Το πετρέλαιο δεν είναι ο ένοχος της αλλαγής του κλίματος αλλά το κάρβουνο

Πηγή: blog.wired.com, 17 Δεκεμβρίου 2008

Ίσως  τελικά οι εκπομπές από τα παλαιά φορτηγά δεν είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του πλανήτη. Τα νέα σενάρια για την αλλαγή του κλίματος υπολογίζουν πως το πετρέλαιο είναι ένα μικρό μόνο στοιχείο του συνολικού  προβλήματος της παγκόσμιας θέρμανσης -- το πραγματικό πρόβλημα είναι το κάρβουνο.

Εάν ο κόσμος αντικαταστήσει όλο το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί με πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα μέσα, ο οικολόγος Kenneth Caldeira του πανεπιστημίου του Στάνφορντ υπολόγισε ότι θα αργούσαμε μόνο 10 χρόνια περίπου, προτού οι εκπομπές με κάρβουνο θερμάνουν τον πλανήτη σε επίπεδα που πολλοί επιστήμονες τα θεωρούν επικίνδυνα.

"Υπάρχει μια τάξη μεγέθους περισσότερος άνθρακας από πετρέλαιο. Έτσι, το αν υπάρχει λίγο περισσότερο πετρέλαιο ή λίγο λιγότερο, την εποχή που θα είμαστε δύο βαθμούς πάνω, δεν θα αλλάζει τη γενική εικόνα," λέει ο Caldeira Τετάρτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Πολλές από τις προσπάθειες για "πράσινη" υποδομή του κόσμου μας έχουν εστιάσει στη σημασία των αλλαγών στα παγκόσμια συστήματα μεταφορών. Πράγματι, μια από τις εικόνες της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι οι πνιγμένοι στα αυτοκίνητα δρόμοι του Λος Άντζελες - και τα υβριδικά οχήματα όπως το Prius έχουν γίνει συστατικό της οικολογικής συνείδησης.

Αλλά όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες προβολές, όταν έρχεται η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, το πετρέλαιο είναι μικρό τμήμα σε σχέση με τα μεγάλα ποσά άνθρακα που καίγονται, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

"Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη γενική μορφή της καμπύλης της παγκόσμιας θέρμανσης και αντί να ανεβαίνει να την σταθεροποιήσουμε στην αρχή, οπότε μετά να αρχίσει να πέφτει πρέπει να εξετάσουμε την χρήση του άνθρακα," πιστεύει ο Caldeira.

Ο πραγματικός ένοχος της παγκόσμιας θέρμανσης - όπως έχει υποστηρίξει ο James Hansen της NASA εδώ και καιρό - είναι η καύση του άνθρακα για να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια.

"Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν έχουν αρκετό άνθρακα για να μας κρατήσουν στην επικίνδυνη ζώνη της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, για πολύ καιρό," λέει ο Pushker Kharecha, συνάδελφος του Hansen στη NASA.

Ενώ οι Kharecha και Caldeira σταμάτησαν λίγο πριν από το να λένε ότι η χρήση του πετρελαίου δεν πειράζει, ο Caldeira αποκάλεσε την καύση του πετρελαίου "φαινόμενο δεύτερης τάξης."

Τα υγρά καύσιμα είναι σχετικά ασήμαντα και δεν παίζει μάλλον ρόλο το τι βάζουμε στα αυτοκίνητά μας για να περιοριστεί η αλλαγή του κλίματος. Ακόμα κι αν το πετρέλαιο σταματούσε αύριο και οι άνθρωποι άρχιζαν να μετατρέπουν τον στερεό άνθρακα σε υγρή μορφή για να μπορούσαν να το βάλουν στα αυτοκίνητα - ένα σενάριο στη χειρότερη περίπτωση για τους οικολόγους - η συμμετοχή στην παγκόσμια θέρμανση αυτών των καυσίμων θα είναι σχεδόν αμελητέα.

Ο Caldeira λοιπόν υπολόγισε ότι η αλλαγή του πετρελαίου με υγροποιημένο άνθρακα θα ωθούσε την παγκόσμια θερμοκρασία σε επικίνδυνα επίπεδα, μόνο κατά δύο έτη νωρίτερα από τις συνηθισμένες εκτιμήσεις που γίνονται. Έτσι και αλλιώς ο χρόνος αυτός επισκιάζεται από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από την καύση του κάρβουνου στην ηλεκτρική και βιομηχανική παραγωγή.

"Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι σημαντικό αυτό που κάνουμε να αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο. Και είμαι ξεκάθαρος για την σωστή πολιτική: Θα ήταν πολύ καλύτερα να αντικατασταθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες απ' ό,τι με την υγροποίηση του άνθρακα," τονίζει ο Caldeira. "Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι τα τεράστια ποσά του κάρβουνου που πιθανά να κάψουμε αυτόν τον αιώνα και την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα, ελλείψει της σωστής πολιτικής."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπερεκτιμημένες δείχνει μια μελέτη
Ήδη το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα
Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς ο πλανήτης καταρρέει λέει μια έκθεση του ΟΗΕ
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Από το 2009 έρχονται μεγάλες κλιματικές αλλαγές
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας

Home