Φυσσαλίδες γύρω από μιά μαύρη τρύπα

Από τη σελίδα του Hubble και το Thea 12-6-2000.

Feasting Black Hole Blows BubblesNASA:Το τηλεσκόπιο Hubble είδε τις εντυπωσιακές "φούσκες" καυτών αερίων γύρω από μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός κοντινού γαλαξία.

Πίδακες ύλης διατάσσονται αντιδιαμετρικά γύρω από μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία NGC 4438, που βρίσκεται 50 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Παρθένου.Οι φωτογραφίες που τράβηξε το Hubble δείχνουν μία τεράστια φυσαλίδα, η οποία ξεκινά από το κέντρο του γαλαξία σε μία σκοτεινή περιοχή. Κάτω από αυτή διαφαίνονται ερυθρές περιοχές, που είναι μάλλον επίσης φυσαλίδες.
Οι φυσαλίδες αποτελούνται ουσιαστικά από καυτά αέρια, και σχηματίζονται όταν υλικό -το οποίο καταρχήν πέφτει προς τη μαύρη τρύπα- εκτινάσσεται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Τα καυτά αέρια των φυσαλίδων συναντούν στο δρόμο τους άλλα μόρια αργά κινούμενων αερίων με τα οποία συγκρούονται, κάνοντάς τα να φεγγοβολούν.
Οι φυσαλίδες θα συνεχίσουν να διαστέλλονται για κάποιο χρονικό διάστημα ώσπου τελικά να αραιώσουν και να διαλυθούν. Το όλο συμβάν διαρκεί λίγο σε σχέση με τη συνολική ζωή του γαλαξία. Η φωτεινότερη από τις δύο φούσκες έχει διάμετρο 800 ετών φωτός.
Η μαύρη τρύπα καταβροχθίζει την ύλη που βρίσκεται γύρω της, αλλά κάποια αέρια διαφεύγουν και εξακοντίζονται στο διάστημα. Τα αέρια αυτά συγκεντρώνονται σε πελώριες φωτεινές "φούσκες", που υποδηλώνουν έμμεσα την παρουσία της αόρατης μαύρης τρύπας.

Το τηλεσκόπιο Hubble έχει εντοπίσει συνολικά 10 παρόμοιες γιγαντιαίες μαύρες τρύπες στο κέντρο γαλαξιών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μυστηριωδών σωμάτων που υπάρχουν προς παρατήρηση σε πάνω από 30. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μαύρες τρύπες εξελίσσονται μαζί με τους γαλαξίες τους, αυξανόμενες σε μέγεθος ανάλογα με το πόσο υλικό έχουν να καταναλώσουν. Γαλαξίες σαν τον δικό μας, σχετικά φτωχοί σε ύλη, έχουν σχετικά μικρές μαύρες τρύπες στο κέντρο τους. Αντίθετα, χαώδεις γαλαξίες σαν τον NGC 4438 έχουν πυκνούς πυρήνες με μαύρες τρύπες μεγέθους μεγαλύτερου κατά δισεκατομμύρια φορές από τον ήλιο μας…

Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η επίσημη σελίδα του Hubbleτου διαστημικού τηλεσκόπιου

Home