Στον Άρη μέχρι το 2015

Από σελίδα του BBC, 7 Ιουλίου 2002

Μετά το φεγγάρι ο Άρης;
Μετά το φεγγάρι ο Άρης;

Περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει η αποστολή στον Άρη και οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν κατά το ένα τρίτο--από κοινού με τη ΝΑΣΑ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

"Καμία χώρα δεν μπορεί ν' αναλάβει από μόνη της ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα, δήλωσε ο διευθυντής του ρωσικού προγράμματος για τον Άρη, Βιτάλι Σιμιόνοφ, και όπως εξήγησαν άλλοι συνάδελφοί του, ενθαρρυντικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για την αποστολή που θα έχει διάρκεια 440 ημερών.

Έξι αστροναύτες θα πάρουν μέρος--οι τρεις από τους οποίους θα πατήσουν πόδι στον Άρη, ενώ οι άλλοι τρεις θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Πάντως, εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ δήλωσε πως δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη πρόταση από την πλευρά της Μόσχας κι έτσι και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Oι Ρώσοι φιλοδοξούν να πατήσουν το πόδι τους στον Άρη μέσα σε 13 χρόνια, μέχρι το έτος 2015.

Ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στη Ρωσία, Αλέν Φουρνιέ-Σικρ, δήλωσε πως συζήτησε την ιδέα αυτή με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά "βρισκόμαστε", είπε, "ακόμη πολύ μακριά από την υλοποίησή της".

 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αποικισμός του Άρη σε λιγώτερο από 20 έτη
Τα μελλοντικά σχέδια για την εξερεύνηση του Άρη
Αποστολή στην Αφροδίτη το 2005
Home