Το Αρειανό όχημα παίρνει μορφή

Από σελίδα του BBC, 23 Ιουλίου 2002

Άποψη του Άρη, με τα μάτια του
        Beagle 2
Άποψη του Άρη, με τα μάτια του Beagle 2

Η τελική εργασία συναρμολόγησης για το Ευρωπαϊκό όχημα του Άρη, Beagle (λαγωνικό) 2, πρόκειται να αρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Το σκάφος συναρμολογείται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Milton Keynes της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Beagle 2 θα μεταφέρεται από το Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που πρόκειται να φθάσει στον κόκκινο πλανήτη το Δεκέμβριο του 2003.

Αυτό το όχημα θα πέσει πάνω στην Αρειανή επιφάνεια για να ερευνήσει τους βράχους και το χώμα του Άρη, και για να ψάξει σημεία ζωής.

Το Beagle 2 πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το Δεκέμβριο, προκειμένου να σταλεί στη ρωσικό κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν, απ' όπου θα πετάξει.

Ο δρόμος για τον Άρη

Ο Mars Express είναι η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) για να εξερευνήσει τον κόκκινο πλανήτη, και που οφείλει  να απογειωθεί το καλοκαίρι του 2003. Όταν φθάσει στον Άρη, θα παρατηρήσει τον πλανήτη χρησιμοποιώντας επτά όργανά του, και θα ρίξει το όχημα Beagle 2.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεασία  (NASA) προγραμματίζει να στείλει ένα διαστημικό σκάφος και οχήματα στον κόκκινο πλανήτη σχεδόν στην ίδια εποχή.

Και οι δύο αποστολές στοχεύουν να ψάξουν για νερό στον Άρη και να βρουν αποδεικτικά στοιχεία της ζωής, στο παρελθό και στο παρών.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα μελλοντικά σχέδια για την εξερεύνηση του Άρη
Η εξερεύνηση του Άρη για ζωή
Στον Άρη μέχρι το 2015
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Beagle 2
Mars Express
Home