Η νανοτεχνολογία σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφονται τα υγιή κύτταρα

Πηγή: BBC, 2 Αυγούστου 2005

Ο φθορισμός δείχνει που οι νανοσωλήνες εισήλθαν στο κύτταρο

Ο φθορισμός δείχνει που οι νανοσωλήνες εισήλθαν στο κύτταρο

Μικροσκοπικοί νανοσωλήνες από άνθρακα εμφυτεύτηκαν σε καρκινικά κύτταρα και όταν αυτοί εκτεθούν σε ακτινοβολία στο εγγύς υπέρυθρο - από ένα λέιζερ - τότε θερμαίνονται, φονεύουν το καρκινικό κύτταρο, ενώ τα υγιή κύτταρα χωρίς νανοσωλήνες παραμένουν αβλαβή.

Οι λεπτομέρειες της εργασίας του ερευνητή Δρ Hongjie Dai στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημοσιεύονται στην έκδοση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Ο ερευνητής αυτός είπε ότι ένα από τα μακροχρόνια υφιστάμενα προβλήματα στην ιατρική είναι πώς να θεραπεύσουν τον καρκίνο χωρίς να καταστραφεί ο υγιής  ιστός του σώματος. Ενώ η καθιερωμένη χημειοθεραπεία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα αλλά και τα υγιή κύτταρα.

"Για αυτό οι ασθενείς χάνουν συχνά τα μαλλιά τους και υφίστανται πολυάριθμες άλλες παρενέργειες. Για μας, το Ιερό Δισκοπότηρο της Ιατρικής θα ήταν να βρούμε έναν τρόπο να σκοτώσουμε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα και να μην βλάψουμε τα υγιή", συνέχισε ο  Hongjie Dai.

Πολλά στο κύτταρο

Ο νανοσωλήνας από άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του Στάνφορντ έχει πλάτος μόνο το μισό πλάτος ενός μορίου DNA, και μπορούν χιλιάδες από αυτά εύκολα να εγκατασταθούν μέσα σε ένα τυπικό κύτταρο.

Κάτω από τις κανονικές περιστάσεις το φως από το εγγύς υπέρυθρο περνά μέσα από το σώμα ακίνδυνα. Αλλά η ομάδα του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι εάν τοποθετήσουν ένα διάλυμα νανοσωλήνων από άνθρακα κάτω από μια ακτίνα λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο, το διάλυμα θερμαίνεται μέχρι για 70 βαθμών Κελσίου σε δύο λεπτά.

Κατόπιν τοποθέτησαν τους νανοσωλήνες μέσα στα κύτταρα, και βρήκαν ότι καταστράφηκαν γρήγορα από τη θερμότητα που δημιουργήθηκε από την ακτίνα του λέιζερ.

Για το θέμα αυτό ο Δρ Dai λέει: "Είναι πραγματικά αρκετά απλό και καταπληκτικό. Χρησιμοποιούμε μια εγγενή ιδιότητα των νανοσωλήνων για να αναπτύξουμε ένα όπλο που σκοτώνει τον καρκίνο."

Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να εισαχθούν οι νανοσωλήνες στα καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι στα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές για να το πετύχουν εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι, αντίθετα από τα κανονικά κύτταρα, η επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων καλύπτεται με υποδοχείς για μια βιταμίνη γνωστή σαν φολικό οξύ.

Έντυσαν λοιπόν τους νανοσωλήνες με μόρια του φολικού οξέως, για να τα κάνουν πιο εύκολα να περάσουν στα καρκινικά κύτταρα, αλλά ανίκανο να δεσμευτούν στα υγιή. Έτσι, η έκθεση στην κατάλληλη ακτινοβολία του λέιζερ σκότωσε τα υγιή ασθενή κύτταρα, αλλά άφησε τα υγιή άθικτοι.

Ακριβής τεχνική

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει να γίνει πιο ακριβής η τεχνική αυτή, παραδείγματος χάριν ενώνοντας ένα αντισώμα με ένα νανοσωλήνα με σκοπό να στοχεύσει σε ένα ιδιαίτερο είδος καρκινικού κυττάρου. Και ήδη έχουν ξεκινήσει την εργασία αυτή προσαρμόζοντας την τεχνική με στόχο το λέμφωμα στα ποντίκια.

Η Δρ Emma Knight, της βρετανικής Cancer Research λέει ότι η νανοτεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει στη βιοϊατρική επιστήμη, και το αποδεικνύει η εργασία αυτή, που δείχνει άλλον έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πάλη κατά του καρκίνου.

"Εντούτοις, αυτή η εργασία είναι ακόμα σε ένα πολύ αρχικό στάδιο. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι το φως στο εγγύς υπέρυθρο μπορεί να κάνει τους νανοσωλήνες να θερμανθούν κάτι που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

"Αλλά η εργασία τους μέχρι τώρα έχει εστιάσει στα κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί σε καλλιέργεια στο εργαστήριο. Γι' αυτό είναι κρίσιμη η συνέχεια για να δούμε εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν στο πιο σύνθετο περιβάλλον ενός όγκου και, τελικά, του ανθρώπινου σώματος", συμπλήρωσε.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νανοτεχνολογία στη μάχη κατά του Καρκίνου

Home