Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση

Από σελίδα του MSNBC 30-Οκτωβρίου-2000

Μια νέα τεχνική για την καταστροφή όγκων στο στήθος με τη βοήθεια υπερήχων που 'ψήνουν' τα καρκινικά κύτταρα δοκιμάστηκε στην πρώτη ασθενή και οι γιατροί τώρα αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας της. Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να περιορίσει τις χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων δίχως ένα σημάδι ή ουλή στο δέρμα της γυναίκας.

Η Vicki Freeman είναι η πρώτη γυναίκα που δοκιμάζει ένα καινούργιο ιατρικό πείραμα για να δούν οι γιατροί εαν αυτή η 'εστιασμένη θεραπεία με υπέρηχους' μπορεί μια μέρα να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του μαστού χωρίς επέμβαση.
Θα πάρει αρκετά χρόνια μελέτης για να εξετάσουν πως δουλεύει το 'ψήσιμο' του όγκου. Αλλά καθώς ήδη οι γυναίκες φωνάζουν για λιγώτερη παραμόρφωση σε εγχειρήσεις του στήθους, πιλοτικά  πειράματα στο Καρκινικό Κέντρο Anderson του  Houston και στο Γυναικείο Νοσοκομείο της Bοστώνης σημειοδοτούν τα νέα γεγονότα σε μια αυξανόμενη τάση: έρευνα πάνω σε τρόπους για να αφαιρούν τον καρκίνο όχι απλώς με μικρότερη επέμβαση, αλλά να εγκαταλείψουν εντελώς την εγχείρηση.

Στη φωτογραφία η Vicki Freeman κείτεται εντελώς ακίνητη στο εσωτερικό του σωλήνα ενός μηχανήματος που ρίπτει  υπερήχους στο καρκινικό στήθος της. Στο μηχάνημα, ο όγκος ανάβει με παλμούς υπερήχων που διαρκούν περίπου 10 sec, για να φτάσει έτσι περισσότερο από 140 βαθμούς.
Οι μικρές αυτές ριπές θερμότητας από υπερήχους 'έψησαν' τον όγκο της ώστε να σβήσει τελείως; Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Αν η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής, θα μπορούσε να μειώσει τις επεμβάσεις μαστεκτομής, που δημιουργούν αισθητικά και άλλα προβλήματα, αναίμακτα και ανώδυνα.

“Γνωρίζουμε από την βασική επιστήμη και έρευνα σε ζώα πως αυτή η θεραπεία δουλεύει. Τώρα πρέπει να  δείξουμε ότι αυτή η θεραπεία είναι κατορθωτή,” είπε ο υπεύθυνος χειρουργός του Anderson Dr. Marc Fenstermacher, που την εφάρμοσε στην πρώτη από τις 30 γυναίκες στις οποίες θα γίνουν οι προκαταρκτικές δοκιμές της πρωτοποριακής τεχνικής.

Ο όγκος στο στήθος της γυναίκας 'βομβαρδίζεται' με υπερήχους, που εστιάζονται σε μια μικρή περιοχή. Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα σε ένα μαγνητικό τομογράφο, που απεικονίζει τον όγκο σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι γιατροί να είναι σε θέση να παρακολουθούν την καταστροφή του.

Ένας παλμός υπερήχων διαρκείας 10 sec αρκεί για να υπερθερμάνει τον όγκο και να καταστρέψει τα κύτταρα που τον αποτελούν, αποδιατάσσοντας τις πρωτεΐνες τους. Η θέρμανση δεν διαρκεί πολύ, ώστε να γίνει επώδυνη, και οι γειτονικοί ιστοί δεν βλάπτονται σημαντικά. ΄Ομως η Vicki Freeman, η πρώτη γυναίκα στην οποία δοκιμάστηκε η εν λόγω μέθοδος, δεν θα επωφεληθεί πραγματικά από τη νέα τεχνική, καθώς μία εβδομάδα μετά την όλη διαδικασία θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όγκος και να διαπιστωθεί η καταστροφή του - ελπίζει όμως ότι θα μπορέσουν με τη συμμετοχή της αυτή να βοηθηθούν άλλες γυναίκες στο μέλλον.

Αλλά πως δουλεύει;

Οπως ένας φακός εστιάζει τις ακτίνες σε ένα σημείο και αναπτύσσεταο  εκεί μεγάλη θερμότητα, έτσι και εδώ εστιάζονται στον όγκο υπέρηχοι υψηλής πυκνότητας που τον θερμαίνουν, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους διπλανούς ιστούς του στήθους.  Οι υπέρηχοι φονεύουν όχι καίγοντας αλλά μέσω αλλαγών στις πρωτεϊνες των κυτάρων, όπως όταν βράζοντας ένα αυγό, σταματάς την ανάπτυξη του ωαρίου.

Δεν είναι όμως η μόνη μη χειρουργική μέθοδος που μελετάται, αλλά αυτή είναι ολοκληρωτικά χωρίς εισβολή. Σε μιά άλλη μέθοδο καταστρέφουν την κυτταρική μεμβράνη με ένα εισαγόμενο καθετήρα. Η θεμελιώδης όμως ερώτηση είναι: Μπορεί η δράση των υπερήχων στον όγκο του στήθους να αντικαταστήσει την χημειοθεραπεία και ακτινοβόληση; Και η απάντηση έρχεται από τους επιστήμονες, ΟΧΙ.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνο για το στήθος και μόνο για αισθητικούς λόγους.


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cancer Research Campaign
Brigham & Women's Hospital Medical Library>
Home