Οι προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι υπερεκτιμημένες δείχνει μια μελέτη

Πηγή: Πανεπιστήμιο Cornell, 19 Νοεμβρίου 2008

Μια λεπτομερής ανάλυση του μαύρου άνθρακα - τα υπολείμματα της καμένης οργανικής ύλης - σε υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτά τα μοντέλα μπορούν να έχουν υπερεκτιμήσουν τις προβλέψεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μια νέα μελέτη στο πανεπιστήμιο Cornell, που δημοσιεύθηκε στο Nature, υπολογίζει την ποσότητα του μαύρου άνθρακα στα αυστραλιανά εδάφη και βρήκε ότι υπήρχε πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν, είπε ο Johannes Lehmann, επικεφαλής της δημοσίευσης και καθηγητής βιογεωχημείας στο Cornell. Η έρευνα ήταν η μεγαλύτερη που έχει ποτέ δημοσιευθεί για το μαύρο άνθρακα.

Μεγάλες φωτιές στις σαβάνες κάθε χρόνο αφήνουν πίσω τους μαύρο άνθρακα στο έδαφος για χιλιάδες χρόνια

Ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το έδαφος αναμένεται να απελευθερώσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα, που με τη σειρά του, δημιουργεί περισσότερη θέρμανση. Τα κλιματικά μοντέλα προσπαθούν να ενσωματώσουν τις αυξήσεις αυτές του διοξειδίου του άνθρακα από τα εδάφη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, αλλά τα αποτελέσματα διαφέρουν κατά πολύ όταν περιλαμβάνονται  στις προβλέψεις ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με τον μαύρο άνθρακα στα εδάφη, διαπίστωσε η μελέτη.

Το έδαφος περιλαμβάνει πολλές μορφές του άνθρακα, όπως οργανικός άνθρακας από τα τα σκουπίδια των φύλλων και της βλάστησης και μαύρος άνθρακας από την καύση της οργανικής ύλης. Χρειάζονται λίγα χρόνια για να αποσυντεθούν σε οργανικό άνθρακα, σαν τροφή μικροβίων και μετατροπή του σε διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά ο μαύρος άνθρακας μπορεί να θέλει 1000-2000 χρόνια, κατά μέσο όρο, για τη μετατροπή του σε διοξείδιο του άνθρακα.

Με την είσοδο ρεαλιστικών εκτιμήσεων των αποθεμάτων του μαύρου άνθρακα στο έδαφος από δύο Αυστραλιανές σαβάνες σε ένα υπολογιστικό μοντέλο, που υπολογίζει την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος μειώθηκε κατά περίπου 20% πάνω από 100 χρόνια, σε σύγκριση με προσομοιώσεις που δεν έλαβε υπόψη τη μακριά διάρκεια ζωής του μαύρου άνθρακα.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, διότι τα εδάφη είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, που παράγουν 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα κάθε χρόνο από όλες μαζί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αν βρεθούν μικρές αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

"Γνωρίζουμε από τις μετρήσεις ότι η κλιματική αλλαγή σήμερα είναι χειρότερη από όσο έχουν προβλέψει οι άνθρωποι", είπε ο Lehmann. "Αλλά αυτό το συγκεκριμένο θέμα, η σταθερότητα στο έδαφος του μαύρου άνθρακα, εάν ενταχθεί στα κλιματικά μοντέλα, ουσιαστικά θα μειώσει τις προβλέψεις του κλίματος."

Η μελέτη υπολόγισε την ποσότητα του μαύρου άνθρακα σε 452 αυστραλιανά εδάφη σε δύο σαβάνες. Η περιεκτικότητα σε μαύρο άνθρακα παρουσίαζε μεγάλες διαφορές, μεταξύ μηδέν και πάνω από 80 τοις εκατό, στο έδαφος σε ολόκληρη την Αυστραλία.

"Είναι λάθος να εξετάσουμε το έδαφος ως μία άμορφη μάζα άνθρακα", τονίζει ο Lehmann. "Αλλά, έχει διαφορετικές χημικές ενώσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κατ 'αυτόν τον τρόπο, το έδαφος θα αλληλεπιδρά διαφορετικά στις αύξησης της θερμοκρασίας με βάση το τι δυνατότητες έχει."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες λένε ότι ένας βράχος μπορεί να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα

Home