Η Εθνική Ακαδημία παρεμβαίνει στη διαμάχη για τον Δαρβίνο

Πηγή: Reuters, 12 Ιουνίου 2005

Η Εθνική Ακαδημία, η ναυαρχίδα της επιστήμης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ειδικό δικτυακό τόπο στον οποίο αντικρούει τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η θεωρία του Δαρβίνου ως μια απλή εικασία για την εμφάνιση της ζωής πάνω στη Γη.

Στο site αυτό υπάρχουν ποικίλες αναφορές στην εξέλιξη, που κάποιες αμερικανικές θρησκευτικές ομάδες θέλουν να διδάσκεται στα σχολεία μόνο αν η άποψη τους για τη θεία δημιουργία διδάσκεται επί ίσης όροις με αυτήν.

"Η θεωρία της Εξέλιξης είναι μία από τις πιο ισχυρές θεωρίες στην επιστήμη, και η Εθνική Ακαδημία υποστηρίζει επί μακρόν τη θέση ότι η Εξέλιξη πρέπει να διδάσκεται ως κεντρικό στοιχείο οποιουδήποτε εκπαιδευτικού επιστημονικού προγράμματος", τονίζει η Ακαδημία.

"Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται ένα αυξανόμενο κίνημα σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να περιληφθούν 'εναλλακτικές' [θεωρίες], μη επιστημονικά θεμελιωμένες, σε μαθήματα επιστημονικής κατεύθυνσης", προσθέτει.

"Αυτή τη στιγμή η διδασκαλία της εξέλιξης αντιμετωπίζει προκλήσεις σε περίπου 40 πολιτείες ή εκπαιδευτικές περιφέρειες".

Το Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Εκπαίδευση - μια μη κερδοσκοπική οργάνωση - στην επίσημη ιστοσελίδα του εκθέτει λεπτομερώς τι συμβαίνει με τη διδασκαλία της θεωρίας της  εξέλιξης στην δημόσια εκπαίδευση και μάχεται για να παραμείνει η θεωρία της εξέλιξης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η Εθνική Ακαδημία είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρέχει καθοδήγηση σε θέματα Επιστήμης, Ιατρικής και Μηχανικής προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες ομάδες.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι στα σχολεία πρέπει να διδάσκονται οι δικές τους απόψεις για δημιουργία της ζωής από το Θεό, μια θεωρία γνωστή ως Δημιουργισμός.

Μεταξύ του 2001 και 2003, τα ενεργά θρησκευτικά στελέχη έπεισαν τις σχολικές επιτροπές και τους νομοθέτες σε περισσότερες από 40 πολιτείες να μειώσουν τη διδασκαλία της εξέλιξης υπέρ μιας θεωρίας γνωστής ως Ευφυές Σχέδιο. Το Ευφυές Σχέδιο είναι μια προχωρημένη μορφή του Δημιουργισμού ότι η ζωή δημιουργήθηκε από έναν "Ευφυή Σχεδιαστή."

Και το Χάρβαρντ

Και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σκοπεύει να ξεκινήσει ένα πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα για το πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη, παρεμβαίνοντας έμμεσα στην διαμάχη των εξελικτικών βιολόγων με πολέμιους του Δαρβίνου, που υποστηρίζουν τη θεωρία του «νοήμονος σχεδιασμού».

Η έρευνα αυτή με τίτλο Προέλευση της Ζωής στο Σύμπαν, θα αναζητήσει τώρα σαφέστερες απαντήσεις για την εξέλιξη της ζωής, αντλώντας στοιχεία από το χώρο της Βιολογίας, της Χημείας και της Αστρονομίας.

Η θεωρία του νοήμονος σχεδιασμού, που είναι δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών, θρησκευόμενων Αμερικανών και φυσικά του προέδρου των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι υπερβολικά περίπλοκοι για να έχουν προκύψει τυχαία, μέσω της φυσικής επιλογής. Πρέπει, επομένως, να δημιουργήθηκαν με παρέμβαση μιας ανώτερης νοημοσύνης, η οποία όμως δεν κατονομάζεται.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Discovery, μια δεξαμενή σκέψης στο Σιάτλ με στόχο τη διάδοση της θεωρίας του νοήμονος σχεδιασμού, υποστήριξε ότι η έρευνα του Χάρβαρντ αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι υπάρχουν κενά στη σημερινή θεωρία της εξέλιξης.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Στο Κάνσας η θεωρία του Δαρβινισμού πάλι είναι υπό δοκιμήν
Οι δημιουργιστές πολεμούν την επιστήμη στην καρδιά της Αμερικής