Ήδη το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα

Πηγή: UPI, 11 Νοεμβρίου 2008

Μια ομάδα επιστημόνων του κλίματος πιστεύει ότι για να αποφευχθούν οι καταστροφές από την άνοδο της θερμοκρασίας, πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα σημερινά επίπεδα.

Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από 10 επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία, δήλωσε ότι έχουν καταλήξει πως το βέλτιστο επίπεδο του CO2 θα πρέπει να είναι λιγότερο από 350 μέρη ανά εκατομμύριο. Το σημερινό επίπεδο του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι 385 ppm και αυξάνεται κατά περίπου 2 ppm ετησίως.

"Η εργασία αυτή όπως και άλλες πρόσφατες δημοσιεύσεις υποδεικνύουν πως τα επίπεδα του CO2 έχουν φθάσει σε ένα σημείο που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των πολικών πάγων", λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale Mark Pagani, "Πόσο γρήγορα οι πάγοι και το ύψος της θάλασσας θα αντιδράσει σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι ακόμα πολύ κατανοητό, αλλά δεδομένου του δυνητικού μεγέθους της καταστροφής, νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην μάθουμε αυτό το μάθημα από πρώτο χέρι. "

Ο κύριος συντάκτης της μελέτης, επίκουρος καθηγητής James Hansen του πανεπιστημίου Columbia, τονίζει πως υπάρχει μια φωτεινή πλευρά από τα συμπεράσματα της μελέτης.

"Ακολουθώντας μια διαδρομή που να οδηγεί σε χαμηλότερες ποσότητες του CO2", είπε ο Hansen, "μπορούμε να ελαφρύνουμε μια σειρά από προβλήματα που είχαν αρχίσει να φαίνονται αναπόφευκτα, όπως είναι η αυξημένη ένταση των καταιγίδων, η επέκταση των ερήμων, η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων καθώς και η απώλεια των ορεινών παγετώνων που εφοδιάζουν με πόσιμο γλυκό νερό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. "

Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό Open Atmospheric Science.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ήδη φαίνεται καθαρά στην Ανταρκτική και Αρκτική
Μη αναστρέψιμη η καταστροφή στην Αρκτική
Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς ο πλανήτης καταρρέει λέει μια έκθεση του ΟΗΕ
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Από το 2009 έρχονται μεγάλες κλιματικές αλλαγές
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας
Ο ήλιος δεν ευθύνεται για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας

Home