Για εξωγήινους πρέπει να ψάξουμε για γιγάντιες τεχνητές κατασκευές στο διάστημα

Πηγή: NewScientist, 12 Απριλίου 2005

Η αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης με τον τρόπο που γίνεται σήμερα με τη μέθοδο των ραδιοκυμάτων, μπορεί να είναι λάθος. Αντί να αφουγκραζόμαστε εξωγήινες ραδιομεταδόσεις, μια καλύτερη στρατηγική θα μπορούσε να είναι η έρευνα γιγαντιαίων δομών, που μπορεί να είναι τοποθετημένες σε τροχιά γύρω από τα κοντινά αστέρια αλλά από ξένους πολιτισμούς.

"Οι τεχνητές αυτές κατασκευές μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να επισημανθεί η παρουσία ενός προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού που θα έχουν μια προηγμένη τεχνολογία όπως τη δική μας", λέει ο Luc Arnold του Παρατηρητήριου της Haute Provence στη Γαλλία.

Και θεωρεί ότι η δημιουργία διαστημικών τηλεσκοπίων που σχεδιάζονται τώρα θα είναι σε θέση να τις επισημάνουν.

Ο Arnold έχει μελετήσει τις ικανότητες των διαστημικών τηλεσκοπίων, όπως είναι τα προσεχή διαστημικά τηλεσκόπια Corot της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και το Kepler της NASA. Αυτά τα τηλεσκόπια θα ψάξουν να βρουν την εξασθένιση του φωτός η οποία θα προέρχεται από ένα άστρο, όταν θα περνά μπροστά του ένας πλανήτης. Θα μπορούσαν επίσης να προσδιορίσουν και ένα κατασκευασμένο ή τεχνητό αντικείμενο, στο μέγεθος ενός πλανήτη ή σαν το μέγεθος ενός ελαφρού ηλιακού ιστίου, λέει ο Arnold.

Ο ίδιος έχει βρει μάλιστα ποιο θα ήταν το χαρακτηριστικό σήμα που θα έβλεπαν τα τηλεσκόπια, την στιγμή που θα διερχόταν ένα τεχνητό αντικείμενο μπροστά από το άστρο. Συμπεριλαμβανομένου και ενός τεχνητού αντικειμένου - σχήματος ισόπλευρου τριγώνου - στο μέγεθος του Δία  και ενός αντικειμένου σε σχήμα που μοιάζει με τον φεγγίτη εξαερισμού - που αποτελείται δηλαδή από παράλληλες περσίδες με κενά μεταξύ τους. Τα διαστημικά τηλεσκόπια Corot και Kepler θα είναι τόσο ισχυρά, που θα ξεχωρίζουν αυτά τα αντικείμενα από τους πλανήτες, αν και μπορούν να μπερδευτούν με έναν πλανήτη σαν τον Κρόνο, με δακτυλίους.

Για να εξασφαλίσει ότι το σήμα θα είναι ξεκάθαρο, ένας εξωγήινος πολιτισμός θα έπρεπε να προωθήσει διάφορα αντικείμενα σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι. Για παράδειγμα, ο Arnold φαντάζεται 11 αντικείμενα που να είναι - σε τροχιά γύρω από ένα άστρο - σε ομάδες του ενός, δύο, τριών και πέντε - τους γνωστούς πρώτους αριθμούς. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της κάθε ομάδας θα μπορούσε, επίσης, να κωδικοποιήσει τους πρώτους αριθμούς, για να δείξουν ότι σκοπίμως τοποθετήθηκαν έτσι και δεν βρίσκονται σε κάποια τροχιά ελεύθερα. Νομίζει δε ότι οποιοσδήποτε πολιτισμός που μπορεί να κατασκευάσει αυτές τις γιγαντιαίες δομές στο διάστημα, πιθανώς δεν θα έβρισκε κανένα τέτοιο πρόβλημα κατασκευής τους. 

Ο Arnold πιστεύει ότι αυτός ο τύπος μετάδοσης των σημάτων είναι τόσο αποτελεσματικός, όσο και η μετάδοση ραδιοφωνικών εξωγήινων μηνυμάτων, που εκπέμπονται με τη βοήθεια ενός παλμού λέιζερ μεγάλης ισχύος ή όπως και ένα ραδιοσήμα, για τα οποία ψάχνει σήμερα το SETI.

Η καλύτερη θέση για να ξεκινήσει κάποιος να παρατηρεί αυτές τις γιγαντιαίες τεχνητές δομές θα μπορούσε να είναι γύρω από τα άστρα νάνους. Το μικρό μέγεθός τους σημαίνει ότι μπορεί το φως τους να εξασθενίσει από τη διέλευση ενός σχετικά μικρού αντικειμένου. Έτσι θα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αναγγείλουν οι Ε.Τ. τον προηγμένο πολιτισμό τους σε μας.

"Τα διαστημικά τηλεσκόπια θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα τεχνητό αντικείμενο στο μέγεθος ενός πλανήτη, όπως είναι ένα ελαφρύ ηλιακό ιστίο". Αλλά οι ερευνητές του SETI δεν αλλάζουν τον τρόπο ανίχνευσης ακόμα. " Οι προτάσεις του Arnold ανήκουν στην κατηγορία του SETT - την αναζήτηση της εξωγήινης τεχνολογίας", αναφέρει ο Paul Schuch, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης SETI στο Νιου Τζέρσεϋ.

"Το SETT συμπληρώνει εξ ολοκλήρου το SETI, το οποίο ορίζεται λεπτομερώς ως η Αναζήτηση των Ηλεκτρομαγνητικών Εκπομπών από άλλες Τεχνολογικές Κοινωνίες. Η ένωση SETI ενθαρρύνει ενεργά και επικυρώνει με ενθουσιασμό μια τέτοια έρευνα", προσθέτει.

Η εργασία του αυτή δημοσιεύεται στο Αστροφυσικό Περιοδικό.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής
Σε 25 χρόνια θα έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους
Υπάρχει ενδεχόμενο να παρερμηνεύσουμε τα σήματα των εξωγήινων;
Ένα σήμα από τα αστέρια - Εισαγωγή στην έρευνα της εξωγήινης ζωής
Πως ψάχνουμε για να βρούμε αν υπάρχει ζωή στο Σύμπαν;

Home