Στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ οφείλονται οι περισσότεροι καρκίνοι

Από σελίδα του BBC 23 Οκτωβρίου 2001

chernobylΗ καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Chernobyl επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου 1986, έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων στον κόσμο, που έχουν πληγεί από τον καρκίνο λόγω πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με επιστήμονες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που συναντήθηκαν στο συνέδριο, ECCO 11 - European Cancer Conference, που διεξήχθη στη Λισσαβόνα από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2001.

Σχεδόν 2.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυροειδούς έχουν προκύψει από την έκρηξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στον ουκρανικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πριν περίπου 15 έτη.

Ο καθηγητής Dillwyn Williams, από το Strangeways Research Laboratory του Πανεπιστημίου του Cambridge, ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά που εκτέθηκαν στα ραδιενεργά κατάλοιπα, τα οποία απελευθερώθηκαν από την καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο αριθμός των καρκίνων είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα έτη.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που στάλθηκαν για να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τις εγκαταστάσεις μετά από την έκρηξη, διατρέχουν έναν σημαντικά αυξανόμενο κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων.

Όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι είχαν στοιχεία πως εισέπνευσαν ραδιενεργό σκόνη στους πνεύμονές τους.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πυρκαγιά των αντιδραστήρων στο Chernobyl, απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων του ιωδίου-131, στο περιβάλλον.  Επίσης ότι το ατύχημα που έγινε στον αντιδραστήρα 4 τύπου RBMK (Reaktor Bolchoi Mochnosti Kanalny) είχε ως συνέπεια την απελευθέρωση όλης της ποσότητας του αερίου ξένου και της μισής, περίπου, ποσότητας του ιωδίου και του καισίου.

Τα παιδιά που ως γνωστόν χρειάζονται το ιώδιο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, το λαμβάνουν από το θυροειδή αδένα κι έτσι το ραδιενεργό ιώδιο συσσωρεύεται στο μέρος αυτό. Αλλά τότε οι ιστοί στον αδένα λαμβάνουν μια ιδιαίτερα υψηλή δόση ραδιενέργειας.

Είναι γνωστό πως ο καρκίνος του θυροειδή μετά από την έκθεση αυτού του είδους, μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να αναπτυχθεί.

Θεραπεύσιμη ασθένεια

Η Δρ. Elaine Ron, από το Αμερικανικό Ιδρυμα για τον Καρκίνο στο Μέρυλαντ, τόνισε: "Ο υψηλός κίνδυνος για καρκίνο του θυροειδούς, εμφανίζεται να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής των κατοίκων, αλλά υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος 15 έως 19 έτη μετά από την έκθεση στη ραδιενέργεια."

Ευτυχώς όμως, ο καρκίνος του θυροειδούς είναι μια πολύ ιάσιμη ασθένεια, έτσι λίγοι από τους 2.000 που το έχουν αναπτύξει μέχρι τώρα, ως αποτέλεσμα του Τσέρνομπιλ, έχουν πεθάνει.

Αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί απαιτείται προσοχή, γιατί η ραδιενεργή έκθεση στα ισότοπα του ιωδίου, δίνει στον θυροειδή περισσότερο από 1.000 φορές την μέση δόση που λαμβάνεται από το υπόλοιπο του σώματος.

Και βεβαίως τα παιδιά ήταν τότε ιδιαίτερα ευαίσθητα, επειδή ο αδένας τους αυξανόταν ακόμα.

Πέντε εκατομμύρια που εκτίθενται

Μετά από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, θεωρείται ότι τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε κάποιο είδος κινδύνου της υγείας τους, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των Ηνωμένων Εθνών.

Η πιό πρόσφατη ρωσική έρευνα, που διεξήχθη από τον Victor Chizhikov στο ίδρυμα Pulmonology της Μόσχας, έψαξε για χρόνια αναπνευστικά προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων που καθάριζαν το πυρηνικό εργοστάσιο μετά το ατύχημα.

Η έρευνα έψαξε για μοριακές ανωμαλίες στα κύτταρα των πνευμόνων, σε περισσότερους από 43 εργαζόμενους μετά την καταστροφή και σε αυτούς βρέθηκαν ενδείξεις για έναν αυξανόμενο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Η πλειοψηφία όμως της ομάδας ήταν καπνιστές (36 άτομα), και ο Chizhikov είπε ότι βρέθηκαν στους πνεύμονες όλων αυτών ραδιενεργή σκόνη.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα 21 καπνιστών και 23 μη καπνιστών που ποτέ δεν εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια και στους οποίους δεν παρατηρήθηκαν ίχνη ραδιενεργού σκόνης.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πως βοηθά η ακτινοβολία την θεραπεία του καρκίνου
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Εκστρατεία Αντιμετώπισης του Καρκίνου της Βρετανίας
ECCO 11 conference
Federation of European Cancer Societies
Home