγκοι στο νεύρο που συνδέουν το αυτί με τον εγκέφαλο, ενώ τα γλοιώματα είναι κακοήθεις όγκοι, δύσκολο να θεραπευτούν, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Χρόνια τώρα προκαλούνται ανησυχίες στον κόσμο ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα όγκων στον εγκέφαλο, αν κάποιος εκθέτει σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια τον εγκέφαλο του, αλλά οι πρώτες μελέτες δεν είχαν αρκετό χρόνο παρακολούθησης των χρηστών για να συμπεράνουν με ασφάλεια τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο, αναφέρει ο Hardell στην επιθεώρηση Επαγγελματική Περιβαλλοντική Ιατρική.

Τώρα όμως έχει περάσει αρκετός χρόνος (10 χρόνια ή και περισσότερο) από τότε που  εισήχθησαν σε χρήση τα κινητά τηλέφωνα οπότε οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν τους κινδύνους της χρήσης των κινητών. Αυτός ο χρόνος θεωρούν οι επιστήμονες ότι είναι μια "λογική ελάχιστη περίοδος" για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο.

Ο Hardell και η ομάδα του ανέλυσαν 18 προηγούμενες μελέτες για τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο μεταξύ των χρηστών με μακροχρόνια χρήση των κινητών, 11 των οποίων έδιναν στοιχεία για 10 χρόνια ή και περισσότερο. Όταν αναλύθηκαν τα συμπεράσματα συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τα κινητά για τουλάχιστον μια δεκαετία είχαν και έναν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 2,4 φορές για ακουστικά νευρώματα και είχαν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν γλοίωμα.

Μια μελέτη από τις προηγούμενες δεν βρήκε καμιά αύξηση του κινδύνου για όγκο με την χρήση του κινητού, όμως είχε δείξει ότι οι χρήστες των κινητών που ανέπτυξαν όγκους στον εγκέφαλο είχαν μεγαλύτερους όγκους από τους χρήστες που δεν έκαναν χρήση κινητών.

"Αυτά τα αποτελέσματα ενέχουν βεβαίως μια βιολογική σχετικότητα". Ο μέγιστος κίνδυνος ήταν για όγκους που βρέθηκαν στο τμήμα του εγκεφάλου με την περισσότερη έκθεση στην ακτινοβολία και οι περίοδοι της μελέτης έδωσαν αρκετό χρόνο για να αναπτυχθούν όγκοι, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι η "πάντως απαιτείται κι άλλη έρευνα, επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας αυξημένος κίνδυνος για άλλους τύπους όγκων εγκεφάλου."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι η κινητή τηλεφωνία αρρωσταίνει
Μια τεράστια έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο από τα κινητά
Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει...
Καμιά σύνδεση όγκου στον εγκέφαλο και κινητών αλλά προσοχή στην χρήση τους
Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών με τους όγκους στον εγκέφαλο
Κάθε δόση της ακτινοβολίας ενέχει υψηλό κίνδυνο
Τα κινητά δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά

Home