Οι Ευρωπαίοι σκέπτονται να είναι στον Άρη μέχρι το 2025 και οι Αμερικανοί να τον κάνουν πράσινο

Από σελίδα του BBC, 26 Δεκεμβρίου 2002

Η Ευρώπη θεωρεί ότι μπορεί να στείλει ανθρώπους στο Φεγγάρι, τον Άρη αλλά και πέρα από αυτόν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που συζητούνται από τα κράτη μέλη, ένα ρομποτικό φυλάκιο θα μπορούσε να φτιαχτεί στον κόκκινο πλανήτη για να προετοιμάσει το έδαφος για μια ανθρώπινη προσγείωση.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) θεωρεί ότι μέχρι το 2025, η τεχνολογία θα έχει προοδέψει τόσο για να στείλει ανθρώπους στον Άρη.

Θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν δύο αποστολές για να βρουν μια κατάλληλη περιοχή προσγείωσης για τους αστροναύτες και για να φέρουν το πρώτο δείγμα από χώμα του Άρη.

Μια απόφαση σχετικά με το εάν σταλούν άνθρωποι στον Άρη θα μπορούσε να ληφθεί από το 2015,

Τα σχέδια είναι μέρος του Ανθρώπινου Διαστημικού Προγράμματος Εξερεύνησης Aurora της ESA.

Θα καθοριστεί μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος κατά τη διάρκεια των επόμενων 30 ετών, που θα μπορούσε να περιλάβει ανθρώπινες αποστολές στο Φεγγάρι, τον Άρη, αστεροειδείς αλλά και ακόμα και πιο πέρα.

Ο David Hall, διευθυντής των επιστημών στο Βρετανικό Εθνικό Διαστημικό Κέντρο (BNSC) στο Λονδίνο, είναι ο Βρετανός αντιπρόσωπος στην επιτροπή.

 "Σκέφτομαι ότι είναι εφικτό να θεωρηθεί ότι ίσως μέχρι το 2025 η Ευρώπη θα είχε την εμπειρία να στείλει ανθρώπους στον Άρη και να τους επαναφέρει."

Πράσινος Άρης

Στην Αμερική συστάθηκε ένας όμιλος επιστημόνων για να πείσει τις Αμερικανικές αρχές να στείλουν επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον Άρη. Οι ιδέες που έχουν για να πρασινίσουν τον Άρη είναι οι εξής:
1. Γιγαντιαία κάτοπτρα σε τροχιά γύρω από τον Άρη θα θερμάνουν τους ψυχρούς πόλους του πλανήτη αντανακλώντας το ηλιακό φως.
2. Μικρές θερμοπυρηνικές βόμβες θα λειώσουν τους επιφανειακούς πάγους.
3. Εκτροπή αστεροειδών από την πορεία τους ώστε να πέσουν στον Άρη.
4. Χρήση των αερίων θερμοκηπίου ώστε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας όπως παρατηρείται στη Γη να προκληθεί στον Άρη. Από την έκλυση του διοξειδίου θα ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη και θα λειώσουν οι πάγοι.
5. Τέλος θα εισαχθούν μερικά φυτά που θα αποβάλλουν οξυγόνο εισπνέοντας διοξείδιο του άνθρακα και μετά θα φέρουν μερικά έντομα κλπ.

Παγκόσμια συνεργασία

Το κόστος της επανδρωμένης αποστολής στον Άρη είναι πιθανό να είναι υπερβολικό και έτσι μια παγκόσμια δράση μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί

Η Ευρώπη προγραμματίζει ένα μεμονωμένο πρόγραμμα στοχεύοντας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία και ίσως την Κίνα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια επιχείρηση αλλά η πρόοδος της έχει χαλάσει από τους πολιτικούς.

Η πολιτική θα αποδειχθεί ένα τρομερό εμπόδιο για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάτω από την τρέχουσα πολιτική, η Μεγάλη Βρετανία είναι σταθερά εναντίον της κατασπατάλησης πόρων για την επανδρωμένη εξερεύνηση του Άρη.

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το πρόγραμμα Aurora εστιάζεται στη ρομποτική φάση της αποστολής, όπου η Μεγάλη Βρετανία έχει κάποια πείρα.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν στα επόμενα δύο έτη εάν θα αναπτύξουν το πλήρες πρόγραμμα.

"Σαφώς, ο λόγος που η Βρετανία θέλει το διάστημα είναι για να χρησιμοποιηθεί για ορισμένους λόγους - τεχνολογία, καινοτόμες ανακαλύψεις για καθαρές επιστημονικές μελέτες επιστήμης", λέει ο Hall.

"Υπάρχει πάντα το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε στο διάστημα για να κάνουν επιστήμη. Προς το παρόν, η Βρετανία δεν είναι πολύ πεπεισμένη από αυτό το επιχείρημα."

Βρετανοί αστροναύτες;

Οι Βρετανικές προτεραιότητες στο διάστημα παρουσιάστηκαν πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Piers Sellers στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την επανδρωμένη διαστημική πτήση και δεν θα χρηματοδοτήσει Βρετανούς πολίτες για να περάσουν από το επίσημο Ευρωπαϊκό επιμορφωτικό πρόγραμμα αστροναυτών.

Ο Sellers γεννήθηκε στο ανατολικό Σάσεξ αλλά έπρεπε να γίνει Αμερικανός για να επιτύχει το όνειρο του να γίνει αστροναύτης.

Σύμφωνα με το David Hall, η ιδέα ενός αληθινού βρετανού αστροναύτη θα ήταν μια σημαντική πολιτιστική μετατόπιση.

Το BNSC θα δημοσιεύσει το σχέδιο για την αποστολή στο διάστημα την άνοιξη του 2003, ακολουθούμενο από μια περίοδο διαβουλεύσεων.

Αυτό θα επιτρέψει στο κοινό να πει εάν η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να συνεργαστεί με τα σχέδια της Ευρώπης για την ανθρώπινη εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα λαγωνικό για τον Άρη
Πράσινο φως για τον Κόκκινο Πλανήτη
Το Αρειανό όχημα παίρνει μορφή
Τα μελλοντικά σχέδια για την εξερεύνηση του Άρη
Η εξερεύνηση του Άρη για ζωή
Στον Άρη μέχρι το 2015
Home