Γαλαξιακός κανιβαλισμός σε δράση

Από σελίδα του BBC 4-Ιουλίου-2001

ΑνδρομέδαΣτον γαλαξία Ανδρομέδα, ένα από τους πιό στενούς και μεγαλύτερους γαλαξίες κοντά στον δικό μας, οι αστρονόμοι έχουν βρεί στοιχεία ότι έχει καταβροχθίσει στενούς γείτονές του. Ο Rodrigo Ibata και οι συνεργάτες του από το Strasbourg Astronomical Observatory της Γαλλίας, με βαθειές παρατηρήσεις τους, σε τομείς του γαλαξία Andromeda, δείχνουν ότι οι εξωτερικές περιοχές του, περιέχουν ένα ρεύμα των αστεριών που αποσχίζονται ένας-ένας από τους μικρούς γαλαξίες που βρίσκονται γύρω του.

Ενα από τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα που παρατηρούνται στις ομάδες των γαλαξιών, είναι οι συγχωνεύσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ τους, φαινόμενο γνωστό ως κανιβαλισμός των γαλαξιών.   Η τελευταία ανακάλυψη προσθέτει στοιχεία στο πως αναπτύχθηκαν  και εξελίσσονται πολλοί γαλαξίες, με το να απορροφούν τους δευτερεύοντες αδελφούς τους.

Μια τέτοια λεπτομερής άποψη είναι δυνατή μόνο, για τους κοντινότερους γαλαξίες, αλλά οι επιστήμονες αναμένουν ότι όταν βελτιώνονται οι τεχνικές θα ανιχνεύσουν περισσότερα παραδείγματα του γαλαξιακού κανιβαλισμού.

Ο μεγάλος γαλαξίας Andromeda, παρόμοιος με τον δικό μας Milky Way, αλλά μεγαλύτερος, είναι 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από μας (19 εκατομμύρια εκατομμυρίων εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Η σειρά των αστεριών

Μια σειρά παρατηρήσεων, έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2000, από το 2,5-μέτρων τηλεσκόπιο Isaac Newton στις Κανάριες νήσους.

Η έρευνα βαθύτερη στις εξωτερικές περιοχές από τις οπτικές παρατηρήσεις που είχαν κάνει πριν, με ερευνητές, από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, βρήκε μια εξασθενημένη σειρά αστεριών, που φαίνονταν σαν να σύρονταν από έναν από τους γειτονικούς γαλαξίες του Andromeda, που αποκαλείται M32.

Το ίχνος των αστεριών εμφανίζεται να οδηγεί κατευθείαν πίσω στον M32. Οι αστρονόμοι λένε ότι είναι μια αληθινή ευθυγράμμιση, όχι μόνο φαινομενική, που προτείνει ότι η βαρύτητα του γαλαξία Andromeda, έχει αναστατώσει τον πολύ   μικρότερο γαλαξία M32, ρυμουλκώντας έτσι τα αστέρια από αυτόν.

Είναι γνωστό ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο δικός μας Milky Way, και ο Andromeda, περιβάλλονται από μία γαλαξιακή άλω (φωτοστέφανο) άγνωστης σύνθεσης. Αυτή η εργασία οδηγεί σε προτάσεις, ότι μέρος εκείνων των φωτοστεφάνων (άλων) αποτελείται από συντρίμμια των αναστατωμένων μικρότερων γαλαξιών, δηλαδή άστρα και "σκοτεινή ύλη".  Τα αστέρια που ανακαλύφθηκαν στη γαλαξιακή άλω της Ανδρομέδας, πιστεύεται ότι έχουν αποσπαστεί από το γειτονικό γαλαξία Μ32. 

Η άλως είναι μια εκτεταμένη και λεπτή σφαιρική περιοχή, με διάμετρο 300.000 έτη φωτός. Είναι το πιό παλιό τμήμα του Γαλαξία. Αποτελείται από αέρια νέφη, κυρίως ιονισμένου υδρογόνου, παλαιούς αστέρες και σφαιρωτά σμήνη αστέρων. Πολύ πιθανόν και μεγάλες ποσότητες σκοτεινής ύλης.

Ενα από τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα που παρατηρούνται στις ομάδες των γαλαξιών, είναι οι συγχωνεύσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ τους, φαινόμενο γνωστό ως κανιβαλισμός των γαλαξιών. Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι μεγάλοι γαλαξίες μπορεί να σχηματιστούν από τη συγχώνευση μικρότερων γαλαξιών. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο Γαλαξίας μας περιβάλλεται από μιά άλω που εκπέμπει γ-ακτινοβολία - Οι επιστήμονες αμήχανοι σε αυτό φαινόμενο
Υπολογίζοντας τον σχηματισμό των συστάδων των γαλαξιών με προσομοιώσεις σε υπολογιστές
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας
Strasbourg astronomical Observatory
Spiral galaxy stays young at hear Από το BBC
Home