Ο Hubble παρατηρεί κοσμική βία στο γαλαξία της Ανδρομέδας

Από σελίδα του BBC, 8 Μαΐου 2003

Οι αστρονόμοι, με τη βοήθεια του Hubble, έχουν ανιχνεύσει ανεξήγητα αστέρια στα περίχωρα του γειτονικού μας γαλαξία της Ανδρομέδα. Αυτό το κατάφεραν παίρνοντας τις μακρινότερες αλλά στο ορατό φάσμα, που έχουν λάβει ποτέ στο Σύμπαν.

Με έκπληξη βρήκαν ότι πολλά από τα αστέρια στο φωτοστέφανο (άλως) της Ανδρομέδας σχηματίσθηκαν περίπου 7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν μόνο. Αρκετά διαφορετικά από την ηλικία των 12 δισεκατομμυρίων ετών που είναι τα αστέρια στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας.

Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τα νεαρά αστέρια μπορούν να έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια μιας γαλαξιακής σύγκρουσης της Ανδρομέδας δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Μπορούν επίσης να δουν απόμακρους γαλαξίες μέσα από την παρατήρηση της Ανδρομέδας, πολλοί μάλιστα έχουν ίχνη παρόμοιων συγκρούσεων.

Αγριότητα των άστρων και των γαλαξιών λόγω συγκρούσεων

Η πιο πρόσφατη εικόνα του Hubble παρέχει έναν υπαινιγμό ακριβώς πόσα αστέρια και γαλαξίες υπάρχουν στο Σύμπαν. κόσμο.

Είναι ακριβώς ένας υπαινιγμός - οποιοσδήποτε πραγματικός έλεγχος του αριθμού των άστρων πάνω στον Ουρανό είναι πέρα από την οποιαδήποτε ανθρώπινη κατανόηση. Αλλά κοιτάζοντας μέσω των τμημάτων αυτού του γειτονικού μας γαλαξία, εμφανίζεται μια ανεξερεύνητη αγριότητα των άστρων και μια, σχεδόν, απείρως πιο απέραντη άγνωστη γη γαλαξιών σε πολύ μακρινή απόσταση.

Με την εικόνα του Hubble, οι αστρονόμοι παίρνουν δύο εικόνες του Σύμπαντος συγχρόνως. Μπορούν έτσι να σκεφτούν την εξέλιξη του κοντινού μας γαλαξία, της Ανδρομέδα, καθώς επίσης και τις μυριάδες των γαλαξιών πίσω από τα άστρα της Ανδρομέδας.

Για να πάρει αυτή την εικόνα, ο Tom Brown του Διαστημικού Επιστημονικού Ιδρύματος Τηλεσκοπίων (STSI) χρησιμοποίησε την προηγμένη κάμερα του Hubble για να ερευνήσει έντονα σε ένα μικρό τμήμα των ακραίων περιοχών της Ανδρομέδας. Αυτό διάρκεσε σε χρόνο ίσο με 120 τροχιές του Hubble, επιτρέποντας έτσι στα πολύ εξασθενημένα αστέρια να φανούν.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η εικόνα του Hubble εμφανίζει περίπου 300.000 άστρα του φωτοστέφανου της Ανδρομέδας, που ποτέ πριν δεν είχαν δει.

Αυτά τα πρόσφατα ανακαλυμμένα νεώτερα άστρα είναι πλουσιότερα στα βαρύτερα στοιχεία (πχ σίδηρος) από όσο αναμενόταν ότι είναι. Αυτό υπονοεί ότι είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεμένα με μια δυνατή σύγκρουση μεταξύ Ανδρομέδας και κάποιου μακρινού διασκορπισμένου γαλαξία πολύ καιρό πριν.

Κοιτάζοντας μέσω και πέρα από την Ανδρομέδα, οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των γαλαξιών υποβάθρου, βλέπουν να έχουν ιδιαίτερες μορφές που οφείλονται στις γαλαξιακές συγκρούσεις και τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν δονούμενο και δυναμικό Κόσμο που υποβάλλεται σε σταθερή αλλαγή.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο πλησιέστερος μας γαλαξίας είναι και ο πιό επικίνδυνος;
Λείψανο συγχωνευμένου γαλαξία επισημάνθηκε στον γαλαξία Ανδρομέδα
Παρατηρώντας την Ανδρομέδα να συγκρούεται με τον Γαλαξία μας
Γαλαξιακός κανιβαλισμός στη δράση
Δημιουργία νέων άστρων από σύγκρουση γαλαξιών
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας
Hubble glimpses earliest stars
Home