Ένα πιό πράσινο πλανητικό θερμοκήπιο

Από σελίδα της NASA 7 Σεπτεμβρίου 2001

Appalachian ForestΓια περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχουν δει σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, η βλάστηση να έχει γίνει βαθμιαία περισσότερο έντονη, αλλά και η περίοδος ανάπτυξης των φυτών στην Ευρασιατική ζώνη να έχει παραταθεί για 18 ημέρες περίπου. Γιατί η άνοιξη έρχεται μια εβδομάδα πιο νωρίς, το φθινόπωρο να  καθυστερεί για 10 ημέρες, σύμφωνα με την νέα έρευνα που βασίστηκε στα δορυφορικά στοιχεία της NASA.

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι οι ποσότητες των πράσινων φυτών που φαίνονται πάνω από τις 40 μοίρες του βόρειου γεωγραφικού πλάτους, και που αντιπροσωπεύει μια γραμμή που εκτείνεται από τη Νέα Υόρκη, στη Μαδρίτη και στο στο Πεκίνο, έχουνι αυξηθεί πιό σθεναρά από το 1981. Μια πιθανή αιτία είναι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, που συνδέονται ίσως με τη συγκέντρωση των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά μας.

Η περιοχή της βλάστησης στο βορρά, δεν έχει επεκταθεί πραγματικά, αλλά έχει αυξηθεί σε πυκνότητα. Οι εποχές στις οποίες τα φυτά αυξάνονται, δηλαδή άνοιξη και καλοκαίρι,   επίσης έχουν αυξηθεί μέχρι και αρκετές ημέρες. Επιπλέον, η Ευρασία εμφανίζεται με περισσότερη αύξηση σε βλάστηση από τη Βόρεια Αμερική,  για μακρύτερες χρονικές περιόδους.

"Όταν εξετάσαμε τη θερμοκρασία και τα δορυφορικά στοιχεία της βλάστησης, είδαμε ότι οι αλλαγές από χρόνο σε χρόνο, στην αύξηση και στη διάρκεια της εποχής που τα φυτά αυξάνονται, συνδέθηκαν στενά με τις αλλαγές από έτος σε έτος, στη θερμοκρασία, " είπε ο Liming Zhou του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ο Zhou και οι συνάδελφοι του εξέτασαν επίσης τις διαφορές στην αύξηση της βλάστησης μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, επειδή οι μορφές και τα μεγέθη της θέρμανσης στις δύο ηπείρους είναι διαφορετικά.

Τα στοιχεία για την αύξηση των πράσινων φυτών από τους δορυφόρους συσχετίστηκαν έντονα με τα στοιχεία της θερμοκρασίας,  από τα δεδομένα χιλιάδων μετεωρολογικών σταθμών και στις δύο πλευρές του κόσμου. Το ευρασιατικό πρασίνισμα ήταν ιδιαίτερα επίμονο πέρα από μια ευρεία περιοχή από την κεντρική Ευρώπη μέσω της Σιβηρίας στην Άπω Ανατολή Ρωσία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης είναι δάση και δασώδεις περιοχές.

Η περιοχή της Γης, με την μεγαλύτερη διάρκεια της εποχής που συντελεί στο πρασίνισμα των φυτών. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη μεγαλύτερη μεταβολή (κυρίως στην Ευρασία).

Οι δραματικές αλλαγές στο συγχρονισμό της εμφάνισης και της πτώσης των φύλλων, καταγράφονται σε αυτές τις δύο δεκαετίες των δορυφορικών στοιχείων. Οι ερευνητές είδαν την εποχή του πρασινίσματος στην Ευρασία, που είναι σχεδόν τώρα 18 ημέρες μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν. Η άνοιξη φθάνει μια εβδομάδα νωρίτερα και το φθινόπωρο καθυστερεί μέχρι και 10 ημέρες. Στη Βόρεια Αμερική όμως, η εποχή του πρασινίσματος εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον 12 ημέρες μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνολο στοιχείων της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται από το Παγκόσμιο Ιστορικό Δίκτυο του Κλίματος. Ο Δρ. James Hansen, του Iδρύματος Goddard της NASA για τις διαστημικές μελέτες στη Νέα Υόρκη, ανέπτυξε αυτό το σύνολο στοιχείων και τόνισε, "Τα στοιχεία συντάχθηκαν από αρκετές χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Οι σταθμοί περιλαμβάνουν επίσης πολλές αγροτικές περιοχές όπου τα στοιχεία συλλέγονται από τους συνεταιριστικούς ιδιωτικούς παρατηρητές."

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ένα πιό πράσινο πλανητικό θερμοκήπιο. "Αυτή είναι μια σημαντική εύρεση λόγω των πιθανών επιπτώσεων στο παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα,¨είπε ο Ranga Myneni του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. "Εντούτοις, απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να καθοριστεί πόση  ποσότητα άνθρακα απορροφάται, και πόση θα συνεχίσει να αυξάνεται."

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα κύριο αέριο θερμοκηπίου, και οι επιστήμονες υποπτεύονται πως διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις αυξανόμενες πλανητικές θερμοκρασίες. Εάν τα βόρεια δάση πρασινίζουν, μπορούν ήδη να απορροφούν τον άνθρακα -- μια διαδικασία που μπορεί να αντιτίθεται στις παγκόσμιες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Η τάση της αύξησης του πρασινίσματος που αποκαλύφθηκε από αυτήν την έρευνα, παρέχει ένα σημαντικό κομμάτι του γρίφου της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος, λόγω του φαινομένου του θερμοκπίου, και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν πιό ακριβέστερες προβλέψεις, για το πώς τα αέρια θερμοκηπίου θα επιδράσουν στο κλίμα μας στις επόμενες δεκαετίες.

Θεωρείται ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί -ανάμεσα στα άλλα- σημαντική αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία στα πλάτη 23,6B έως 90B μεταβλήθηκε κατά +0,8 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα εμφανιστούν τις 16 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Geophysical Research.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι επιστήμονες βρίσκουν που πηγαίνει το CO2 της ατμόσφαιρας
Το παγκόσμιο κλίμα: καμία αλλαγή
Το πρωτόκολλο του Κιότο, αρχή εμπορικών ανταλλαγών.
Διπλή η αιτία για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Εξετάζεται ο ρόλος του Ηλιου στην αύξηση της θερμοκρασίας
Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
IPCC (διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος) -- η αρχική σελίδα της διεθνούς αντιπροσωπείας των επιστημόνων, υπεύθυνων για τα στοιχεία στην αλλαγή του κλίματος και τις εκθέσεις προς τους παγκόσμιους ηγέτες και το κοινό.
Πιό πράσινο θερμοκήπιο -- αναλυτικές πληροφορίες για την έρευνα που χρησιμοποίηθηκει σε αυτό το άρθρο, από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης
Κλίμα της Γης -- άρθρο Science@NASA: Είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες που θερμαίνουν τη Γη ή τα πρόσφατα σημάδια της αλλαγής του κλίματος είναι επισημάνσεις των αλλαγών της Φύσης; Σε αυτό το άρθρο της NASA, οι επιστήμονες συζητούν τις εξοργιστικές ασάφειες του σύνθετου και αδέξιου κλίματος του πλανήτη μας.
Η σελίδα των ΗΠΑ. για την παγκόσμια θέρμανση(Environmental Protection Agency) -- περιλαμβάνει γεγονότα και διαγράμματα για την παγκόσμια θέρμανση.
Υποχωρώντας οι πάγοι της Γροιλανδίας -- Πληροφορίες, εικόνες και κινούμενα σχέδια για την ανακάλυψη της εκλέπτυνσης του πάγου στη Γροιλανδία από τους επιστήμονες της NASA. 
Home