Κοσμική σύγκρουση αποκαλύπτει μυστικά μαύρης τρύπας ενός ενεργού γαλαξία

Από σελίδα της NRAO 6-Οκτωβρίου-2000

Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το δίκτυο των ραδιοτηλεσκοπίων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών στις ΗΠΑ, το Very Long Baseline Array (VLBA) ανακάλυψαν ένα νέφος αερίων, προφανώς να συγκρούεται με ένα πίδακα από ταχύτατα σωματίδια που τροφοδοτούνται από την ενέργεια μιας τεράστιας μαύρης τρύπας στο πυρήνα ενός ενεργού γαλαξία 450 εκ. έτη φωτός μακρυά. Η σύγκρουση μεταξύ του πίδακα των υποατομικών σωματιδίων και του νέφους των αερίων προξένησε τρεμόσβημα των ραδιο-κυμάτων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16-μηνων παρατηρήσεων από το VLBA.

Το δίκτυο των ραδιοτηλεσκοπίων VLBA είναι ένα διεθνές δίκτυο με ένα τηλεσκόπιο στη Hawaii, ένα άλλο στην Καραϊβική, και οκτώ άλλα στις ΗΠΑ.  Η δε καταγραφή των πηγών αυτών είναι η πιο ολοκληρωμένη έως σήμερα.

Τους ενεργούς γαλαξίες τους συναντάμε σε πολλές κατηγορίες, όπως γαλαξίες Seyfert, ραδιογαλαξίες και κβάζαρς. Πιστεύεται ότι όλοι φιλοξενούν στο εσωτερικό τους μια τεράστια μαύρη τρύπα. Στους ενεργούς γαλαξίες θεωρείται ότι τα υλικά που ελκύονται προς τη μαύρη τρύπα σχηματίζουν ένα δίσκο υλικών σε τροχιά γύρω από αυτήν.
Ένας τέτοιος δίσκος προσαύξησης ή επαύξησης μάλλον ευθύνεται για την παραγωγή του πίδακα υλικών, ο οποίος εξαιτίας της βαρυτικής ενέργειας της μαύρης τρύπας τα ωθεί κινώντας τα με ταχύτητα σχεδόν ίση με αυτήν του φωτός.

"Αυτό το νέφος περίπου 25 έτη φωτός από την μαύρη τρύπα, αναπαριστά ένα 'χαμένο κρίκο' που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες περιοχές γύρω από τις κεντρικές μαύρες τρύπες  στους ενεργούς γαλαξίες," είπε ο Jose-Luis Gomez, ο επικεφαλής της ομάδας.
Και συνέχισε πως, δεν είναι σίγουρο αν τα νέφη απομακρύνονται ή πλησιάζουν τη μαύρη τρύπα ή ακόμα αν κινούνται τυχαία προς όλες τις κατευθύνσεις. "Το νέφος αερίων που μόλις ανακαλύψαμε στο γαλαξία 3C120 είναι απομονωμένο και κοντά στη μαύρη τρύπα. Είμαστε σίγουροι ότι μελετώντας το λίγο περισσότερο θα βρούμε προς τα πού κατευθύνεται και πώς συμπεριφέρεται" κατέληξε.

Στην μελέτη τους χρησιμοποιώντας το VLBA, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να καταγράψουν τις κινήσεις των συγκεντρώσεων των υλικών στους πίδακες που βγαίνουν  από τον πυρήνα του 3C120. Στην απόσταση των 25 έτη φωτός από την υποθετική περιοχή της κεντρικής μαύρης τρύπας, αυτοί σημείωσαν πως μερικές από τις συγκεντρώσεις φαίνονται να ανοίγουν και μετά να σβήνουν στο διάστημα των 16 μηνών.
Το φαινόμενο αυτό το ερμήνευσαν σαν ένα γεγονός της σύγκρουσης του πίδακα των σωματιδίων με το νέφος αερίων και το γεγονός έδειξε πως το shock της σύγκρουσης επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο της συγκέντρωσης αυτής.

 


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Black Holes Σελίδα για μαύρες τρύπες
Black Holes Σελίδα για ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από μαύρες τρύπες
NRAO Σελίδα για National Radio Astronomy Observatory
VLBA Σελίδα για το δίκτυο τηλεσκοπίων
X-Ray Astronomy Group Σελίδα για την Αστρονομία Χ-ακτίνων
Home