Επιστήμονες χρησιμοποιούν λέιζερ για να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα

Πηγή: UPI, 30 Μαρτίου 2009

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να μελετήσουν το φαινόμενο της θέρμανσης νανοσωματιδίων με τη βοήθεια λέιζερ, με σκοπό να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς.

Ο καθηγητής Yildiz Bayazitoglu του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον καθώς και ο διδακτορικός φοιτητής Jerry Vera ανέφεραν ότι ελπίζουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της καταστροφής των όγκων, μέσω της τελειοποίησης των μεθόδων θέρμανσης τους με βάση το μέγεθος και τη σύνθεση του όγκου και των παρακείμενων ιστών.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι βρήκαν πως η προσβολή ενός όγκου με δύο λέιζερ μπορεί να τον θερμαίνει σε περισσότερο βάθος από ότι μόνο με ένα λέιζερ. Για όγκους του μεγέθους του 1 εκατοστού, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι λέιζερ που βρίσκονται αντίθετα - και τα οποία τοποθετήθηκαν χειρουργικώς μέσω οπτικών ινών με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία - παράγουν σε κάθε περίπτωση πιο ομοιόμορφη θερμοκρασία.

Τα λέιζερ και τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου από μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τους πανεπιστημιακούς επιστήμονες Jennifer West και Naomi Halas, οι οποίοι κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί νανοκελύφη, τα οποία θερμαίνονται με ακτίνες λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο με σκοπό να σκοτώσουν τους όγκους.

Η προσέγγιση του Bayazitoglu θα βελτιώσετε αυτές τις αγωγές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιότητες των νανοσωματιδίων να σκεδάζουν την ακτινοβολία. Η ανησυχία τους όμως είναι ότι τα νανοσωματίδια κοντά στην επιφάνεια του όγκου θα μπλοκάρει το φως των λέιζερ μην επιτρέποντας του να φθάσει στο κέντρο του στόχου.

Add to Bobit!

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νανο-θεραπεία με στόχο καρκινικά κύτταρα
Πώς μπορεί η χημειοθεραπεία να κάνει τους όγκους μεγαλύτερους
Νανοσωλήνες από άνθρακα συνδέθηκαν με καρκίνο
Η νανοτεχνολογία σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφονται τα υγιή κύτταρα
Οι πρώτες εικόνες που δείχνουν την είσοδο των νανοσωλήνων από άνθρακα μέσα στα κύτταρα
Άγνωστοι οι κίνδυνοι για την υγεία από τη νανοτεχνολογία<
Ο κίνδυνος από την νανοτεχνολογία τέθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Συζήτηση για τα buckyballs: Είναι τα νανοϋλικά τοξικά;
Νανοκύτταρα διεισδύουν στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφουν
Νανοτεχνολογία στη μάχη κατά του Καρκίνου

Home