Φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πάγκρεατος

Από σελίδα του ιατρικού περιοδικού GUT, 14 Μαρτίου 2002

Λίγοι καρκίνοι στο πάγκρεας είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση και λίγοι αποκρίνονται στη χημειοθεραπεία. Όμως μια καινούργια, ελπιδοφόρος, μέθοδος εφαρμόζεται στο University College του Λονδίνου, που λέγεται φωτοδυναμική και στοχεύει σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο.

Η φωτοδυναμική θεραπεία γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο παράγεται μια τοπική νέκρωση του ιστού στο φως, μετά από προγενέστερη χορήγηση ενός φωτοευαίσθητου σκευάσματος, αφού γίνουν πειραματικές μελέτες ότι μπορεί να το ανεχτεί το πάγκρεας και ο περιβάλλοντας κανονικός ιστός. Και στο δεύτερο στάδιο, ισχυρές δέσμες φωτός κατευθύνονται με οπτικές ίνες στα καρκινικά κύτταρα-στόχους, με αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται χωρίς να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα.

Η θεραπεία έγινε σε δέκα έξι ασθενείς με αδενοκαρκινώματα (2,5-6 εκατ. σε διάμετρο), μη επιδεχόμενα σε χειρουργική επέμβαση, που εντοπίστηκαν στην κύρια περιοχή του του πάγκρεατος.

Η φωτοδυναμική θεραπεία (2ο στάδιο) έγινε τρεις ημέρες μετά το πρώτο στάδιο, με τη βοήθεια οπτικών ινών που καθοδηγούνταν από αυτοματοποιημένη τομογραφία.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ουσιαστική νέκρωση των όγκων μετά από τη θεραπεία. Μάλιστα δεκατέσσερις ασθενείς από τους 16 άφησαν το νοσοκομείο μέσα σε 10 ημέρες. Ενώ επτά από τους 16 ασθενείς (44%) ήσαν ζωντανοί ένα έτος μετά από τη φωτοδυναμική θεραπεία, ενώ οι παρενέργειες της θεραπείας ήταν ελαφράς μορφής.

Ενα από τα προβλήματα όμως αυτής της θεραπείας είναι ότι το σκεύασμα που καθιστά φωτοευαίσθητα τα κύτταρα δεν είναι επιλεκτικό και έτσι και τα φυσιολογικά κύτταρα γίνονται ευπαθή στο φως. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς έπρεπε να αποφεύγουν για κάποιο διάστημα μετά την θεραπεία την έκθεση στον ήλιο, ενώ στο νοσοκομείο παρέμεναν σε δωμάτια με χαμηλό φωτισμό.

Πάντως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μικροτσίπ μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Μικροσυσκευη λέιζερ εντοπιζει καρκινους
Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Το ιατρικό περιοδικό GUT
Home