Πράσινο φως για τον Κόκκινο Πλανήτη

Από σελίδα του BBC, 25 Ιουλίου 2002

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Mars Express κοντά στον Κόκκινο Πλανήτη(European Space Agency)  
Από την τροχιά του Mars Express θα μπορεί να ανιχνευθεί νερό

Τον προσεχή Μάιο (2003), η Ευρώπη θα αρχίσει την πρώτη αποστολή της για να εξερευνήσει τον Κόκκινο Πλανήτη. Οι στόχοι της αποστολής είναι υψηλοί - το Mars Express θα βοηθήσει να ανιχνευθεί νερό κάτω από το Αρειανό έδαφος και να ερευνηθούν  σημάδια της ζωής, ζωντανά ή νεκρά. 

Με ένα προϋπολογισμό 167 εκατομμυρίων euro, μόνο για το διαστημικό όχημα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν λάθη, για να μην αποτύχουν οικονομικά. 

Δύο αποστολές του Άρη έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια - ένα όχημα της NASA 125 εκατομμυρίων δολαρίων, το Mars Climate Orbiter, το 1999 και το όχημα του, Mars Polar Lander, το οποίο εξαφανίστηκε στην Αρειανή επιφάνεια μερικούς μήνες αργότερα. 

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αρχίζει ένα μπαράζ τελικών δοκιμών για να είναι κατάλληλο το όχημα της για να εισέλθει στο διάστημα. 

Ο διευθυντής της επιχείρησης και της εξεταστικής φάσης της αποστολής, Don McCoy, λέει ότι ένα κρίσιμο πολύ δύσκολο σημείο επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα. 

Δοκιμές πτήσης

"Από την Τρίτη, έχουμε όλα τα όργανα μέσα στο διαστημικό σκάφος", είπε ο Don McCoy  στις ειδήσεις του BBC. 

Και πρόσθεσε: "Εισήλθαμε ακριβώς σε μια πολύ εντατική φάση δοκιμής του συστήματος, για να σιγουρευτούμε ότι τα διάφορα στοιχεία του διαστημικού σκάφους και τα ωφέλιμα φορτία λειτουργούν κατάλληλα μαζί".

Mars Express (European Space Agency)Στενή προσέγγιση 

Δεξιά: Το κατασκευασμένο μοντέλο του οχήματος

Το Mars Express αντιμετωπίζει πολλές δοκιμές για να το προετοιμαστεί για το ταξίδι του στον κόκκινο πλανήτη. Η δε περιβαλλοντική δοκιμή - όταν θα τεθεί ολόκληρο το διαστημικό σκάφος σε μια μεγάλη κενή αίθουσα - θα αρχίσει τον Αύγουστο. Αυτό το στάδιο θα ακολουθηθεί από διάφορα πειράματα, θερμικά, δόνησης και ακουστικά.

Συνεχίζοντας ο Don McCoy είπε στις ειδήσεις του BBC on-line: "Είναι μια πολύ εντατική επιχείρηση για να εξασφαλίσουμε ότι ολόκληρο το διαστημικό σκάφος είναι έτοιμο για την πτήση". 

Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να σταλεί στο κέντρο εκτόξευσης του Baikonur στο Καζακστάν στα μέσα Φεβρουαρίου το προσεχές έτος (2003). 

Αλλά υπάρχει και μια άλλη κρίσιμη προθεσμία που πρέπει να τηρηθεί νωρίτερα. Το Beagle 2,  το όχημα που θα περπατήσει πάνω στον Άρη και το οποίο φτιάχνεται από μια ομάδα, η οποία καθοδηγείται από τον Δρ Colin Pillinger του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Μεγάλη Βρετανία, πρέπει να μετακινηθεί προς την ηπειρωτική Ευρώπη για δοκιμή. "Ο Δρ Pillinger μας υποσχέθηκε ότι θα δούμε αυτό το όχημα στο διαστημικό σκάφος στις 15 Ιανουαρίου", λέει ο McCoy. 
Mars Express
Κόστος αποστολής: 167 εκατομμύρια euro
Ημερομηνία εκτόξευσης: 23 Μαΐου 2003
Άφιξη: Δεκέμβριος 2003
Διάρκεια ζωής: 1-2 Αρειανά έτη (1.374 Γήινες ημέρες)


Ο Mars Express θα εκμεταλλευθεί το σημείο που η Γη θα βρίσκεται πιο κοντά στον Άρη για τρία έτη για να αφήσει τον πλανήτη μας. 

Έτσι  και ο χρόνος ταξιδιού και τα καύσιμα που απαιτούνται θα ελαττωθούν. Το ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη θα διαρκέσει έξι μήνες. Όταν το διαστημικό όχημα μπει σε Αρειανή τροχιά, θα χρησιμοποιήσει επτά όργανά του για να εξετάσει την σύνθεση του πλανήτη καθώς και την ατμόσφαιρα του. 

Ο Don McCoy λέει ότι το διαστημικό όχημα θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει για τα σημάδια του νερού μέχρι βάθους μερικών χιλιομέτρων. 

"Θα πρέπει να υπάρχει νερό, όπου θα μπορούσε να υπάρχει πάγος", είπε στις ειδήσεις BBC on-line. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Αρειανό όχημα παίρνει μορφή
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
European Space Agency (ESA)
Home