Αποικισμός του Άρη σε λιγώτερο από 20 έτη

Από σελίδα του Reuter 8-Μαϊου-2001

MarsΟι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν το τολμηρό βήμα στον Αρη σε 20 έτη ή και λιγότερο, είπε την Τρίτη της NASA ο υπεύθυνος Daniel Goldin, σε σχόλια πως για τις τροχιακές διαστημικές πτήσεις έγιναν θετικά σχόλια τον τελευταίο αιώνα.

"Έχουμε κλειδωθεί στην γήινη τροχιά για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πρόκειται να ξεσπάσουμε," είπε ο Goldin σε ένα συμπόσιο για την 40-ετή  ιστορία της Αμερικανικής ανθρώπινης διαστημικής πτήσης.

"Ας βάλουμε στο μυαλό μας ότι αυτός ο πολιτισμός δεν είναι καταδικασμένος   να ζήσει μόνο σε έναν πλανήτη,"  συνέχισε "Ας βάλουμε στο μυαλό μας ότι στη διάρκεια της ζωής μας, θα επεκτείνουμε την προσιτότητα αυτού του ανθρώπινου είδους πάνω σε άλλους πλανήτες και σε άλλους οργανισμούς στο ηλιακό σύστημά μας και θα χτίσουμε τα ρομπότ που θα αφήσουν το ηλιακό σύστημά μας για να πάνε σε άλλα αστέρια, και κατόπιν να ακολουθηθούν τελικά από τους ανθρώπους.

Απαρίθμησε τα σχέδια της NASA να προωθήσει ένα διαστημικό σκάφος ακρίβειας lander προς τον Αρη το 2007, με τα δείγματα από τον Άρη να συλλέγονται και να επιστρέφονται στη γη μέχρι το 2009 ως 2011

Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ή έξι ετών, είπε, οι επιστήμονες θα υπολογίσουν πώς να ξεπεράσουν τα "απίστευτα προβλήματα υγείας" στο διεθνή διαστημικό σταθμό και πώς να δραπετεύσουν από την γήινη τροχιά με τους ανθρώπους στο κατάστρωμα.

"Σε όχι λιγώτερο από 10 -- και εάν αποφασίσουμε να το κάνουμε, θα μπορούσε να γίνει σε 10 -- και βεβαίως όχι περισσότερο από 20 έτη, θα αρχίσουμε να γράφουμε την ιστορία πάλι και όχι κοιτάζοντας πίσω αλλά κοιτάζοντας προς τα εμπρός," είπε ο Goldin στο συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο George  Washington.

Ο Goldin δεν δέσμευσε τη NASA στην αποστολή των ανθρώπων στον Αρη, αλλά σαφώς έδειξε μια πεποίθηση ότι θα μπορούσε να συμβεί. Τόνισε την ανάγκη για έναν μεγάλο στόχο για το διάστημα στα ερχόμενα έτη, να επισύρει την δημόσια προσοχή, και η προτεινόμενη ανθρώπινη εξερεύνηση του Αρη να είναι ένας τέτοιος στόχος.

Mars YardΣτο εργαστήριο της NASA'Jet Propulsion, ένα τοπίο που εξομοιώνεται με το χώρο του Άρη, που λέγεται MarsYard, αναπτύχθηκε για να δοκιμάσουν τα οχήματα και την ρομποτική τεχνολογία για μελλοντικές εξερευνήσεις του Άρη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αρχισε το μακρύ του ταξίδι προς τον Αρη, ο 2001 Mars Odyssey
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Mars Exploration Program -- JPL homepage for Mars exploration, with information about past, current, and future robotic missions to the Red Planet
The Terraforming Information Pages -- on-line reference about terraforming
The physics and biology of making Mars habitable -- Web page for last year's conference on the propsects for terraforming Mars
Meet the Experts -- a video of Dr. Chris McKay discussing the human exploration of Mars
Greening of the Red Planet -- Science@NASA article: A hardy microbe from Earth might one day transform the barren ground of Mars into arable soil.
Leafy Green Astronauts -- Science@NASA article: NASA scientists are learning how to grow plants in space. Such far-out crops will eventually take their place alongside people, microbes and machines in self-contained habitats for astronauts.
Home