Επιστήμονες σκέπτονται να φτιάξουν παρατηρητήρια ακτίνων-Χ για να μπορέσουν να "δουν" μαύρη τρύπα.

Από το BBC 14-Σεπτεμβρίου-2000

Black Hole Το Maxim θα μπορεί να κατασκευάσει μία εικόνα του δίσκου προσαύξησης της μαύρης τρύπας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία ένα μικρό προτότυπο τηλεσκόπιο που αν μεγεθυνθεί θα είναι ένα εκατομμύριο φορές πιό ισχυρό από τα σημερινά διαστημικά παρατηρητήρια. Η συσκευή αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Maxim της NASA, που θα βοηθήσει να δοθεί νέα ώθηση στην αστρονομία Χ-ακτίνων, που χρησιμοποιείται για να δοκιμάσει μερικά από τα πιό θερμά και 'βίαια' κοσμικά γεγονότα στο Σύμπαν.
Για να επιτευχθεί η υψηλή ανάλυση που απαιτούν οι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος, η NASA θα χρειαστεί να βάλει 30 διαστημικά οχήματα να πετούν σε σχηματισμό πάνω από τη Γη.

Ανώτερη ατμόσφαιρα

Αυτό γίνεται γιατί το Maxim θα χρησιμοποιήσει μία τεχνική που ονομάζεται συμβολομετρία ακτίνων Χ, στην οποία συνδέονται διάφορα μικρότερα τηλεσκόπια για να μιμηθούν ένα πολύ μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Galaxy M87 Nasa/HSTΑριστερά: Ρεύματα σωματιδίων φεύγουν μακρυά από τον πυρήνα του γαλαξία M87, πιθανώς ενισχυμένα από μία υπερβαρέα μαύρη τρύπα.

Η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται ευρέως από τους ραδιοαστρονόμους, οι οποίοι συνδέουν δεκάδες μικρά τηλεσκόπια σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μεγάλο δίκτυο, για ενίσχυση και βελτίωση της ακρίβειας των εικόνων τους.

Επειδή όμως οι ακτίνες Χ, αντίθετα με τα ραδιοκύματα, δεν μπορούν να ανιχνευτούν στην επιφάνεια της Γης, διότι απορροφώνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι επιστήμονες είναι αναγκασμένοι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο τηλεσκοπίων στον αέρα ή αερόστατα για να πάρουν τα αναγκαία δεδομένα.

Η δυσκολία στην εστίαση Χ-ακτίνων απαιτεί να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά ειδικά κυλινδρικά κάτοπτρα για εκτροπή της εισερχόμενης ακτινοβολίας στα ανιχνεύσιμα σημεία.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής Webster Cash, του Πανεπιστημίου του Colorado, βασικός σχεδιαστής του συστήματος των κατόπτρων, η τεχνική του θα βοηθήσει την αστρονομία ακτίνων Χ να παρατηρήσει αντικείμενα τόσο μικρά όσο ένα πιάτο στην επιφάνεια του Ηλιου. Η ακρίβεια αυτή θα είναι πολύ καλύτερη του Hubble.

Οι επιστήμονες όπως ο Dr Nicholas White της NASA,   πιστεύουν ότι με το πρόγραμμα Maxim θα μελετηθούν για πρώτη φορά φαινόμενα που προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, κάτω από τα πιό ισχυρά βαρυτικά πεδία.

Αν και οι μαύρες τρύπες δεν μπορούν να απεικονηθούν κατευθείαν - η βαρυτική έλξη της τρύπας είναι τόσο μεγάλη που καμμιά ακτίνα φωτός δεν ξεφεύγει από αυτήν -   το Maxim θα κάνει δυνατή την εστίαση με ακρίβεια σε γεγονότα πλησίον του χώρου της μαύρης τρύπας. Τέτοια γεγονότα είναι η ροή ύλης προς την τρύπα, -- που καθώς επιταχύνεται θερμαίνεται εως 100 εκατομμύρια  βαθμούς Κελσίου -- και η εκπομπή ακτονοβολίας-Χ.

Η Nasa μελετά την εκτόξευση του διαστημικού οχήματος Maxim σε δύο εκτοξεύσεις μετά το 2010.

Δίσκος προσαύξησης ή επαύξησης:Όταν η ύλη οδεύει προς τη μαύρη τρύπα είναι δυνατόν να σχηματίσει λόγω διατήρησης της στροφορμής, ένα περιστρεφόμενο δίσκο πριν πέσει μέσα στη μαύρη τρύπα.
Τα σωματίδια της ύλης στο δίσκο έχουν μεγάλη κινητική ενέργεια και κατά τη πτώση τους μέσα στη μαύρη τρύπα εκπέμπουν φωτόνια υψηλής ενέργειας δηλαδή ακτίνες Χ.


Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Maxim  Η σελίδα του προγράμματος της NASA  Maxim
Home