Λείψανο συγχωνευμένου γαλαξία επισημάνθηκε στον γαλαξία Ανδρομέδα

Από σελίδα του space.com, 9 Ιανουαρίου 2003

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2003, 201ο συνέδριο της AAS στο Σίατλ της πολιτείας Ουάσιγκτον

Οι γαλαξίες αυξάνονται καταπίνοντας μικρότερους γαλαξίες (κανιβαλισμός γαλαξιών), πιστεύουν οι αστρονόμοι, και τέτοια συμπεριφορά δείχνει ο κοντινός μας γαλαξίας της Ανδρομέδας. Το 2001, οι αστρονόμοι βρήκαν ότι ένα ρεύμα αστεριών στην Ανδρομέδα, όπως το υπολόγισαν, ήταν ένα υπόλοιπο ενός μικρού γαλαξία που είχε απορροφηθεί από την Ανδρομέδα. Σήμερα ένα δεύτερο ρεύμα, και μάλιστα ήταν πολύ δύσκολο εύρημα, αναγγέλθηκε σε μια συνεδρίαση της AAS.

Η προσφάτως ανευρεθείσα δέσμη αστεριών κινείται συλλογικά σε μια διαφορετική κατεύθυνση και ταχύτητα συγκρινόμενη με άλλα αστέρια του γαλαξία της Ανδρομέδα. Εμφανίζεται δε να απορροφάται βαθμιαία. Από τη μελέτη αυτών των λειψάνων του παλαιού γαλαξία, οι αστρονόμοι ελπίζουν να συναρμολογήσουν μια πλήρη ιστορία των αρχαίων συγχωνεύσεων, που οδήγησαν στον παρόντα σχηματισμό του γαλαξία.

"Κοιτάξαμε ακριβώς σε μια στενή περιοχή του φωτοστεφάνου ή άλως (αυτή η άλως βρίσκεται γύρω από το γαλαξία) και βρήκαμε ένα ρεύμα από συντρίμμια-αστέρες, κάτι το οποίο μας λέει ότι υπάρχουν πιθανώς πολύ περισσότερα άστρα τα οποία κρύβονται κάτω από την επιφάνεια", αναφέρει ο Puragra GuhaThakurta του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη πόλη Santa Cruz.

Ο φωτοστέφανος είναι μια απέραντη και αραιά εποικημένη σφαίρα από αστέρια που περιβάλλει το βασικό δίσκο του γαλαξία Ανδρομέδα (και κάθε γαλαξία). Η άλως είναι μια εκτεταμένη και λεπτή σφαιρική περιοχή, με διάμετρο 300.000 έτη φωτός. Είναι το πιό παλιό τμήμα του Γαλαξία. Αποτελείται από αέρια νέφη, κυρίως ιονισμένου υδρογόνου, παλαιούς αστέρες και σφαιρωτά σμήνη αστέρων. Πολύ πιθανόν και μεγάλες ποσότητες σκοτεινής ύλης.

 Ένας παρόμοιος φωτοστέφανος ή άλως περιβάλλει το Γαλαξία μας, και οι αστρονόμοι έχουν βρει επίσης ρεύματα αστεριών και σε αυτόν. Κοιτάζοντας την Ανδρομέδα είναι σαν να παρατηρούμε το Γαλαξία μας, λένε οι αστρονόμοι.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Γαλαξιακός κανιβαλισμός σε δράση
Παρατηρώντας την Ανδρομέδα να συγκρούεται με τον Γαλαξία μας
Ο πλησιέστερος μας γαλαξίας είναι και ο πιό επικίνδυνος;
Νέα καταπληκτική εικόνα του ανανεωμένου Hubble
Ο Γαλαξίας μας περιβάλλεται από μιά άλω που εκπέμπει γ-ακτινοβολία - Οι επιστήμονες αμήχανοι σε αυτό φαινόμενο
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας
Home