Συσκευή υπερήχων εξαφανίζει καρκινικούς όγκους

Από το δίκτυο, 22 Ιουλίου 2002

Μια συσκευή υπερήχων, που εξαφανίζει τους καρκινικούς όγκους, παρουσίασαν Bρετανοί επιστήμονες σε νοσοκομείο της Oξφόρδης, αρχίζοντας τις προσεχείς ημέρες τις κλινικές δοκιμές της καινούργιας μεθόδου.

H νέα μέθοδος, που βασίζεται στους υπερήχους, περιορίζει εντυπωσιακά την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στην ουσία, μια ακτίνα υψηλής συχνότητας σκοπεύει τον κακοήθη όγκο και τον καταστρέφει, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει καμιά απολύτως βλάβη στους γύρω ιστούς. H Mονάδα Yπερήχων Yψηλής Συχνότητας (HIFU), είναι η πρώτη στον δυτικό κόσμο, αφού μέχρι σήμερα, η συσκευή χρησιμοποιήθηκε στην Kίνα όπου επινοήθηκε η μέθοδος το 1997 και ως σήμερα έχουν θεραπευθεί, σύμφωνα με Kινέζους ειδικούς, 1.400 ασθενείς.

Oι γιατροί ελπίζουν ότι η νέα θεραπευτική μέθοδος θα σώσει πολλές ασθενείς από τα αρνητικά των συμβατικών θεραπειών, όπως είναι οι ακτινοβολίες Χ, που καταστρέφουν και τους υγιείς ιστούς και φέρνουν παρενέργειες στις ασθενείς γυναίκες ή την  ολοκληρωτική χειρουργική αφαίρεση του μαστού. Ορισμένες φορές αναγκάζονται να κάνουν συνδυαστική χρήση και των δύο μεθόδων.

Με τη μέθοδο αυτή, οι ιστοί στην επιλεγμένη ζώνη θερμαίνονται από 70º έως 90º Κελσίου, σε πολύ μικρό χρόνο (1-4 seconds) έως ότου να αφαιρεθεί ο επιλεγμένος καρκινικός ιστός αφήνοντας τον περιβάλλοντα ιστό ανέπαφο.

Oι γιατροί που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές επισημαίνουν ότι οι καρκινικοί όγκοι των ασθενών «εξαφανίστηκαν» μετά τη θεραπεία με τους υπερήχους, γεγονός που γλίτωσε τις γυναίκες από την ταλαιπωρία της μαστεκτομής. Oι νεκροί ιστοί που μένουν στον μαστό μετά τη διάλυση του όγκου συρρικνώνονται και τελικώς απορροφώνται στο στήθος μετά μια περίοδο που κυμαίνεται από τους τρεις μήνες μέχρι τα δύο χρόνια από τη θεραπεία. O James Kennedy, συντονιστής της έρευνας εφαρμογών της συσκευής στην ουρολογία, δήλωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος ή των νεφρών. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πάγκρεατος
Υπέρηχοι μπορούν να καταστρέψουν καρκίνο χωρίς επέμβαση
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cancer Research Campaign
Home