Διαστημική τεχνολογία για να καταπολεμηθεί ο καρκίνος του μαστού

Από την ιστοσελίδα της ESA, 16 Ιανουαρίου 2004

Ένα νέο σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς εγχείρηση αναπτύσσεται με μια τεχνολογία που έρχεται από την Ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία. Ο πρώτος στόχος για αυτήν την νέα θεραπεία, που θα μπορούσε να είναι έτοιμη από το 2006, είναι ο καρκίνος του μαστού.

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας Hugo Brunsveld van Hulten έχει βρει μια λύση για να βοηθήσει τους παθολόγους στον αγώνα τους κατά του καρκίνου του μαστού, συνδυάζοντας δύο τεχνικές: την Μαγνητική Αξονική Τομογραφία (MRI) για να εντοπίσει και να διαγνώσει τα καρκινικά κύτταρα και τον υπέρηχο μεγάλης έντασης (HIFU) για "να κάψει" τα κακοήθη κύτταρα.

Αυτή η εφεύρεση, που ονομάζεται ActiveFU, αναπτύσσεται από τον Brunsveld van Hulten στα εργαστήρια της ESA στην Ολλανδία. Με τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών και της εμπειρίας από τις διαστημικές ερευνητικές ομάδες του ESA ήδη  έχουν υπερνικηθεί διάφορες δυσκολίες.

Αυτό το καινούργιο σύστημα θα προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο μια νέα επιλογή θεραπείας μη εγχειρητική, που είναι πιο φιλική και χωρίς αρνητικές παρενέργειες που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

Ο Brunsveld van Hulten, που είναι στην πραγματικότητα μαθηματικός, άρχισε να εργάζεται από την αρχή της δεκαετίας του '90 στη χρήση του MRI για να πραγματοποιήσει βιοψίες για τον καρκίνο του μαστού και στη μελέτη της χρήσης των υπερήχων για την ιατρική περίθαλψη.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί ο Brunsveld van Hulten έχουν ένα μαγνητικό πεδίο από 1,5 έως 3 tesla με υψηλή ανάλυση.

Η νέα τεχνική του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει οποιουσδήποτε μικρούς και εντοπισμένους όγκους αλλά ο Brunsveld van Hulten έχει επιλέξει να εστιάσει αρχικά την εργασία του πάνω στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, γιατί αυτή είναι μια από τις πιο επικρατούσες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα στις γυναίκες μεταξύ 35 έως 69 ετών.

Χάρις την πείρα της ESA στη μοντελοποίηση της διάδοσης των κυμάτων έγινε συνδυασμός των δύο τεχνολογιών, MRI και HIFU, για να λειτουργήσουν από κοινού με τον καλύτερο τρόπο. Το υπολογιστικό μοντέλο επέτρεψε σε μια γρήγορη προσομοίωση της δράσης των υπερήχων, ώστε να βρεθούν τα αποτελέσματα της δράσης τους πριν από την πραγματική θεραπεία.

Συνήθως η Μαγνητική Τομογραφία διαταράσσεται από το θεραπευτικό σύστημα των υπερήχων, αλλά με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της ESA, οι οποίοι ρύθμισαν τις συχνότητες και τις φάσεις των κυμάτων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ένας παθολόγος που χρησιμοποιεί το νέο σύστημα να μπορεί να εκτελέσει την επέμβαση και να παρακολουθήσει συγχρόνως το αποτέλεσμα μέσω του MRI.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι φυσικοί πλάσματος αναπτύσσουν τεχνικές για την ιατρική
Τα νανοκελύφη από χρυσό, όπλο για την καταστροφή των καρκινικών όγκων
Με μια νέα μέθοδο δέσμη υπερήχων σκορπίζει καρκινικά κύτταρα
Συσκευή υπερήχων εξαφανίζει καρκινικούς όγκους
Φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πάγκρεατος
Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση
Home