Επιστήμονες και γιατροί λένε ότι ο ΟΗΕ αγνόησε 500.000 θανάτους του Τσέρνομπιλ

Πηγή: Free Internet Press, 20 Μαρτίου 2006

Τα Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε), πυρηνικές οργανώσεις μαζί με οργανώσεις υγείας έχουν αγνοήσει τα στοιχεία των θανάτων, καρκίνους, μεταλλάξεων και άλλων συνθηκών μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Αυτά ισχυρίζονται κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί την παραμονή της 20ής επετείου της πυρηνικής καταστροφής αυτόν τον μήνα.

Σε μία σειρά εκθέσεων σχετικά με το θέμα που πρόκειται να δημοσιευτούν, θα προτείνεται ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι αναμένονται να πεθάνουν από καρκίνους που συνδέονται άμεσα με την σοβαρή έκθεση της ακτινοβολίας κατά το 1986 και μάλιστα μπορεί να έχουν πεθάνει ήδη μέχρι και 500.000 άνθρωποι ως αποτέλεσμα της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Διεθνής Αντιπροσωπεία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) λένε ότι μόνο 50 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην καταστροφή, και ότι, το πολύ-πολύ, 4.000 άνθρωποι μπορούν τελικά να πεθάνουν από το ατύχημα που έγινε στις 26 Απριλίου 1986,

Ισχυρίζονται ότι μόνο εννέα παιδιά έχουν πεθάνει από καρκίνο του θυροειδή μέσα σε 20 χρόνια και ότι η πλειοψηφία των ασθενειών, μεταξύ των κατ' εκτίμηση 5 εκατομμυρίων  ανθρώπων που μολύνθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, αποδίδεται στην ανάπτυξη της φτώχειας και των ανθυγειινών τρόπων της ζωής τους.

Ένας εκπρόσωπος της IAEA είπε ότι ήταν βέβαιος ότι οι αριθμοί που έδωσαν τα Η.Ε ήταν σωστοί. "Έχουμε μια μεγάλη επιστημονική συναίνεση από 100 κορυφαίους επιστήμονες. Όταν βλέπουμε ή ακούμε για πολύ υψηλές θνησιμότητες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τη νομιμότητα των αριθμών. Έχουν καταρτισμένους ανθρώπους; Είναι αρμόδιοι; Εάν αυτοί έχουν στοιχεία που νομίζουν ότι δεν εξετάστηκαν τότε πρέπει να τα στείλουν."

Οι νέες εκτιμήσεις έχουν συγκριθεί από ερευνητές εντεταλμένους από Ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες, την GREENPEACE και ιατρικά ιδρύματα στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ουκρανία, τη Σκανδιναβία και αλλού. Λαμβάνουν δε υπόψη τους περισσότερες από 50 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες.

"Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι - ίσως και περισσότεροι - έχουν πεθάνει ήδη από τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που ταξινομήθηκαν επίσημα ως θύματα του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία", αναφέρει ο Nikolai Omelyanets, αναπληρωτής προϊστάμενος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία από τη Ραδιενέργεια στην Ουκρανία. "Οι μελέτες παρουσιάζουν ότι 34.499 άνθρωποι που συμμετείχαν στον καθαρισμό του Τσέρνομπιλ έχουν πεθάνει τα επόμενα χρόνια από την καταστροφή. Οι θάνατοι αυτών των ανθρώπων από καρκίνο ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότεροι απ' ό,τι στο υπόλοιπο του πληθυσμού.

"Έχουμε διαπιστώσει ότι η θνησιμότητα των νηπίων αυξήθηκε από 20% έως 30% λόγω της χρόνιας έκθεσης στην ακτινοβολία μετά από το ατύχημα. Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν αγνοηθεί από την IAEA και τον WHO. Τα στείλαμε σε αυτούς το Μάρτιο πέρυσι και πάλι τον Ιούνιο. Δεν μας είπαν ποτέ γιατί δεν το έχουν δεχτεί."

Η Evgenia Stepanova, του Επιστημονικού Κέντρου για την Ιατρική Ακτινοβολία της ουκρανικής κυβέρνησης λέει: "Έχουμε καταβληθεί από τους καρκίνους του θυροειδή, τις λευχαιμίες και τις γενετικές μεταλλαγές που δεν καταγράφονται όμως στα στοιχεία του WHO και που ήταν σχεδόν άγνωστα πριν 20 χρόνια".

Η IAEA και ο WHO, εντούτοις, λένε ότι εκτός από μια αύξηση στον καρκίνο του θυροειδή στα παιδιά δεν υπάρχουν κανένα στοιχείο για ένα μεγάλης κλίμακας αντίκτυπο στην δημόσια υγεία. "Καμία αύξηση στη γενική εμφάνιση ή τη θνησιμότητα του καρκίνου που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την έκθεση στην ακτινοβολία δεν έχει παρατηρηθεί," αναφέρθηκε σε μια έκθεση των αντιπροσωπειών το Σεπτέμβριο του 2005.

Στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας, 500 χλμ δυτικά του Τσέρνομπιλ, οι γιατροί λένε ότι συναντούν ένα ασυνήθιστο ποσοστό καρκίνων και μεταλλάξεων. "Στα 30 νοσοκομεία της περιοχής μας διαπιστώνουμε ότι μέχρι και το 30% των ανθρώπων που ήταν σε περιοχές τότε με σοβαρή ακτινοβολία, έχουν φυσικές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένων και καρδιακών νοσημάτων και αίματος, καρκίνων και αναπνευστικών ασθενειών. Σχεδόν το ένα στα τρία από όλα τα νεογέννητα μωρά έχει  παραμορφώσεις, συνήθως εσωτερικές", είπε ο Alexander Vewremchuk, του ειδικού νοσοκομείου για τη ραδιολογική προστασία του πληθυσμού στη Βίλνα.

Στις περιοχές που μολύνθηκαν ζούσαν 17.223.700 άνθρωποι αλλά τα νούμερα για τις επιπτώσεις στην υγεία του Τσέρνομπιλ πάντα συζητιούνται. Οι τότε σοβιετικές αρχές κάλυψαν πολλές από τις λεπτομέρειες για πολύ χρόνο. Οι μεγαλύτερες δόσεις της ακτινοβολίας δοκίμασαν οι 600.000 άνθρωποι που συμμετέχουν στον καθαρισμό, πολλοί δε ήσαν έφεδροι στρατιώτες από όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Στη Λευκορωσία, το ποσοστό προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς εκατονταπλασιάστηκε μέσα σε δέκα χρόνια. Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία - το ένα έκτο του παιδικού πληθυσμού - και 500.000 στη Λευκορωσία και στη Ρωσία εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές αυξημένης ραδιενέργειας. H Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότι χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα επόμενα 30 χρόνια. Στη Λευκορωσία, οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43%, και του πεπτικού συστήματος κατά 23%.

Το ιστορικό

chernobylΤο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου του 1986 όταν τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν στο Τσερνόμπιλ 130 χλμ βόρεια του Κιέβου στην Ουκρανία, αποπειράθηκαν να κάνουν ένα πείραμα για να ελέγξουν τα συστήματα ασφαλείας του. Αλλά στη 1.20 το πρωί της 26ης Απριλίου έγινε μια αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας.

Οι χειριστές διέκοψαν το σύστημα αμέσως, αλλά μετά από μια μεγάλη χημική έκρηξη ακολούθησε ένα ωστικό κύμα που έβγαλε από τη θέση του ένα κάλυμμα 1.000 τόνων, που ήταν στην κορυφή του αντιδραστήρα. Η ακτινοβολία που ελευθερώθηκε ήταν 14*1018 becquerels. Γι αυτό το ατύχημα κατηγορήθηκαν κάποιες ρωγμές στο σύστημα ψύξης στο οποίο σκοτώθηκαν αμέσως 31 άνθρωποι.

Η περιοχή που επηρεάσθηκε περισσότερο ήταν η Λευκορωσία, στην οποία πήγε το 4% των 190 τόνων του διοξειδίου του ουράνιου οι οποίες δραπέτευσαν από τις εγκαταστάσεις. Η Ουκρανία επίσης μολύνθηκε πολύ. Περίπου, 600.000 εργαζόμενοι (κυρίως εθελοντές) που συμμετείχαν στην αποκατάσταση και και τον καθαρισμό των διαδικασιών, εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Αρχικά,  η τότε σοβιετική κυβέρνηση εμπόδισε να ακουστεί το γεγονός από τις ειδήσεις, και μάλιστα εκκένωσε την περιοχή από τους ανθρώπους μετά από μερικές ημέρες. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν στην ακτινοβολία στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, και υπήρξε μια δραματική αύξηση στον καρκίνο του θυροειδή ανάμεσα στα παιδιά που ζούσαν εκεί.

Μπορείτε να δείτε και ένα άρθρο του John Vidal στην Guardian, εδώ

Η ομάδα των Πρασίνων μιλά για έως 60.000 θύματα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η IAEA και η WHO έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία ισχυρίζονται ότι αποκαλύπτουν "το αληθινό μέγεθος της καταστροφής. Και σε αυτήν ανέφεραν μόνο 4000 θύματα. Αλλά το νούμερο αυτό αμφισβητείται και από την ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι Ian Fairlie και David Sumner, δύο ανεξάρτητοι επιστήμονες ειδικοί στην ακτινοβολία από τη Βρετανία, λένε ότι οι θάνατοι από καρκίνους που προξενήθησαν από το Τσέρνομπυλ είναι στην πραγματικότητα μεταξύ 30.,000 και 60.000.

Πολύ περισσότερα τα θύματα του Tσερνομπίλ λέει ότι υπάρχουν και η Greenpeace

Σε έκθεση που δημοσιεύει η Greenpeace σε συνεργασία με περισσότερους από 60 διακεκριμένους επιστήμονες, κυρίως από τη Λευκορωσία, την Oυκρανία και τη Ρωσία, αποκαλύπτει ότι η Διεθνής Eπιτροπή Aτομικής Eνέργειας υποβάθμισε σημαντικά τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την καταστροφή του Tσερνομπίλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση της Greenpeace, που βασίζονται στα εθνικά στατιστικά δεδομένα της Λευκορωσίας σχετικά με τις εμφανίσεις καρκίνου, εκτιμάται ότι περίπου 270.000 άνθρωποι θα εκδηλώσουν καρκίνο, εκ των οποίων οι 93.000 με θανάσιμες συνέπειες, εξαιτίας του ατυχήματος στο Tσερνομπίλ.

Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν την πρόσφατη έκθεση της IAEA, η οποία προβλέπει 4.000 επιπλέον θανάτους σαν συνέπεια του ατυχήματος. Η έκθεση της Greenpeace επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, βάσει των δημογραφικών δεδομένων, τα τελευταία 15 χρόνια, στη Ρωσία προκλήθηκαν 60.000 επιπλέον θάνατοι από το ατύχημα στο Tσερνομπίλ και εκτιμά ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία μπορεί να αυξηθεί κατά 140.000 θύματα.

Και στην Ελλάδα

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμο Σιμόπουλο, διευθυντή του τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, που ασχολείται εδώ και είκοσι χρόνια συνεχώς με τις επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα, λέει ότι το πρόβλημα του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της ομάδας.

Τα ραδιενεργά στοιχεία - και ιδιαίτερα του ραδιενεργού καισίου - στο έδαφος, στα υπόγεια νερά, στο χώμα, στα φυτά, στα ζώα παραμένουν, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 1986.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις αρχικές καταγραφές με νεώτερες - έως και σήμερα άλλωστε γίνονται συνεχώς μετρήσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι ελάχιστα έχει αλλάξει η κατάσταση τα τελευταία 20 χρόνια.

Από το βορά έως το νότο οι συγκεντρώσεις του ραδιενεργού καισίου φτάνουν ακόμα τα 65 Κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους, όταν το όριο επικινδυνότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ξεπερνά τα 5 Κιλομπεκερέλ.

Βεβαίως, ακόμα και σε τέτοια επίπεδα, οι τιμές αυτές δεν συγκρίνονται με τις αντίστοιχες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Βόρεια Ρωσία και τη Βόρεια Ευρώπη. Το 1986, λίγες ημέρες ύστερα από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, οι επιστήμονες είχαν μετρήσει και στη χώρα μας υψηλές συγκεντρώσεις αντιμονίου, ζιρκονίου, δημητρίου και μαγγανίου, που πρόκειται για πολύ επικίνδυνα στοιχεία. Ωστόσο, στις μετρήσεις που έγιναν το '96, η Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν καθαρή σε όλα - με την εξαίρεση του καισίου.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες καισίου εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Θεσσαλία, ενώ καθαρές είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Αττική και το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου. Υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων εντοπίστηκαν και στη θάλασσα. Οι πλέον πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι στα νερά των Δαρδανελλίων η συγκέντρωση καισίου είναι 6 φορές υψηλότερη από αυτήν του Αιγαίου, η οποία με τη σειρά της είναι 7 φορές υψηλότερη από αυτή του Ιονίου Πελάγους.

Στα μεγάλα δάση της ανατολικής πλευράς του Ολύμπου Γάλλοι ερευνητές είχαν μετρήσει το 2002 τις συγκεντρώσεις καισίου. Τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά: Βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις στα ανώτερα στρώματα του εδάφους, σε βακτήρια του δάσους, στη μικροπανίδα και στη μικροχλωρίδα. Το ίδιο παρατηρήθηκε σε είδη φρούτων, όπως τα άγρια βατόμουρα και οι άγριες φράουλες που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή. Το συμπέρασμα ήταν "η μόλυνση μειώνεται αργά ή παρέμεινε σταθερή ιδίως στα πολυετή είδη χλωρίδας", αναφέρει ο Σιμόπουλος.

Ο Σιμόπουλος διευκρινίζει ότι ο Όλυμπος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατανομή της ραδιενέργειας. Το 1986, από το Τσερνόμπιλ, ξεκίνησαν τρία διαδοχικά ραδιενεργά νέφη. Το ένα κατευθύνθηκε προς τη Σκανδιναβία, το δεύτερο προς την Κεντρική Ευρώπη και το τρίτο προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Το τελευταίο κυμάνθηκε σε ύψος χαμηλότερο του Ολύμπου και έτσι το βουνό λειτούργησε ως «φυσικό σύνορο». Η Ήπειρος εμφανίζεται στους χάρτες "καθαρή" από ραδιενέργεια. Αντίθετα η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις.

To Φίχτι είναι ένα μικρό χωριό στον Νομό Αργολίδας. Λίγες μόνο ημέρες αφού το ραδιενεργό νέφος ήρθε στην Ελλάδα, μια τοπική βροχή ξέσπασε πάνω από το χωριό και στην περιοχή περιμετρικά του. Τα ραδιενεργά στοιχεία έπεσαν στο έδαφος. Αυτό το μικρό χωριό παρουσίασε - και εξακολουθεί να παρουσιάζει έως σήμερα - υψηλές τιμές καισίου.

Το Καίσιο

Το ραδιενεργό καίσιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο και προσλαμβάνεται μέσω της τροφής - τόσο από λαχανικά όσο και από κρέατα ζώων που κατανάλωσαν ραδιενεργά χόρτα. Κανείς δεν γνωρίζει για πόσα χρόνια ακόμα θα μας βασανίζει η ραδιενέργεια. Δεν έχουμε εμπειρία. Τώρα την μαθαίνουμε. Ένα από τα άγνωστα σε μας στοιχεία είναι η χρονική διάρκεια των επιπτώσεων, λέει ο Σιμόπουλος. Το ραδιενεργό καίσιο έχει διάρκεια ζωής τα 35 έτη. Και έχουν περάσει μόλις τα 20. Σημειώνεται ότι μερικοί επιστήμονες μιλούν για διάρκεια ζωής του καισίου πάνω από 80 χρόνια.

Όπως λένε οι επιστήμονες, τα φαινόμενα της επίδρασης της ακτινοβολίας μικρών δόσεων καισίου στον άνθρωπο χαρακτηρίζονται «στοχαστικά». Δηλαδή οι «χαμηλές» δόσεις δεν έχουν άμεσα διακριτές επιπτώσεις και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα ύπουλα χαρακτηριστικά στοιχεία του. Όσο οι απορροφώμενες ραδιενεργές δόσεις μικραίνουν τόσο η ασάφεια για τις επιπτώσεις τους μεγαλώνει - και αντίστροφα. Πάντως το καίσιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και 30 χρόνια μετά την έκθεση του ανθρώπου στη ραδιενέργεια.

Ευρωπαϊκές ιατρικές επιθεωρήσεις, διαφορετικές μεταξύ τους, έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι ο αριθμός των θυμάτων του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα ίσως να φτάνει τους 1.500. Τόσες ήταν μέσα στη δεκαετία 1986 - 1996 οι καταγεγραμμένες ανεξήγητες περιπτώσεις καρκίνου - που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενή. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι 2.500 τεχνητές διακοπές κύησης που έγιναν στην Ελλάδα κατά το διάστημα αμέσως μετά την καταστροφή, για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιθεώρηση Μολυσματικών Ασθενειών (1986-87).

(συμπληρωματικά στοιχεία και από τα ΝΕΑ)

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Τσέρνομπιλ προκαλεί αύξηση των καρκίνων στη Σουηδία
Φαίνεται ότι η τραγωδία του Τσερνόμπιλ θα συνεχίζεται ακόμη
Η ακτινοβολία προκαλεί μεταλλαγές στο DNA σε κατοίκους του Καζακστάν και Τσέρνομπιλ
Πόση ακτινοβολία θεωρείται πως είναι επικίνδυνη;
Στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ οφείλονται οι περισσότεροι καρκίνοι
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
International Atomic Energy Agency
International Chernobyl Research and Information Network