Γιατί δεν πρέπει να κρύψουμε τα προβλήματά μας από τους εξωγήινους

Πηγή: New Scientist, 18 Απριλίου 2009

Για 50 σχεδόν χρόνια η Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI) έχει σαρώσει τον ουρανό με ραδιοτηλεσκόπια για τον εντοπισμό εξωγήινης τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες έχουν στείλει μηνύματα στο διάστημα για απάντηση. Για παράδειγμα, όταν η NASA ξεκίνησε τις αποστολές Voyager το 1977, δύο διαστημικά οχήματα της μετέφεραν δύο ηχητικά αρχεία που απεικονίζουν την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού στη Γη.

Αλλά ποτέ αυτά τα μηνύματα δεν είχαν εκπροσωπήσει αληθινά όλη την ανθρωπότητα. Τώρα όμως στις 15 Μαΐου του 2009 αυτό θα αλλάξει καθώς το Ινστιτούτο SETI εγκαινιάζει ένα πρότζεκτ για να συγκεντρώσει μηνύματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για τη μετάδοση των μηνυμάτων αυτών στο διάστημα, το πρόγραμμα στοχεύει να προωθήσει μια παγκόσμια συζήτηση για το αν θα πρέπει να στείλουμε κάτι περισσότερο από συμβολικά μηνύματα προς τα αστέρια, και αν ναι, τι πρέπει να πούμε.

Η σωστή άποψη στην διαστρική διπλωματία είναι να αποφευχθεί η αντιπαράθεση - ένας ενίοτε ασαφής στόχος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η NASA επισύναψε δύο πλάκες στα διαστημόπλοια Pioneer χαραγμένες με τα βασικά μαθηματικά, την επιστήμη και το γραμμικά σχέδια ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ορισμένοι κατήγγειλαν τη διαστημική υπηρεσία ότι αποστέλλει "αισχρολογίες στο διάστημα", με γυμνές φιγούρες που αποκαλύπτουν περισσότερα από αυτά που κρίνονται κατάλληλα για μια πρώτη συνάντηση.

Άλλα μηνύματα έχουν διαφύγει αυτής της κριτικής. Ένα μήνυμα από το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο απεικονίζει την ανθρώπινη μορφή σε τόσο λίγα πίξελ που το φύλο δεν είναι σαφές. Το μήνυμα του Voyager απέκλεισε τον πόλεμο, την φτώχεια και τις ασθένειες.

Ωστόσο, ένα ολοκληρωμένο μήνυμα προς τα αστέρια δεν θα πρέπει να αφήνει αυτές τις λεπτομέρειες. Μήπως ένα προχωρημένο σε ευφυΐα εξωγήινη είδος, παρατηρήσει ότι κάτι έλειπε από την περιγραφή του εαυτού μας; Μια παρουσίαση των ατελειών και των αδυναμιών μας φαίνεται να είναι μια πιο ειλικρινής προσέγγιση από την αποστολή μιας 'αποστειρωμένης', μονόπλευρης ιστορίας. Η εντιμότητα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια συζήτηση που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενεές.

Αν συνεχίσουμε να αποφεύγουμε την αντιπαράθεση, κινδυνεύουμε να στείλουμε μηνύματα που να είναι και σύντομα και βαρετά. Μερικές φορές συγκρουόμαστε με τις πεποιθήσεις μας και τα ήθη μας. Διαφωνούμε για θέματα γεύσης και ηθικής. Σε αυτό το μικρό μέρος του κόσμου αυτή η ποικιλομορφία είναι που μας χαρακτηρίζει ως είδος. Και μπορεί να μας κάνει αρκετά ενδιαφέροντα όντα για τους κατοίκους άλλων κόσμων ώστε να έχουμε μια απάντηση τους.


Ο δίσκος των VOYAGER 1 και 2

Ο δίσκος του VoyagerrecordΣτις 20 Αυγούστου και στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 εκτοξεύτηκαν τα διαστημόπλοια Voyager-1 και Voyager-2, που έφεραν ένα χρυσό δίσκο. Ο δίσκος περιείχε χαιρετισμό σε 50 γλώσσες, 118 εικόνες από διάφορες περιοχές της Γης ,19 μουσικά κομμάτια εθνίκ και κλασική μουσική.

Το Voyager 1 κατευθύνεται προς τον Αστερισμό του Οφίοχου, στον οποίο θα φτάσει το έτος  40.272 μ.Χ., ενώ ο Voyager 2 που ταξιδεύει με μια λίγο μικρότερη ταχύτητα κατευθύνεται προς τον Τοξότη. Σε περίπου 40.000 έτη θα προσεγγίσει (σε μια απόσταση 1.7 έτη φωτός) από το μικρό άστρο Ross248 στον αστερισμό της Ανδρομέδας

 

Add to Bobit!

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα σήμα από τα αστέρια Εισαγωγή στην έρευνα της εξωγήινης ζωής
Σε 25 χρόνια θα έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους
Η Γη στέλνει σήματα στους εξωγήινους πολιτισμούς
Για εξωγήινους πρέπει να ψάξουμε για γιγάντιες τεχνητές κατασκευές στο διάστημα
Επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Home