Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς ο πλανήτης καταρρέει λέει μια έκθεση του ΟΗΕ

Πηγή: Bloomberg News, AFP και AP, 26 Οκτωβρίου 2007

Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας διατρέχει κίνδυνο εκτός κι αν τα σοβαρά παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα αντιμετωπιστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα. Έτσι, προειδοποιεί  ή τώρα ή ποτέ για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι κυβερνήσεις για τη Γη μας.

Η τέταρτη έκθεση της Global Environmental Outlook (Παγκόσμια Περιβαλλοντική Προοπτική GEO-4) παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση του περιβάλλοντος, και ωθεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να τεθούν επικεφαλείς της μάχης για να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος. Είναι ένα κείμενο 570 σελίδων που συντάχθηκε από 390 ειδικούς, με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έκθεση παρακολουθεί την πρόοδο από το 1987, όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη αντίστοιχη έκθεση από την Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, γνωστής και ως Επιτροπή Μπρούντλαντ.

Επίσης, η έκθεση απαριθμεί την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, την εξαφάνιση των ειδών, την μείωση του γλυκού νερού και της μη αποδεκτής ανάπτυξης ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon λέει ότι μια αποτυχία ώστε να αντιστραφεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση θα εμποδίσει την ανθρώπινη ανάπτυξη, μειώνοντας έτσι τον αγώνα ενάντια στην φτώχεια και προκαλώντας πολέμους.

Αναφέρει μάλιστα ότι η ενασχόληση με αυτά τα ζητήματα είναι η μεγάλη ηθική, κοινωνική και οικονομική επιβεβλημένη προοπτική της εποχής μας.

Μάλιστα το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), στην πληρέστερη μέχρι τώρα εκτίμησή του, προειδοποιεί: οι επόμενες γενιές θα πρέπει να ετοιμαστούν να παραλάβουν έναν πλανήτη υπό κατάρρευση, καθώς η ανθρωπότητα αλλάζει ταχύτατα το κλίμα και καταναλώνει άπληστα τους φυσικούς πόρους, προειδοποιεί.

Η συστηματική καταστροφή των φυσικών πόρων της Γης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η οικονομική βιωσιμότητα των οικονομιών πλέον απειλείται - και όπου ο λογαριασμός που παραδίδουμε στα παιδιά μας ίσως αποδειχθεί αδύνατο να εξοφληθεί", δήλωσε ο Achim Steiner, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.

Προειδοποίησε δε ότι η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί πόσο επείγον είναι το ζήτημα.

Επίσης υποστηρίζει ότι "διάφορες ιδιαίτερα ρυπογόνες χώρες" έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του Κιότο, μια παγκόσμια συνθήκη για την μείωση της ρύπανσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγός των αερίων του θερμοκηπίου, έχουν απαξιώσει την προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε την οικονομία τους. Ο Πρόεδρος Bush επίσης έχει πει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που απαλλάσσονται από την εφαρμογή των περικοπών στο πλαίσιο της συνθήκης πρέπει κι αυτές να κάνουν περικοπές.

Ο Steiner τόνισε ότι αν και έχουν γίνει μερικές βελτιώσεις από την έκθεση του 1987, η πρόοδος γενικά είναι συχνά πάρα πολύ αργή.

Τα τελευταία 450 εκατομμύρια χρόνια, η Γη έχει ζήσει πέντε κύματα μαζικών εξαφανίσεων, όπως αυτό που οδήγησε στον αφανισμό των δεινοσαύρων. "Ένα έκτο κύμα εξαφανίσεων έχει ήδη ξεκινήσει, αυτή τη φορά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας", αναφέρει η έκθεση.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει φτάσει τα 6,7 δισεκατομμύρια, και μέχρι το 2050 να φτάνει τα 8 έως 10 δισεκατομμύρια, "οι πόροι που απαιτούνται για τη συντήρησή του υπερβαίνει αυτούς που είναι διαθέσιμοι» και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Στην Αφρική, η υποβάθμιση της Γης και ακόμα και η ερημοποίηση αποτελούν απειλές· η κατά κεφαλή παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί κατά 12% από το 1981. Η κατανάλωση ψαριών έχει υπερτριπλασιαστεί τις τελευταίες 40 δεκαετίες, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια τα αποθέματα δείχνουν σημεία εξάντλησης. Από τις μείζονες ομάδες σπονδυλωτών που εκτιμήθηκαν λεπτομερώς, πάνω από το 30% των αμφιβίων, το 23% των θηλαστικών και το 12% των πτηνών απειλούνται με εξαφάνιση".

Οι συντάκτες παραδέχονται ότι σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, "μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί, για τη μείωση της ρύπανσης στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει αποβεί εις βάρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξάγεται σήμερα η βιομηχανική παραγωγή μαζί με τις επιπτώσεις της".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Από το 2009 έρχονται μεγάλες κλιματικές αλλαγές
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση υποτιμώνται λένε οι επιστήμονες
Η ΕΕ προειδοποιεί για την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη

Home