Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου.

Από σελίδα   του UniSci 

Ένα 85% περίπου όλων των καρκίνων αρχίζει στο επιθήλιο, που συχνά προσφέρει υπηρεσίες στο σώμα σαν πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των νόσων. Το επιθήλιο είναι ένα εξειδικευμένο κυτταρικό σύνολο, που λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα στις εσωτερικές κοιλότητες του σώματος, όπως είναι το παχύ έντερο και η κύστις.

Συνήθως, οι παθολόγοι πρέπει να κάνουν βιοψία των επιθηλιακών ιστών και βασίζονται στα έμπειρα τους μάτια (αλλά αντικειμενικά) για να βρουν σημάδια του αρχικού στάδιου του καρκίνου.

Τώρα, εφαρμόζοντας σκέδαση φωτός με τη βοήθεια φασματοσκοπίου, στην οποία μέθοδο μελετούν τα χρώματα που εκτρέπονται από ένα σώμα που φωτίζεται, ο Michael Feld στο MIT και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για ανίχνευση των πρώτων σταδίων του καρκίνου στο επιθήλιο. 

Επιδεικνύοντας μια όσο το δυνατόν λιγότερο διείσδυση, και περισσότερο μια ποσοτική προσέγγιση, οι επιστήμονες του MIT μεταχειρίζονται ένα στενό καθετήρα από οπτικές ίνες για να φωτίσουν με λευκό φως πάνω σε επιθηλιακό ιστό, και να συλλέξουν έτσι το φως που ο ιστός εκτρέπει κατευθείαν πίσω στον καθετήρα. 

Με το σκεδαζόμενο φως που επιστρέφει, οι ερευνητές του MIT θα μπορούν να μετρήσουν το δείκτη της διάθλασης και το φασματικό περιεχόμενο σε διαφορετικές περιοχές του ιστού. Αυτό τους κάνει ικανούς να ανακαλύψουν περιοχές με τέτοια άσχημα σημάδια σαν περιοχές ανώμαλης αύξησης των κυττάρων, ή να βρούν περιοχές με μεγέθυνση  του πυρήνα των κυττάρων ή και με αύξηση στο γεννητικό υλικό που είναι γνωστό σαν χρωματίνη.

Έχοντας επιτυχώς ταυτοποιήσει προ-καρκινικό παχύ έντερο ή οισοφαγικό ιστό σε κλινικά test, οι ερευνητές πιστεύουν πως οι τεχνικές τους θα φτάσουν σε εμπορικές εφαρμογές στα επόμενα λίγα χρόνια.

Η μέθοδος τους, αναγγέλθηκε σε μια συνάντηση στην American Physical Society στην Minneapolis, σαν μια τεχνική εφαρμογής μεθόδων της Φυσικής που ανοίγουν νέους δρόμους για ανίχνευση ασθενειών.

Επίσης σε αυτή τη συνάντηση, ο Paul Gourley των εργαστηρίων Sandia παρουσίασε ένα πολύ μικρού μεγέθους laser "βιο-κοιλότητας" που μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνο στο αίμα εξετάζοντας μόνο λίγες εκατοντάδες κύτταρα --περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του λίτρου.

Σημείωση: Αυτή η είδηση προέρχεται απο το American Institute of Physics Bulletin of Physics News, PHYSICS NEWS UPDATE, Number 477 με συγγραφείς τους Phillip F. Schewe και Ben Stein.

Home