Το Τσέρνομπιλ προκαλεί αύξηση των καρκίνων στη Σουηδία

Πηγή:BBC, 20 Νοεμβρίου 2004

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι στη βόρεια Σουηδία μπορεί να ανέπτυξαν καρκίνο ως αποτέλεσμα της ραδιενεργού τέφρας που εξήλθε από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ μετά το ατύχημα που έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, λέει μια νέα μελέτη.  

chernobylΑλλά τα συμπεράσματά τους που αντιμετώπισαν τον σκεπτικισμό από μερικούς άλλους ειδικούς που νομίζουν ότι η ραδιενεργός τέφρα στη Σουηδία δεν ήταν δυνατόν να προκαλέσει μια τέτοια αύξηση στις περιπτώσεις του καρκίνου.  

Ένα ραδιενεργό νέφος εκείνη την εποχή τύλιξε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη μετά από την καταστροφή στην Ουκρανία.  

Η μελέτη έλεγξε τις περιπτώσεις του καρκίνου σε περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτέθηκαν στη ραδιενεργό τέφρα στη βόρεια Σουηδία μεταξύ του 1988 και του 1996,

Ο Martin Tondel, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Linkoeping της Σουηδίας που διεύθυνε τη μελέτη, είπε ότι, από 22.400 περιπτώσεις καρκίνου, οι 849 θα μπορούσαν να οφείλονται στατιστικά στο Τσέρνομπιλ.  

Και εξήγησε ότι, αφού λήφθηκαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η πυκνότητα του πληθυσμού και η ηλικία, φάνηκε ότι είναι η μόνη πιθανή εξήγηση.  

Αμφιβολία

"Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να το εξηγήσουμε με άλλους τρόπους, αλλά δεν μπορούμε", είπε ο ίδιος. "Έτσι, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε τα στοιχεία που έχουμε".

"Σε κάθε στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιήσαμε για να εξετάσουμε το φαινόμενο, βλέπουμε μια αύξηση των περιπτώσεων σε ολόκληρο τον πίνακα. Αυτό μας δείχνει ότι οφείλεται στο Τσέρνομπιλ", πρόσθεσε.  

Αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική άνοδος σε περιπτώσεις λευχαιμίας ή καρκίνου του θυροειδή, που κανονικά είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι μεταξύ των θυμάτων της ακτινοβολίας.  

Αναγνώρισε δε ότι χάρις στο γεγονός αυτό δεν είναι εύκολο να πείσει τον κόσμο για την ακρίβεια των συμπερασμάτων του.

Ο Leif Moberg, ένας σουηδός εμπειρογνώμονας της ακτινοβολίας εξέτασε τα συμπεράσματα των ευρημάτων.  "Η δόση της ακτινοβολίας που πήραμε στη Σουηδία αφότου έγινε το ατύχημα ήταν πάρα πολύ χαμηλό για να δώσει τόσες πολλές περιπτώσεις καρκίνου", ανέφερε.

Υπέδειξε επίσης ότι ήταν λίγο νωρίς για να έχουμε οποιαδήποτε καθοριστικά αποτελέσματα, λέγοντας: "Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου δεν αναπτύσσονται μέχρι να περάσουν 20, 30 ή και 50 χρόνια".  

Αυτός προηγουμένως έχει υπολογίσει ότι σε 50 χρόνια, περίπου 300 άνθρωποι στη Σουηδία θα επηρεαστούν από τη ραδιενεργό τέφρα του Τσέρνομπιλ.  

Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή

Τα νέα συμπεράσματα έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος αυτού του μήνα του περιοδικού της Επιδημιολογίας και της Υγείας, της Βρετανική Ιατρικής Ένωσης.  

Ο Tondel είπε ότι την μελέτη την τελείωσαν το 2000, αλλά δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι τώρα λόγω του σκεπτικισμού μεταξύ των ειδικών.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Τσέρνομπιλ, στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας, εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986. Η έκρηξη σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και ανάγκασε την εκκένωση πάνω από 135.000 πολιτών, που οφειλόταν στο επίπεδο της πυρηνικής μόλυνσης στην περιοχή.  

Η καταστροφή οδήγησε σε μια δραματική άνοδο στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδή, λευχαιμίας και βλάβες κατά τη γέννηση, ειδικά στη Λευκορωσία.  

Μέχρι επτά εκατομμύριο άνθρωποι θεωρούνται ότι μπορούν να έχουν επηρεαστεί από την χειρότερη πυρηνική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φαίνεται ότι η τραγωδία του Τσερνόμπιλ θα συνεχίζεται ακόμη
Η ακτινοβολία προκαλεί μεταλλαγές στο DNA σε κατοίκους του Καζακστάν και Τσέρνομπιλ
Πόση ακτινοβολία θεωρείται πως είναι επικίνδυνη;
Στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ οφείλονται οι περισσότεροι καρκίνοι
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
International Atomic Energy Agency
International Chernobyl Research and Information Network
Home