Σε μια παγκόσμια θέρμανση θα πληγούν κυρίως η Μεσόγειος και οι Άλπεις

Πηγή: Agence France Presse, 28 Οκτωβρίου 2005

Η λεκάνη της Μεσογείου κι η ζώνη των Αλπεων είναι οι ζώνες που θα πληγούν ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου τον 21ο αιώνα, σύμφωνα με διεθνή έκθεση που παρουσίασαν επιστήμονες.

Η έκθεση αποτελεί το πλέον λεπτομερειακό πληροφορικό μοντέλο για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και τον πληθυσμό από την αύξηση της θερμοκρασίας στη Δυτική Ευρώπη έως το 2080, και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, ενώ προέκυψε από έρευνες 16 ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων.

Δυστυχώς, ενώ η Ευρώπη πίστευε ότι δεν θα έχει μεγάλα προβλήματα με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, η έρευνα έδειξε ότι θα έχει και μάλιστα από όλες τις περιοχές της Ευρώπης, η Μεσόγειος θα είναι η πιο ευάλωτη στις παγκοσμίου κλίμακας αλλαγές, που προβλέπεται να συμβούν κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε. Οι αλλαγές αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τη θερμοκρασία και να μειώσουν τις βροχοπτώσεις, κάτι που θα έχει άμεση επίδραση στην καθημερινή μας ζωή.

Ανησυχητικό, όμως, είναι το μέλλον και των ορεινών περιοχών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Η ισορροπία της φύσης θα διαταραχθεί και στο μέλλον στις ορεινές περιοχές πιο συχνά θα βρέχει, αντί να χιονίζει, με αποτέλεσμα το χειμώνα να σημειώνονται πλημμύρες και το καλοκαίρι έλλειψη νερού καθώς πλέον τα χιόνια δε θα λειώνουν ομαλά και δε θα τροφοδοτούν, όπως τώρα, τη ροή των ποταμιών. Με άλλα λόγια, το χειμώνα δε θα "αποθηκεύεται" νερό στα χιόνια, που καλύπτουν τα βουνά, γεγονός το οποίο θα προκαλεί έντονη έλλειψη νερού κατά τη θερινή περίοδο.

"Μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών περιοχών, η Μεσόγειος εμφανίστηκε να είναι η πιο τρωτή στην παγκόσμια αλλαγή" με αυξανόμενες θερμοκρασίες και μείωση των υδατοπτώσεων, λένε οι ερευνητές στην έκθεση.

"Η λεκάνη της Μεσογείου και οι Άλπεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια αλλαγή του κλίματος, που επήλθε με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου στο 21ο αιώνα, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα. Οι επιδράσεις συμπεριέλαβαν τις ελλείψεις του νερού, τον αυξανόμενο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, την προς βορρά μετατόπιση μεσογειακού τύπου δέντρων, και απώλειες της γεωργικής ικανότητας", πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, από το 14% έως το 28% του πληθυσμού στη Μεσόγειο "θα ζει σε ζώνες με έλλειψη νερού", συμπεραίνουν οι ερευνητές εν λόγω.

"Σε αυτήν την περιοχή, η έλλειψη ύδατος θα επιδεινωνόταν πιθανώς από τις ανάγκες για την άρδευση και τον τουρισμό", πρόσθεσαν.

Η τάση της θέρμανσης θα μειώσει επίσης την χιονοκάλυψη στις Άλπεις.

Τα μοντέλα των υπολογιστών έδειξαν μια ανύψωση της περιοχής που βρίσκεται το χιόνι στις Άλπεις, από περίπου 1.300 μέτρα σε 1.500-1.750 μέτρα στις ερχόμενες δεκαετίες.

"Μια άνοδος 300 μέτρων του επιπέδου του χιονιού θα μείωνε το ποσοστό των ελβετικών περιοχών για σκι από - αυτήν την περίοδο που είναι περίπου - 85 τοις εκατό - σε 63 τοις εκατό", συνεχίζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα επεκτάθηκε σε 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τη Νορβηγία και την Ελβετία και βρήκε ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη από τώρα έως το 2080 θα είναι 2,1 έως 4,4 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, σε αύξηση του κλίματος κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου στην Ιαπωνία μέσα στον επόμενο αιώνα, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

"Το αποτέλεσμα θα είναι ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, μετακινήσεις της παραδοσιακής ποικιλότητας των δέντρων προς τον Βορρά και απώλεια αγροτικών εκτάσεων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μεταβολές στο κλίμα της Ελλάδος τις προσεχείς δεκαετίες
Φόβοι για το κλίμα καθώς οι Αρκτικοί πάγοι λιώνουν με ρυθμό ρεκόρ
Στην Ευρώπη μειώθηκαν λόγω καύσωνα τα δάση και απελευθέρωσαν πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα
Το 2005 ίσως θα είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 200 χρόνων
Η παγκόσμια θέρμανση έχει φθάσει σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή
Τουλάχιστον για ένα αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έστω κι αν μειώνονταν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα