Μικροτσίπ μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο

Από σελίδα του BBC 30-Αυγούστου-2001

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια μικροσκοπική συσκευή-νανομηχανή, για να ανιχνεύσουν τα πρώτα σημάδια του προστατικού καρκίνου.  Πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης αυτή να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει κι άλλες ασθένειες. Το "μικροτσίπ" λειτουργεί με την ανίχνευση των αποκαλυπτικών πρωτεϊνών γνωστών ως PSA (αντιγόνα προστάτη).

Laser ElectronΜόρια του αντιγόνου (πρωτεiνη PSA), προσελκύονται και προσκλλώνται στις ακίδες της συσκευής, αναγκάζοντας τις να λυγίσουν. Η καμπύλωση στη συνέχεια μετράται με ακτίνες laser.

Αυτές οι ειδικές πρωτεϊνες βρίσκονται σε ανεβασμένα επίπεδα στο αίμα των ατόμων που αναπτύσσουν τον προστατικό καρκίνο.

Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις πρωτεϊ'νες σε επίπεδα 20 φορές μικρότερα από εκείνα που παράγονται από τον προστατικό καρκίνο.

Αυτό το γεγονός καθιστά την συσκευή πιό ευαίσθητη από ό,τι η παρούσα δοκιμή που χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνεύσει την ασθένεια.

Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ, θεωρούν ότι η συσκευή θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη στη διάγνωση κι άλλων ασθενειών, όπως το Aids και ο καρκίνος του μαστού που παράγουν ένα χαρακτηριστικό τύπο πρωτεϊνών είτε στο αίμα είτε τα ούρα.

Ο καθηγητής Richard Cote του Πανεπιστημίου Keck της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε πως ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να εξετάσει πολλαπλάσιους δείκτες με μια ενιαία αντίδραση, ενώ οι διαθέσιμες σήμερα δοκιμές απαιτούν μια χωριστή αντίδραση για κάθε κατάλοιπο. .

Όσο υψηλότερη η συγκέντρωση του μέτρησης της πρωτεϊνης, τόσο μεγαλύτερη η εκτροπή των ακίδων. Αυτή η εκτροπή μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ.

Όμως η αισιοδοξία πρέπει να μετριαστεί, λόγω της πραγματικότητας ότι η εμφάνιση, για τον προστατικό καρκίνο τουλάχιστον, είναι ένα σύνθετο ζήτημα

Οι ακίδες γίνονται από νιτρίδιο του πυριτίου, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές με εκείνες που χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία ημιαγωγών για να κάνουν τους μικροεπεξεργαστές.

Η ομάδα του Μπέρκλεϋ έχει βρεί έναν τρόπο να βάλει αρκετές ακίδες επάνω σε ένα ενιαίο τσιπ πυριτίου. Αυτό θα μπορούσε να το καταστήσει δυνατόν, να εξετάσει πολλές συγχρόνως διαφορετικές χημικές ουσίες.

"Σε μια πολύ μικρή χρονική περίοδο, έχουμε κάνει πραγματικά τεράστιες προόδους. Θα εκπλησσόμουν εάν αυτό δεν γίνει ένα βιώσιμο σύστημα δοκιμής, μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε έτη." δήλωσε ο Richard Cote.

Καλοδεχούμενη ανάπτυξη

Ένας εκπρόσωπος στο Κέντρο Ερευνητικής Εκστρατείας για τον Καρκίνο είπε ότι οποιαδήποτε τεχνική που θα βοηθούσε για να ανιχνεύσει με ακρίβεια τους καρκίνους, σε ένα πιό αρχικό στάδιο, θα ήταν καλοδεχούμενη.

"Η ανάπτυξη αυτής της της μεθόδου για ανάλυση πολλαπλάσιων πρωτεϊνών ταυτόχρονα, σε ένα ενιαίο τσιπ, θα μπορούσε εγκαίρως να οδηγήσει σε ένα γρήγορο, ευαίσθητο και σχετικά φτηνό σύστημα ανίχνευσης του καρκίνου.

Ο εκπρόσωπος αυτός συνέχισε : "Η αξίωση των συντακτών της έρευνας, ότι αυτή η τεχνική είναι σε θέση να ανιχνεύσει τα  επίπεδα, 20 φορές χαμηλότερα από την μέχρι τώρα κλινικά σχετική ευαισθησία " λέει περισσότερα για την υπερβολική ευαισθησία της,  παρά για τη δυνατότητά της να ανιχνεύσει περισσότερους προστατικούς καρκίνους.

"Η πλειοψηφία των οριακά αυξημένων επιπέδων PSA που ανιχνεύονται στα μη-συμπτωματικά (ασυμπτωματικά) άτομα δεν οφείλεται στον προστατικό καρκίνο, αλλά σε άλλες ασθένειες".

"Η επιτυχία αυτής της δοκιμής ως δοκιμασίας διαλογής (screening test) για τον καρκίνο, εξαρτάται πολύ από το αν θα τα καταφέρουμε να αποφύγουμε να θυσιάσουμε την ακρίβεια της,  στο βωμό της αυξημένης ευαισθησίας."

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στη περιοδικό Nature, στο τμήμα της βιοτεχνολογίας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Μικροσυσκευη λέιζερ εντοπιζει καρκινους
Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Προστατική φιλανθρωπία καρκίνου
Nature-Βιοτεχνολογία
Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ
Ερευνητική Εκστρατεία Καρκίνου
Το δακτυλικό αποτύπωμα γονιδίων θα μπορούσε να επισημάνει τον καρκίνο (BBC)
Prostate cancer (BBC)
Magnets put heat on prostate cancer (BBC)
Home