Κρατήστε τα θεία έξω από τη διδασκαλία της βιολογίας, λέει το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ

Πηγή: telegraph.co.uk, 21 Δεκεμβρίου 2005

Στη μεγαλύτερη διαφωνία των δικαστηρίων πάνω στην εξέλιξη επί 80 χρόνια τώρα, ένας δικαστής του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια αποφάσισε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να αναφέρουν τη θεία επέμβαση  - ο ευφυής σχεδιασμός όπως ονομάζεται - στο μάθημα της βιολογίας, ως εναλλακτική λύση της Δαρβίνειας εξέλιξης

Η απόφαση του δικαστή να απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά στον ευφυή σχεδιασμό, που υποστηρίζει ότι η ζωή στη γη δημιουργήθηκε από μια άγνωστη ευφυή αιτία, είναι ένα άλλο χτύπημα στους αδιάλλακτους χριστιανικούς της Αμερικής. Η υπόθεση αφορούσε μόνο ένα σχολείο της Πενσυλβάνια, ωστόσο παρακολουθείται με ενδιαφέρον από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα των ΗΠΑ.

Την υπόθεση έφερε τελικά στη Δικαιοσύνη μια ομάδα 11 γονέων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο ευφυής σχεδιασμός δεν είναι επιστημονική θεωρία, αλλά μια νέα μορφή του Δημουργισμού, δηλαδή της θρησκευτικής άποψης ότι η ζωή δημιουργήθηκε από το Θεό.

Πριν φτάσει όμως η υπόθεση στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα, οκτώ μέλη του σχολικού συμβουλίου, που εισήγαγαν τον ευφυή σχεδιασμό στα σχολεία του Ντόβερ και της Πενσυλβανία πέρυσι,  απολύθηκαν όλοι μετά από ψηφοφορία των γονέων και αντικαταστάθηκαν από τους υποστηρικτές του Δαρβίνου.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής, John E Jones III, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο George Bush το 2002, ανέφερε ότι τα μέλη των σχολικών συμβουλίων είχαν παραβιάσει το αμερικανικό σύνταγμα, όταν αποφάσισαν ότι το πρόγραμμα σπουδών της βιολογίας πρέπει να συμπεριλάβει την έννοια του ευφυούς σχεδιασμού. "Οι πολίτες της περιοχής του Ντόβερ δεν εξυπηρετήθηκαν σωστά από τα μέλη του συμβουλίου", έγραψε ο δικαστής στην απόφαση του.

"Διαπιστώνουμε ότι οι κοσμικοί σκοποί που διεκδικούν τα μέλη του συμβουλίου είναι μια πρόφαση για να περάσουν τον πραγματικό σκοπό τους, ο οποίος είναι να προωθηθεί η θρησκεία στις τάξεις των δημόσιων σχολείων."

"Καταλήγουμε σήμερα ότι είναι αντισυνταγματική η διδασκαλία του ευφυούς σχεδιασμού ως εναλλακτικής θεωρίας για την Εξέλιξη σε μάθημα επιστημών σε δημόσιο σχολείο", αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Το Ευφυές Σχέδιο αρνείται ότι οι άνθρωποι προέρχονται από τους πιθήκους

Η παλαιά απόφαση απαιτούσε από τους σπουδαστές να ακούσουν μια δήλωση για τον ευφυή σχεδιασμό πριν από τα μαθήματα της βιολογίας για την εξέλιξη. Έλεγε ότι η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου ήταν "όχι ένα αποδεδειγμένο γεγονός" και παρέπεμπε τους μαθητές σε ένα εγχειρίδιο του ευφυούς σχεδιασμού, Of Pandas and People.

"Επειδή η Δαρβινική θεωρία είναι μια θεωρία, αυτή συνεχίζει να δοκιμάζεται καθώς ανακαλύπτονται νέα στοιχεία. Η θεωρία δεν είναι ένα τελειωμένο γεγονός. Και υπάρχουν χάσματα στη θεωρία καθώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία", έλεγαν στους σπουδαστές οι υποστηρικτές του Ευφυούς Σχεδιασμού.

Και συνέχιζαν ότι οι βιολογικές δομές είναι τόσο σύνθετες που πρέπει να έχουν σχεδιαστεί από μια μη αναγνωρισμένη ευφυή ύπαρξη ή ανώτερη νοημοσύνη.

"Ο ευφυής σχεδιασμός είναι μια εξήγηση της προέλευσης της ζωής που διαφέρει από την άποψη του Δαρβίνου. Το βοηθητικό βιβλίο Of Pandas and People είναι διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη για τους σπουδαστές που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τι περιλαμβάνει ο ευφυής σχεδιασμός". Οι δικηγόροι της σχολικής επιτροπής είπαν ότι τα μέλη της επιδίωκαν να βελτιώσουν την επιστημονική εκπαίδευση, αναφέροντας στους σπουδαστές τις εναλλακτικές λύσεις της θεωρίας του Δαρβίνου, ότι η εξέλιξη αναπτύσσεται μέσω της φυσικής επιλογής.

Οι ενάγοντες όμως επιτυχώς υποστήριξαν ότι ο Ευφυής Σχεδιασμός ήταν μια καμουφλαρισμένη εκδοχή του Δημιουργισμού, που τα δικαστήρια έχουν διατάξει ότι δεν μπορεί να διδαχθεί στα δημόσια σχολεία.

Η μάχη μεταξύ του Θεού και του Δαρβίνου στην τάξη έχει οργίσει την Αμερική από το 1925, όταν ένας δάσκαλος της βιολογίας του Τέννεσι πλήρωσε 100 δολάρια για την παραβίαση ενός κρατικού νόμου που απαγόρευε τη διδασκαλία της εξέλιξης. Ο νόμος ακυρώθηκε μόλις το 1967.

Στη Γεωργία, μια παρόμοια περίπτωση καθορίζει εάν και αυτό είναι αντισυνταγματικό να τοποθετηθούν αυτοκόλλητες ετικέτες περί αποκήρυξης της εξέλιξης στα εγχειρίδια της βιολογίας.

Τέλος, οι συντηρητικοί φανατικοί υποστηρικτές του ευφυούς σχεδιασμού σκοπεύουν να καταφύγουν σε δικαστήρια άλλων πιο συντηρητικών πολιτειών ή και στο Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη στο Κάνσας
Θρησκεία και Επιστήμη
Η μια πλευρά μπορεί να έχει λάθος ή ο Θεός και η Επιστήμη δεν μπερδεύονται
Η Εθνική Ακαδημία παρεμβαίνει στη διαμάχη για τον Δαρβίνο
Στο Κάνσας η θεωρία του Δαρβινισμού πάλι είναι υπό δοκιμήν
Οι δημιουργιστές πολεμούν την επιστήμη στην καρδιά της Αμερικής