Νέα εργαλεία βρίσκονται για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Από την ιστοσελίδα της Boston Globe, 30 Απριλίου 2002

Οι χειρούργοι υπερασπίζουν τη μαστογραφία

Πολλές νέες ιατρικές τεχνολογίες δίνουν καλύτερους τρόπους στους γιατρούς να δουν και να καταλάβουν τι συμβαίνει στις αυξήσεις του όγκου στο στήθος, προσφέροντας έτσι την ελπίδα στις γυναίκες για τη γρηγορότερη και την πιό ασφαλή ανίχνευση των όγκων όπως και την ακριβέστερη στόχευση για την θεραπεία μετά από τη διάγνωσή τους, ανακοινώθηκε σε μια Εθνική διάσκεψη τους στη Βοστώνη.

Οι χειρούργοι όμως υπερασπίστηκαν τη μαστογραφία ως το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο για την απεικόνιση του καρκίνου, επειδή μια πρόσφατη μελέτη αμφισβήτησε την αξία της τεχνικής των ακτίνων X. Αλλά οι αντίπαλοι της μαστογραφίας επίσης σημείωσαν ότι η μαστογραφία πιάνει μόνο το ένα τρίτο των καρκίνων που βρίσκεται στο πρόωρο στάδιο και χάνει το 15 τοις εκατό εκείνων που είναι ήδη αρκετά μεγάλο για να το αισθανθεί μια γυναίκα, και τόνισαν την ανάγκη για κάτι καλύτερο.

Αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει στον άμεσο ορίζοντα καμία αντικατάσταση για τη μαστογραφία, ένα σχετικά φτηνό, γρήγορο εργαλείο απεικόνισης που το Εθνικό Ίδρυμα του Καρκίνου συστήνει για όλες τις γυναίκες πάνω από 40. Αλλά οι χειρούργοι συνεργάζονται με τους ακτινολόγους και άλλους ειδικούς προς αναζήτηση καλύτερης απεικόνισης και διαγνωστικών τεχνικών για να μπορέσουν να εκμεταλευτούν τις πρόσφατες πρόοδους στη γενετικές δοκιμές και τη χημειοθεραπεία.

Στην ημέρα έναρξης της ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Εταιρείας  των χειρούργων του μαστού στη Βοστώνη, οι χειρούργοι παρουσίασαν μερικές από τις καινότόμες τεχνικές:

Μια μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή μπορεί να φωτογραφίσει μέσω των μικροσκοπικών γαλακτοφόρων αγωγών του στήθους, όπου ξεκινούν το 95 τοις εκατό των καρκίνων του μαστού, τους όγκους πολύ πριν να παρουσιαστούν σε μια μαστογραφία. Ο Δρ William C. Dooley, Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για το Μαστό στην Οκλαχόμα, και μια δωδεκάδα άλλοι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη το προϊόν αυτό, που φτιάχθηκε από την εταιρεία Acueity Inc. Αλλά στο συνέδριο, μερικοί χειρούργοι που διευθύνουν Κέντρα του καρκίνου του μαστού από τη Νεμπράσκα έως το Maine είπαν ότι ήθελαν να το δοκιμάσουν

Η Aurora Imaging Technology μια εταιρεία από τη Βοστώνη, σχεδίασε ειδικά μηχανήματα απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI) για να κάνει πιό σαφείς εικόνες του ιστού του στήθους, και να επιτρέψει έτσι στους χειρούργους να επισημάνουν ένα μέρος του μαστού και από την άλλη να μπορέσουν  να πάρουν ένα δείγμα από αυτό με τον ασθενή ακόμα μέσα στο μηχάνημα.  Το r Νοσοκομείο Faulkne , το πρώτο στη Βοστώνη που θα χρησιμοποιήσει αυτό το μηχάνημα, σχεδιάζει να κάνει την πρώτη τέτοια βιοψία του την προσεχή εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου στις ΗΠΑ προωθεί μια μελέτη για να δει εάν οι μηχανές MRI είναι τόσο ακριβείς όσο οι μαστογραφίες και οι βιοψίες και για να εξετάσουν εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απεικόνιση. Εντούτοις, με τρέχον κόστος $750 ή και περισσότερο ανά δοκιμή, το MRIs είναι απίθανο να αντικαταστήσει τη μαστογραφία που έχει κόστος μόνο $150.

Ένα τεστ που αποκαλείται ductal lavage εξάγει κύτταρα μέσω της θηλής και τα εξετάζει για τις ανωμαλίες που μπορούν να προηγηθούν του καρκίνου - κάτι σαν μια εξέταση Pap για τις γυναίκες που έχουν ένα οικογενειακό ιστορικό ή μια γενετική προδιάθεση σε αυτήν την ασθένεια. Η εταιρεία Cytyc την πωλεί και η εξέταση είναι διαθέσιμη ήδη σε 125 κέντρα σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά η ασφάλεια δεν καλύπτει τα $600 έως τα $800 που κοστίζει και μερικοί γιατροί είναι δύσπιστοι, λέγοντας ότι δεν θα την χρησιμοποιήσουν εκτός και αν ανεξάρτητα στοιχεία αποδεικνύουν την αξία της.

Ο Δρ Darius S. Francescatti, Διευθυντής για τα εκπαιδευτικά μαθήματα της διάσκεψης για τις νέες τεχνολογίες, είπε ότι οι χειρούργοι αγκιστρώθηκαν πάνω στην απεικόνιση όταν άρχισαν την απεικόνιση των όγκων με τους υπερήχους, χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα για να τους δουν με τον ίδιο τρόπο που τους χρησιμοποιούν για να δουν τα έμβρυα.

" Όχι μόνο πρέπει να έχουμε τις απαντήσεις, πρέπει και να τις δούμε," είπε. 

Εκτός από τις τεχνικές απεικόνισης, ο Δρ Frank Vicini του Νοσοκομείου William Beaumont στο Ντητρόιτ αναμένει την έγκριση του FDA σύντομα για την MammoSite, μια συσκευή που δίνει ακτινοβολία άμεσα στην περιοχή του στήθους, όπου έχει αφαιρεθεί ο όγκος, μειώνοντας έτσι την θεραπεία με ακτινοβολία από επτά εβδομάδες μόνο σε πέντε ημέρες.

Οι νέες τεχνικές έρχονται σε μία εποχή όταν οι ειδικοί καρκίνου του μαστού και βασανίζονται από την πρόσφατη πρόοδο στο πεδίο τους και από τους περιορισμούς. Μπορούν να προσδιορίσουν τις γυναίκες που φέρνουν τα γονίδια που αυξάνουν τεράστια το κίνδυνο για τον καρκίνο  - αλλά αυτό οδηγεί σε φοβισμένες ασθενείς που αντιμετώπίζουν την  επιλογή της προσοχής και της αναμονής για την εμφάνιση του όγκου ή τη μη αναβαλόμενη μαστεκτομή. Τα ποσοστά θανάτου από τον καρκίνο του μαστού έπεσαν μετά από το 1997 αφού ανέβαινε σταθερά από τη δεκαετία του '30, είπε ο Dooley στους χειρούργους - αλλά όλη η μείωση προήλθε από την έγκαιρη ανίχνευση. Οι καρκίνοι που συλλαμβάνονται αργότερα είναι ακόμα φονικοί όπως συχνά συμβαίνει, είπε.

"Χρόνια παλεύουμε για την ανάπτυξη τρόπων να βρούμε αυτόν τον καρκίνο προτού να ανιχνευθεί," είπε. " Είναι πραγματικά επαίσχυντο."

Μέρος του προβλήματος είναι ότι σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του μαστού αρχίζουν μέσα στους γαλακτοφόρους αγωγούς, αλλά συνήθως δεν φαίνονται μέχρι να εισβάλλουν στον περιβάλλοντα ιστό και να γίνουν πιό επικίνδυνοι. Έτσι ο Dooley προχώρησε την μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή της Acueity και βοήθησε ώστε να αναπτυχθεί μια άλλη μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή, που καλείται ενδοσκόπιο στηθών.

Ο Dooley κάνει επίσης το τεστ ductal lavage, μια τεχνική που δεν ανιχνεύει τον καρκίνο αλλά ψάχνει τα άτυπα κύτταρα που μπορούν να εμφανίσουν μια προδιάθεση στον καρκίνο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρισυ το φθινόπωρο στο περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου διαπίστωσε ότι όταν έγινε το τεστ ductal lavage σε 507 γυναίκες υψηλού κινδύνου σε 19 ιατρικά κέντρα, το 24 τοις εκατό είχαν τα άτυπα κύτταρα, μια εύρεση που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους για τις προληπτικές στρατηγικές όπως τα φάρμακα ή τη μαστεκτομή.

Αλλά ακόμη και οι συνήγοροι λένε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιοι πόσα ψεύτικα θετικά βρίσκονται μέσα στο 24 τοις εκατό - τεστ που δίνουν ανήσυχα αποτελέσματα όταν τίποτα δεν υπάρχει λάθος πραγματικά, οδηγώντας στο φόβο και τις ιατρικά περιττές εξετάσεις.

Οι πιό σκληρές λέξεις του χειρούργου όμως ήταν για τους Δανούς στατιστικολόγους των οποίων το άρθρο στο περιοδικό The Lancet πέρυσι πρότεινε ότι οι δοκιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τη διαδεδομένη χρήση της μαστογραφίας ήταν αναξιόπιστες. Υποστήριξε ότι στο όνομα της αντίθεσης προσπαθούν οι Δανοί να κάνουν εντύπωση.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πάγκρεατος
Μικροτσίπ μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Μικροσυσκευη λέιζερ εντοπιζει καρκινους
Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση
Επιστήμονες από το NIST βελτίωσαν τη λήψη μαστογραφιών σε γυναίκες
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cancer Research Campaign
Brigham Women's Hospital Medical Library
Breast Cancer Decision Guide - includes anatomy basics, video interviews with patients, treatment options, and more. From MayoClinic.com. Also from the Clinic: how to examine your breasts and mammography.
Susan G. Komen Breast Cancer Foundation - dedicated to eradicating breast cancer as a life-threatening disease by advancing research, education, screening, and treatment.
American Cancer Society: Breast Cancer Network - joined in the fight against breast cancer through research, information, and support services.
Breast Health Center - includes a primer on the physiology of breasts, Know Thy Breasts, and a breast cancer quiz. From HomeArts.com.
Yahoo! Health: Breast Cancer - includes information on detection and treatment, causes, and prevention.
National Alliance of Breast Cancer Organizations - non-profit information and education resource on breast cancer. Advocates for beneficial regulatory change and legislation.
Breast Cancer Research Foundation - non-profit organization strictly dedicated to funding clinical and genetic research.
Young Survival Coalition - group of survivors trying to bring people together to further the issues and activities surrounding breast cancer in young women.
How Cancer Works - provides an overview of cancer, including its causes, treatments, and side effects of the treatments. From How Stuff Works.
Male Breast Cancer Information Page - detailing the risk factors and treatment; includes links to medical references and support resources.
NYU Women's Health Study - seeking to identify the role of endogenous hormones, diet, and other environmental exposures in the etiology of the most common cancers in women, especially breast cancer.
Home