Σύγκρουση γαλαξιών προς την κατεύθυνση του αστερισμού των Ιχθύων

Πηγή: BBC, 30 Αυγούστου 2005

Η εικόνα είναι μοναδική γιατί είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο γαλαξιών. Το ίχνος από την αστρική σκόνη του ενός γαλαξία είναι ορατό σε πρώτο πλάνο, ενώ μία ουρά διακρίνεται στο κάτω μέρος. Αυτά τα σχήματα είναι προϊόν της βαρυτικής αλληλεπίδρασης που στέρησε από τους δύο γαλαξίες την αρχική μορφή τους. Στο τέλος μπορούν να σχηματιστούν μέσα στους παλιούς γαλαξίες νέα άστρα και πλανήτες.

Δύο γαλαξίες συγκρούονται προς την κατεύθυνση του αστερισμού των Ιχθύων, κάπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και οι αστρονόμοι λένε ότι μας δίνει μια ιδέα για το τι θα συμβεί στη διαστημική γειτονιά μας μετά από 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Τότε ο δικός μας γαλαξίας αναμένεται να συγχωνευτεί με τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας, καταβροχθίζοντας το ηλιακό μας σύστημα.

Η εικόνα λήφθηκε τον περασμένο μήνα με ένα όργανο του Βορείου Τηλεσκοπίου Gemini στο Mauna Kea της Χαβάης.

Ο Ian Robson, διευθυντής στο Βρετανικό Αστρονομικό Τεχνολογικό Κέντρο, που κατασκεύασε το όργανο, λέει ότι όταν πρωτοείδε την εικόνα, ένιωσε ένα ρίγος στη σπονδυλική του στήλη. Αλλά, όπως ομολογεί, έχουμε άλλα 5 δισεκατομμύρια έτη περίπου προτού να μας καταπιεί η Ανδρομέδα.

"Εντούτοις, είναι καταπληκτικό να βλέπουμε εκ των προτέρων πώς η Γη μας και ο Γαλαξίας θα σβήσουν. Και είμαι ευτυχής που δεν θα το δω ποτέ".

Οι γαλαξίες που συγκρούστηκαν, γνωστοί ως NGC 520, έχουν χάσει τη μορφή τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Και οι αστρονόμοι θεωρούν ότι δημιουργούνται νέα άστρα στις εξασθενημένες ερυθρές περιοχές που φαίνονται πάνω και κάτω από τη μέση της εικόνας.

Είναι ένα από πολλά στιγμιότυπα των απόμακρων γαλαξιών και των άστρων που σχηματίζονται στις περιοχές αυτές που λήφθηκαν από το ειδικό φασματογράφο του Gemini, που  εγκαταστάθηκε το 2001. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο πλησιέστερος μας γαλαξίας είναι και ο πιό επικίνδυνος;
Γαλαξιακός κανιβαλισμός στη δράση
Ο Γαλαξίας μας καταπίνει τον γειτονικό γαλαξία του Τοξότη
Ο Hubble παρατηρεί κοσμική βία στο γαλαξία της Ανδρομέδας